Sezai Karakoç Dosyası5
Sezai Karakoç’un Düzyazılarında ve Şiirlerinde Diyarbakır
“Diyarbekir” denince akla gelen isimlerden biri de Sezai Karakoç’tur. Çünkü bir çok şairin ve yazarın eserlerinden şehrimize ilişkin bilgileri bir araya getirdik, bir dönem. Şehri az görmesine rağmen, şehirde fazla kalmamasına rağmen Karakoç, hatıralarında ve eserlerinde gereği gibi Diyarbekir’e ve doğduğu ilçe olan Ergani’ye hak ettiği manada özel bir yer ayırmıştır.
Şairlerin memleketlerine duyduğu ilgi, oldukça önemlidir. Bu sebeple bir şairin şiirine veya yazarın düz yazılarına bakarak memleketine verdiği önemle orantılı olarak, kendisini değerlendirebilirsiniz.
Hızırla Kırk Saat Şiiri’nde Diyarbekir’i anlatışı, beklediği neslin getireceği medeniyetin adeta habercisidir:
“Diyarbekir’de
Kemerler kırılmış sıcaktan
Gündüzde bile
Bir toz var yaz yarasalarında
Bir akreb kabartması surlarda Asur’dan
Güneşi bir taş gibi fırlatan
Dicle’nin köpüklü dudaklarından
Dicle saralarından
Aslan başlı çeşmelerden
Taçlı güneşli aslan heykellerinden
Lâtin harfleriyle yazılmış
Kaç kitap gelmişse Bizans’tan
Eriyecektir bakır gibi mahzenlerde
Yükselen bir duman zamanı bodrumlardan
Karartacaktır yapraklarını”
Sezai Karakoç Konulu Kitaplar
İlk kitap Şakir Diclehan’ın imzasını taşıyan Sanat ve Düşünce Dünyasında Sezai Karakoç’tur. Piran Yayınları arasında çıkan bu eser, Temmuz 1980’de yayınlanmış.
Eser, üç bölümden oluşmaktadır:
Birinci Bölüm/Hayatı ve Sanatı: Yaşamı üzerine birkaç söz, Sanatı, Karakoç’un Şiirnde Anadolu, Karakoç’ta Aşk ve Kadın, Karakoç’un Şiirlerinde Çocuk Temi, Karakoç ve Metafizik, Karakoç’ta Ölüm, Karakoç’un Şiirlerinde Biçim, Karakoç’un Şiirlerinde Öz, Karakoç’un Şiirlerinde Bütünlük, Leyla ve Mecnun, Şiir ve Toplum
İkinci Bölüm/Düşünceleri: Sanatkâr ile Toplum Arasındaki İlişki, Mesaj Getiren Şair, Fecir Devleti, Karakoç’a Göre Aksiyon ve Dinamizm, İslâm’ı Yorumu, tarih’e Bakış Tarzı, Karakoç’un Bir Kültür Şehri Olarak Gördüğü Diyarbakır
Üçüncü Bölüm’de ise Karakoç’un 1980 Yılına kadar yayınlanan eserleri ele alınarak, kimi konularda karşılaştırmalar yapılmıştır.
Şakir Diclehan’ı Diriliş sayfalarında da görmekteyiz.
İkinci Kitap, Ebubekir Eroğlu’nun kaleme aldığı ve Bürde Yayınları arasında çıkan Karakoç’un Şiiri’ne bakışlar getiren eserdir. Eroğlu, bu eserinde Karakoç’un şiirlerine yönelik açılımlar sunar.
Üçüncü Kitap, Turan Karataş’ın yazdığı ve alanında en ayrıntılı eserdir. “Doğunun Yedinci Oğlu” ismini taşıyan bu eser Kaknüs Yayınları’ndan çıkmıştır. Eser, tam anlamıyla Karakoç’u tanıtan, eserlerini konu alan emek harcanmış bir çalışmadır. Karakoç’u tanımak ve Diriliş’i anlamak isteyenler, “Doğunun Yedinci Oğlu’nu mutlaka okumalıdır.” düşüncesindeyiz.
Karakoç konusunda Yedi İklim Dergisi, üzerine düşeni yapmış, Karakoç için iki özel sayı çıkarmıştır. Bu iki özel sayı, bir kitap ebadını aşmaktadır. Ayrıca Ali Haydar Haksal'ın bu konuda yazdığı eser de hakkında yayınlanan dördüncü kitaptır.
-Devam Edecek-
(
Sezai Karakoç Dosyası5 başlıklı yazı
MehmetALİ tarafından
21.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.