Yine bu akşam geç saatlerde başınızı ağartacak bir yazı yazmak istiyorum. Ama bu yazıdan önce sitelerde çok dolaştım ve en sonunda istediklerimi buldum.

Dedemin anılarından alınma tarihi bir gerçek. Bizim sülale için de çok büyük bir gurur kaynağı olan SANCAK halen Trabzon Geyikli Beldesinde olduğunu öğrendim. Fatih Sultan Mehmet Han'ın bizim dedelerimize sancak beyi olarak verdiği sancak halen duruyor.

Dedem "babam Ali Osman Ağa'nın sancağı vardı, hatta bu sancakla Geyikli halkı Rus harbine katıldı. Şimdi kimbilir kimde. Geyikli de bu sancak cami ve medrese olarak kullanılan yerde devamlı dalgalanır vaziyette olduğunu söylerdi.

1915 yılında Geyikli'den çıktıktan sonra bir daha dedem geri dönmemiş. Böyle bir sancağın olup olmadığını araştırdım. En sonunda halen Geyikli beldesinde yaşayan dedemin kardeşinin torunlarından birinde muhafaza altında olduğu, Geyikli hakkında bir kitap yayınlandığı bu kitapta yanlızca bu sancağın alem kısmının göründüğü, sancağın bez kısmının ise Rusların köyü basması sonucu Rusların eline geçmesin diye toprağa gömüldüğü, yıllar sonrası yapılan bir araştırmada sancağın nerede gömülü olduğu tespit edilmiş ve topraktan çıkarıldığında sancağın yalnızca alem kısmının sağlam kaldığı görülmüş olduğu anlaşılmaktadır.

Ayrıca bu konuda Geyikli Belediyesinden ve Geyikli'li yazar ve gazeteci Kamil BAYRAKTAR'dan yardım istedim. Olayın doğruluğunu teyit ettiler. Bu vesile ile de bir çok akrabamızın var olduğunu öğrendim.

Bunun yanında daha çok bilgiler öğrendim.

Bu toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi yatanlarındır. Dizelerinin gerçek sahiplerinin Geyikli mezarlığında yattıklarını da gördüm. 93 Rus harbine giderken Geyikli'den toplam 400 kişi gönüllü cepheye gittiği, 150 kişinin geri döndüğü, yine Ermeni ve Ruslara karşı dağlarda yapılan çarpışmalarda yanlızca bizim sülaleden 150 yi geçik şehit verildiği.

İstiklal savaşına katılan kişilerden kesitlerin olduğu, fotoğraflarının olduğunu gördüm. Hele Derehalu Hasan amca (BAYRAKTAR) resmi tıpatıp dedeme benzediğini gördüm. Tüm savaşlara katılan Geyikli Beldesi atalarının tarihini yazmak başlıbaşına büyük bir tarihi yazmak demektir.

İleri ki zamanlarda inşallah buna da nail oluruz. Bir kere başladık artık gerisi gelir. Şu internetin yaptığı işlere bak. Neleri buldum.

( 105- Sancağımızı Buldum başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 12.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu