PROJE BU HİZMETTE YARATIR, HIRSIZDA
BAZEN DE ÜLKE
Siz proje dedikçe biz batıyoruz.
Ülke bazında ya da bölgesel bazda yapılan projelere herkes aynı anlamı yüklemeyebilir
1988 gibi Atatürk Baraj inşaatına  Şanlıurfa dayken gittiğimiz de Tofaş ın yeni kasa kuş serisi dev gibi kamyonların tekerin alt jant boyutunda kaldığında, devasalık karşısında şaşırmışdım
30 sene sonra anlıyorum ki Aslında asıl şaşırmam gereken o kamyon görünümlü iş makimasının ithalatçısı, lastik değişimlerini gerçekleştirenler ve sigorta poliçesini düzenleyenlerin katmerleşen gelirleri olmalıymış 
GAP Projesi kapsamımda,10 larca baraj yapıldı 600 000 hektar alan bölgede sulama imkanı kazandı.1500 km sulama kanalı yapıldı.Holdıng sahipleri 50000 ve yukarı sayıda hayvan damları yapdı.. TC nin kaynakları 1983 den beri 28 milyar dolarcık olarak bölgeye aktarıldı.Teşvikle devletin dolandırılması bu rakamın içinde değildir.. .Gap başkanlığı gibi idari teşkilat ve bürokratı oluşturuldu.. Fakat bölge sakini hala yoksulsa bu proje masıl bir proje? 
AMK hala İstanbul'a gelen 1500 dolu otobüs ün yarısı merkez nufusu 100 bini geçmeyen bölge şehirlerinden geliyor..
Hala  AdanA Mersin Antalya  illerinde kurtarılmış bölge misali ele geçirilmiş gibi  mahalleler oluştu.. .
Hala fakir ve en çok göç veren tarım arazisi yok denecek kadar az ordu Giresun gibi en çok göç veren illere fındık toplamaya Urfa dan, siirtten mardin den gidiyorlar.
Hala Polatlı da soğan toplayan çadırkent sakin leri güneydoğulu.
Betona boğduğunuz  Adana Çukurova  tarım işçisi yine fırat ın kıyısından gidiyor.
KATMA DEĞER nedir? Bir ürünü Ortaya çıkarırken, ilave katkı ile oluşan üründen sağlanan artış ve faydalardır.Değer olarak artış gösterırken, tutar miktar olarakda aynı şartlara rağmen artış sağlanmıştır.
Çağlayan adliyesinde Ortalama 200.000 soruşturma dosyası açılıyor ve  %60 zanlı sayısı  bölgesl aynılık gösteriyorsa sizin katma değeriniz  bölgesel yatırımlarınız sadece hırsızlık abidesi anlamına gelir.
Tedaş faturaları bölgesel ödememe miktarı, elektrik hırsızlığı Mardin de %77 Denizli de %1.3se Türk ceza kanun  hükümleri, icra tehditleri aynı olmasına rağmen hırsızlık tavan yapmışsa sizin projrniz, kendi hırsızlarınızı yaratma projesinin, aracı projesidir
İlk uygarlık merkezi gözüken Irak Suriye Mezepotamyası 600 e yakın arkeolojık kentin barajlar altında kalması ile asıl uygarlık merkezinin Türkiye, Güney Mezoptamya nın onun gecekondu misali kentler olduğu örtülediğiniz içİn projeniz aslında tarih yiyen bir canavar projesidir.
Bölge de yine 30 bin dönümlük arazi sahipleri değişmemiş, uçakla ilaç v e  tarla gezintisi yapılıyorsa projenin, partili zengin çabasından öte anlamı yoktur.
Münbit Trakya arazisi ve tarımı kendi haline bırakılmış çeltik deposu Meriç de tarlalar hep nadas da, Çerkezköy de fabrika Binaları,ağaç yerine bitmişse sizin Gap projenizin aslın ds başka anlamı var demektir.Trakya ve ç ukurova gibi yılda üç öğün üreten "tarımı koruma" aksine üç defa ürün alınan  hazır tarımı  engelle, sonra gel dağda taş da proje üret.Geçiniz
Bahçe tarımı yapılacak arazi Balıkesir de imar kurbanı olurken milyon dolarlık arsaya dönüşen tarlalar ilk nesili kral yaparken, gelecek nesillerin köleliğinin şimdiden habercisidir..Kuş cenneti doğal baraj marmara gölü 5 köyün balıkçılıkla geçim sağladığı bu göl kurumuşsa baraj yapsan ne olur? Kültürün olmadığı yerde para taşıma gücü ve kapasite de yoktur.. Kolay el değiştirir..
Hala bölge de projeye rağmen insan kaçakçılığı, zehir kaçakçılığı, silah kaçakçılığı 1 numaralı gelir arasında yer alıyorsa yanlış giden bir şey değil çok şey var demektir..
Suriye nin kuzeyinde Irak ın kuzeyinde Barzani ve pyd bir Disiplin haline  dönüşmüşse  siz helvayı hazırlayıp ceremesini bize yediirip semeresini yedirecekleriniz var demektir..
Ama unıtmayın, Boğaz sadece yemek yerken kullanılmaz 
TORUN HALİLİ
( Proje Bu Hizmette Yaratır Hırsızda Bazen De Ülkede başlıklı yazı HALİLİ tarafından 23.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.