Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 29.05.2021
Okunma Sayısı : 617
Yorum Sayısı : 12



Evet, bugün Ermenilerin ve daha pek çok devletin ‘’Ermeni Soykırımı’’ deyip resmi olarak kabul ettikleri 24 Nisan 1915 de tam olarak ne oldu?

Bu sorunun cevabına geçmeden önce şöyle kısaca 1878 Berlin Antlaşmasından sonra Ermenilerin çıkardıkları ayaklanmalara bakalım ( Berlin Antlaşasından önce sadece 1780 de Zeytun’da vergi meselesi yüzünden çıkardıkları bir ayaklanma var. Bunun dışında tek ayaklanmaları söz konusu değil. O yüzden de Ermenilere Millet-i Sadıka demişiz.)

Sadece bir kaçı:

*1887  Cenevre’de Hınçak Partisi kuruldu.
*1890 Tiflis’te Taşnak Partisi kuruldu


* Haziran 1890-- Erzurum’da ayaklanma
*27 Haziran 1890 I. Kumkapı Olayı
*18 Mart 1893  Erzurum’da bir kez daha olaylar çıkardılar.
*25 Aralık 1893  Yozgat’ta hapishaneye saldırı
*26 Mart 1894 kendilerini desteklemeyen patrik Horen Aşıkyan’a suikast düzenlediler.[Patrik yaralı kurtuldu ama sonrasında  istifa etti. Yerine gelen Matheos İzmirliyan Ermeni teröristlerin baş destekçisiydi.]
*Mayıs 1894 I. Sason İsyanı
*30 Eylül 1895 II. Kumkapı olayı
*24 Ekim 1895 II. Zeytun İsyanı
*1 Hazıran 1896 Van İsyanı
*26 Ağustos 1896 Osmanlı Bankasına saldırı
*18 Ağustos 1897 Bâb-ı Âlî’ye bombalı saldırı
*1901—Sasonda isyan

*21 Haziran 1905 Sultan II. Abdülhamit’e bombalı suikast girişimi. Bu girişim, padişahın Cuma namazından sonra Şeyhülislam ile yaptığı konuşmayı uzatması sebebiyle başarısız oldu. Zira arabasına konan bomba aslında tam vaktinde patlamıştı ama II. Abdülhamit  her zamankinin aksine arabasına ( fayton ) binmesi gereken saat ve dakikada hâlâ şeyhülislam Cemaleddin Efendi ile konuşmaktaydı. Olayda pek çok asker ve sivil vatandaşın yanı sıra pek çok at öldü. Suikastın baş aktörü Belçikalı Edward Jorris adlı uluslar arası sevgi pıtırcığı aktivist( Günümüzde artık böyle nitelikli teröristlere aktivist deniyor.) yakalandı, yargıladı, idam cezasına çarptırıldı. Bu cezası Padişah tarafından müeebbed hapse çevrildi ama büyük devletlerin araya girmesi sonucu padişahın aff-ı şâhanesine mazhar oldu ve yurt dışına gönderildi cebine külliyetli miktarda bir yol harçlığı konarak. Bir başka rivayete göre de padişah, Edward Jorris’i bundan böyle Osmanlı Devleti lehine çalışmak üzere ikna etti, ondan sonra serbest bıraktı 1907 yılında [İsyanın asıl elebaşları ise Kristofor Mikaelyan ve herkese kızım diye tanıttığı Rubin adlı Ermeni teröristlerdi. Jorris saatli bombayı Türkiye’ye getiren kişiydi.] ( Günümüzde bu gibi eylemlere aktivite diyoruz.)

 Büyük Vatan ve Millet Şairimiz Tevfik Fikret, bu Belçikalı cici aktivist’ten ‘’ Bir Lahza-i Teahhür ( Bir anlık Gecikme ) adlı şiirinde ‘’ Şanlı Avcı’’ Diye bahsetti:

‘’Ey şanlı avcı, tuzağını boşuna kurmadın! 
Attın,ama yazık ki, yazıklar ki vuramadın’’   


*9 Nisan 1909 Adana olayları

* 24 Nisan 1915 Dâhiliye Nezareti, Ermeni komitelerinin kapatılıp, belgelerine el konulmasını, liderlerinin tutuklanmasını istedi.[ Ermenilerin Soykırım dedikleri olay işte bu. Vallahi de bu, billahi de bu. Ne bundan önceki, ne bundan sonraki olaylara değil işte bu olaya Soykırım diyorlar. Bunu açıklayacağım tabii ki. ]

* 27 Mayıs 1915 Savaş halinde hükümet faaliyetlerine karşı gelenler için alınacak askerî önlemler hakkındaki geçici kanun kabul edilerek yürürlüğe kondu. ( Kısaca Tehcir Kanunu dediğimiz Kanun )[Bizler maalesef hep Ermenilerin işte bu kanun ve bu kanunla başlayan göçler neticesinde yaşanan ölümlere ‘’Soykırım’’ Dediğini söylüyoruz. Oysa değil. Tehcir Kanununa Soykırım demiyorlar. Öyle olsa Soykırım Günü 24 Nisan değil 27 Mayıs olurdu.]

*Haziran 1915  Şebinkarahisar isyanı ve kasabanın yakılıp 126 Müslümanın katledilmesi[ Şebinkarahisar dünyaca ünlü Fotoğraf Sanatçısı Ermeni asıllı vatandaşımız Ara Güler'in memleketidir.]
* 15 Mart 1916 Ermeni tehcirinin yani Ermenilerin başka vilayetlere göç ettirilmesinin durdurulması [ Demek oluyor ki tehcir yaklaşık 10 ay kadar sürmüş.]

Şimdi bir konuya daha dikkat çekerek 24 Nisan’da ne olduğuna geçeceğim.

Bugün dünya üzerinde 24 Nisan 1915 de Türklerin Ermenilere Soykırım yaptığını resmen kabul eden  pek çok devlet vardır ki onlar şunlardır:

Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Uruguay.
Son olarak ABD Başkanı Biden’in de ‘’Ermeni Soykırımı’’ demesiyle öyle gönüyor ki yakında ABD de dahil olacak bu kervana.

İlginçtir ki neredeyse her gün lanet okuduğumuz İsrail  yok bu listede. Yok çünkü soykırımın nasıl bir şey olduğunu çok iyi biliyorlar. Türkiye’de acı olaylar yaşanmış evet ama soykırım diye bir şey yok.

Ancak listede iki devlet var ki çok ilginç.

Biri Libya.

Libya olmasına Libya da hangi Libya? Zira araştırıyorsun Libya- Tobruk Hükümeti diyor.

Neyse, Libya işi karışık. Ama apaçık net bir başka devlet var: Venezüella.

Yahu o da Ermeni Soykırımı diyor iyi mi?

Hani biz bunların başkanları Maduro’yu ‘’ Mağdur O ‘’ Diye bağrımıza basmıştık. Hani herif bizim Diriliş Ertuğrul Dizisi setine gidip eline Türkiye Cumhuriyeti yapımı Osmanlı kılıcını alıp başına börkü geçirince  ‘’ Anaaa! La  bu da bizdenmiş ya.’’ Demiştik ya. İşte ha o adamın ülkesi de ‘’Türkler Ermenilere soykırım yaptı’’ Diyormuş iyi mi?

‘’Soykırım moykırım yok.’’ diyen var mı?

Allah eksikliklerini göstermesin iki kardeş var: Azerbaycan ve Pakistan.

Neyse, gelelim 24 Nisan 1915 de ne olduğuna.

Efendim aslında olan pek çok şey vardı o senenin 24 Nisanına kadar.

*Mesela Ermeniler, dört gönüllü Ermeni Tuğayı ile Rus ordusu içinde Kafkas Cephsinde Osmanlılara karşı savaşıyorlardı. Öyle ki bu gönüllüler arasında 70 yaşında bir papaz bile vardı resimde gördüğünüz gibi.

*Mesela o günlerde, 15 Mart 1915 de Van-Mahmudiye( Bugünkü Saray İlçesi ) kaymakamı, Ermenilerim Mahmudiye’de Müslümanları topluca katlederek camilere kendi atlarını doldurduklarını haber veriyordu hükumete.

*Aynı gün Özalp Kazasından da Türk-Müslümanların Ermenilerce katledildiği haberleri gitmiştir İstanbul’a.

*Mesela Zeytun İsyanından ve Süleyman Binbaşının şehit edilmesinden bahsetmiştim.

*Mesela 18 Nisan’da Bitlis te isyan çıkardılar.

*Mesela Çanakkale’de  Kara harekatını başlatacak olan İtilaf Devletleri kuvvetleri son hazırlıklarını yapıyorlardı. Ertesi gün Çanakkale’yi karadan geçmeyi deneyeceklerdi.

İşte böyle zor günlerin yaşandığı günlerde Osmanlı Devleti Dâhiliye Nezareti, 24 Nisan 1915 de Ermeni komitelerinin kapatılıp, belgelerine el konulmasını, liderlerinin tutuklanmasını istedi.

Bu karar üzerine Osmanlı Emniyetinin tespit ettiği  356’sı Taşnaksutyun, 173’ü Hınçakyan, 72’si Ramgavar adlı Ermeni örgütlerine mensup olup, 9’u farklı komite ve Ermeni Cemaatine dahil kişilerden sadece 235 i tutuklanmıştır.

İşte Ermenilerin Soykırım dedikleri şey de budur.

Yani 1890 da başlattıkları isyanlardan 24 Nisan 1915 e kadar geçen sürece çıkardıkları bir sürü isyanda ölen Ermeniler değil;

27 Mayıs 1915 de çıkarılan Tehcir Kanundan sonra yapılan zorunlu göç esnasında ölenler de değil;

1915 den sonraki isyan ve saldırıları esnasında ölenler dahi değil;

24 Nisan 1915 de 235 Ermeni komitacının tutuklanması ve onların başına gelenlerdir ‘’ Ermeni Soykırımı’’ (!)

İyi de yahu bu 235 Ermeni Komitacasına( Ermenilere ve Ermeni sevicilere göre Ermeni aydını)  ne oldu? Osmanlı Hükumeti bunları kurşuna mı dizdi? Hepsini idam mı etti? Çarmıha gerip diri diri yaktı mı? Bunlara ne yaptı ki o kadar olay yaşamış Ermeni tüm o olayları değil de bu tutuklama olayını Ermeni Soykırımı dedikleri herzenin başlangıcı olarak kabul etti?

*******

Gelecek bölümde de bu komitacılara ne olduğuna bakalım: 
( 24 Nisan 1915 De Ne Oldu? başlıklı yazı Sami Biber tarafından 29.05.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu