BİRECİK KÖPRÜSÜ
ZEUGMA VE ÇANAKKALE
1951 yıında başlanıp 1956 da bitirilen köprü yapılmadan evvel araçlar kuyruk olur, sallarla karşıya geçirilirdi..
1900 lü yıllarda yapılması planlanan köprü savaşlar ve parasızlık dolayısı ile yapılamamışdı.
Atatürk zamanında yapraklar 1930 ları gösterirken yine bütçede para olmaması dünya ekonomik buhranı ve 2.Dünya savaşının ayak sesleri, projesi hazır, köprü yapımını engellemişti..
19 yüzyılda ingilizler, buharlı gemilerle Süveyş Kanalının olmadığı zamanda Hint Okyanusuna Basra körfesi ne ulaşarak açılım düşünmüşlerdi.. Koca ümit burnunu geçmektense Birecik'ten sonra nazlı nazlı akan toplam 2800 km lik nehrin gücünü Osmanlı yöneticileri bilseydi"Sanayi devrimi "lojistik gücü ile de bize bulaşmış olacakdı.. Ama olmadı.. Matbaadan sonra kaçırdığımız 2. Büyük Yüzyıl bu olmuştur..
Fırat ın kıyısında zeugma, İskender'in komutanlarmdam Selukous un kurdurduğu şehirdir. Mozaik  figürleri Yunan edebiyatının ve eserlerinin memleket özlemi ve yereli Yunanlaştırma projesi olarak kullanılmıştır.. İskender in ölümü ile komutanı kuzey Afrikaya uzanan  geniş toprakları kendine krallık yapmıştı.. Birecik bu hali ile de  zeugmanın geçit noktası olmuştur.
O kadar zenginlik gösteriş ve güce ragmen taride bu geçit noktasına  bir köprü yapamadılar
DP zamanımda köprü yapılınca işsiz kalacak korkusu ile cahil salcı tarafından mühendis öldürülmüşdü..
Köprü olsan üstünden geçmem özdeyişi tek seçenek bile olsan seni harcamam diyerek seçeneksizlikdeki saygıyı ifade eder..
Köprüye saygı duyanlar ilr bir iki de olsa karşı olanlara örnektir
18 Mart 2022  de iki kıtayı bir arsya getiren Çanakkale köprü denemesini MÖ 480 de pers kralı krekses tarafından gerçkleştiimiş savaş gemileri yanyana getirilerek askerin avrupa geçişi sağlanmıştı.
Tarihden örnekleri ile sunduğumuz köprü yapım ve maliyetlerini gözönüne alan yöneticiler, hayal güçleri ile imkansızlık hallerini mümkün kılmışlardır. Ne için insanlık için.. İpsala Gümrük kapısından, Kapıkule Gümrük kapısından Dereköy gümrük kapısondam kim gelirse milliyetine inancına bakılmadan geçiş için kullanacak tır.. Havuzlarda sabahlamak saatlerce beklemek, yok hava puslı denizde dalga var gemi tehirleri artık yok.. Durmadan duraksamadan geçmek var. Ele geçirilmiş vapur kantininde fahiş fiyata çay ve tosta mahkum olmak da yok.. 3 dakıkada karşıdan karşıya geçiyorsunuz Şapka çıkarılır
Gelelim geçiş garantisi ve açık kalan kısmın devletçe karşılanmasına;1.5 milyar dolara yapışan bir eserin tamamını devlet karşıladığında paranın finamsal maliyeti vardır.. Devlet de bunu ya kendisi yada sendikasyon krdisi seklonde aracı kurumla r ile borçlanacak dır.. Borcun oldupu yerde faiz vardır Hemde bu faiz dolar cinsinden libor+%7lere kadar çıkmaktadır .. Araba başına ödemen gereken eksik değeri, faiz olarak yie biz ödeyeceğiz.. Hemde fazlasoı ile ödeyeceğiz..hem de daha kısa sürede  ödemek zorunda kalacagız..
Ey muhalefet , iş yapma borçlana bilme bir yetenektir.. Hadi balıkesir de borçlanarak ş yaptırda görelim.. şapka çıkarman gerrken yerde şaplanı çıkaracaksın yoksa şapka düşer el görünür...
İki taraf bir konuda anlaşamazsa Biz çocukken sokak da bir laf vardı.. Biz diyoruz Çanakkale bopazı  o diyor yandı g*tümn ağzı.. Allah dan bu çocuklar yine de sokak görmemiş  terbiyeli çocuklar...
UÇAN KUŞUN KANADINI kırma.. 

TORUN HALİLİ
( Birecik Köprüsü Zeugma Ve Çanakkkale başlıklı yazı HALİLİ tarafından 27.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.