TOPAL OSMAN AĞA KİMDİR

Yüzaltmışıncı yazımdan önce bu yazıyı yazmam gerekiyordu.Topal Osman Ağa kimdir, diye. Topal Osman Ağa'yı ben çocukluğumdan beri çok iyi bilirim de, bu vatan üzerinde ben Türk'üm diyerek yaşayan kaç kişi tanıyor veya biliyor. Elli dördüncü yazımda da bahsettim. Gençler arasında anket yaptım, bu ankette beş yüz kişi arasından üç kişi ancak tanıdığından ve dedim ki kendi kendime vay Türk Milletinin geleceğine.

O günden beri kafama taktım, bulunduğum yerlerde devamlı Topal Osman Ağa'dan bahsetmeye başladım. İsterse insanlar benden bıksın usansın. Aradan yıllar geçti. Çalıştığım iş yerinde, mahallede herkes tanıyor artık.

Hatta internete girerek okuyanlar beni gördüklerinde şaşkın şaşkın "yahu memur senin anlattıkların doğruymuş, madem bu kadar ünlü bir insan da biz niye tanımıyoruz" demesi üzerine verilecek cevap çok basit. "Sana bu ülkede Topal Osman Ağayı okutturan varmıydı, senin suçun değil, üzülme" şeklinde teselli veriyorum.

YARBAY TOPAL OSMAN AĞA

Osman Ağa, Giresun'un Hacı Hüseyin Mahallesi'ndeki köklü bir aile olan Feridunzadeler' dendir. Annesi Zeynep Hanım'dır.Babası da aynı mahallede doğup büyüme. Dedesi Trabzon Geyikli beldesinden gelerek sahile yerleşmiş. Hem ticaret hem de denizcilik işleriyle uğraşmaya başlamış. Takaları ile bütün karadeniz sahillerinde gezmişlerdir.

Osman Ağa da babasının yanında ticaretle uğraşırken 1912 yılında Balkan savaşı başlamıştır. Babası askerlik bedelini ödediği halde, gönüllü bir birlik oluşturarak savaşa katılmıştır. Başarılarından dolayı yarbaylık rütbesine kadar yükselmiştir. Bu savaşlarda sağ ayağından ağır bir şekilde yaralanmış, tedavisinden sonra "GAZİ" ünvanı alarak Giresun'a geri dönmüştür.

GAZİ TOPAL OSMAN AĞA İLE İLGİLİ TARİHLİ İSTATİSTİK

-1884 Yılında Giresun'un Hacıhüseyin Mahallesinde doğdu.
-1912 Yılında Balkan Harbine gönüllü katıldı. Sağ dizinden yaralanarak sakat kaldı ve 'TOPAL' lakabı ile anılmaya başlandı.
-30 Kasım 1915'te gönüllü olarak Doğu Cephesinde Ruslara karşı savaştı.
-Şubat 1918'de Giresun Belediye Başkanı oldu
-Şubat 1919 Yılında Muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti Giresun Şubesini kurdu.
-1919 Yılında İstanbul Hükümeti hakkında tutuklama kararı çıkardı, Tutuklanmamak için Keşap ve Şebinkarahisar yöresine kaçtı.
-29 Mayıs 1919'da Atatürk ile Havzada gizli olarak buluştu.
-5 Haziran 1919'da Arkadaşları ile Pontusçu Rumlar'ın Giresun'daki Rum Mektebine Astıkları Pontus bayrağını indirdi.
-8 Temmuz 1919'da hakkındaki tutuklama kararı Padişah Vahdettin tarafından kaldırıldı.
-Temmuz 1919 'da Giresun'a geri döndü. Tekrar belediye başkanı ve muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti başkanı oldu.
-Temmuz 1919'da Osman Ağaya Kaymakam Baki bey tarafından başarısız bir suikast düzenlendi.
-Şubat 1920'de 'GEDİKKAYA' gazetesini yayınlamaya başladı.
-Eylül 1920'de Giresun'lu gönüllüler ile Ermeni harekatını bastırmak üzere Kars'a gitti.
-12 kasım 1920'de Giresun uşakları ile birlikte Ankara'da Atatürk'ün muhafızlığına başladılar.
-12 Kasım 1920'deOsman Ağa ve 47. Gönüllü Alayının Koçgiri İsyanını bastırmaları.
-5 Ağustos 1921'de Komutasındaki 47. Giresun Gönüllü Alayı Ankara'ya geldi.
-Ağustos 1922'de 42. ve 47. Gönüllü Alayları Başkomutanlık, Sakarya Meydan Muharebesine katıldılar.
-2 Nisan 1923, Osman Ağa 'nın ölümü ve Cumhuriyet Şehidi olması.
-Nisan 1923, Osman Ağa 'nın Giresun kalesine gömülmesi.
-Mart 1925, Osman Ağa'nın naaşı anıt mezara taşınmıştır.

Yukarıda belirtilen her tarih ile ilgili ayrı bir destan vardır.Bunlara ek olarak biraz daha açıklayıcı bilgiler vermek istiyorum.

Balkan harbinden Gresun'a döndükten sonra 1.Dünya savaşına katılmıştır. Batum ve Harşit çayında Ruslara karşı savaşarak, Rusların Harşit çayını geçmelerini engelleyerek Tirebolu'nun işgalini önlemiştir.

Mondros Mütarekesinden sonra Belediye başkanı olmuştur. Uzun yıllar bereber yaşayan Ermeni ve Rum işgalci çetelere karşı savaşarak büyük zararlar vermiştir. Bu Rum ve Ermeni işgalci çeteler,Osmanlı hükümetine Osman Ağa'yı şikayet ederek hakkında tutuklama kararı çıkarttırmışlar. Bunun üzerine Osman Ağa işgal kuvvetleirne yakalanmamak için Şebinkarahisar bölgesine yerleşmiştir.

8 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Kızılhaç heyetini taşıyan bir Yunan gemisi Giresun'a gelir. Heyet 11 Mayıs 1919 tarihinde Taşkışla'ya beyaz renkli Yunan Kızılhaç Bayrağını asarlar. 5 Haziran 1919 Tarihinde ise Pontus bayrağını asarlar. Bu olaylar üzerine Osman Ağa , Harekete geçerek arkadaşları ile birlikte işgalcilerin bayraklarını indirip, yerlerine Türk bayrağını asarlar.

Osmanlı hükümeti tarafından affedilen Osman Ağa; İzmir ilinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine 17 Mayıs 1919 tarihinde Giresun'da büyük bir miting düzenleyerek işgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiştir.

29 Mayıs 1919 tarihinde Havza'da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice buluşmuş. Bu buluşmadan sonra Atatürk'den aldığı emirler doğrultusunda hareket etmiş, ayrıca bu emirler kendisine güç verdiği için daha rahat hareket etmeye başlamış.

Erzurum Kongeresine Dr. Ali Naci DUYDUK ve İbrahi Hamdi Bey'i temsilci temsilci olarak göndermiştir. Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaşarak Eylül 1920'de Giresun gençlerinden oluşan 'GİRESUN GÖNÜLLÜLER TABURU'nu kurmuştur.

Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almıştır. 12 Kasım 1920'de Osman Ağa Mustafa Kemal ATATÜRK ile tekrar buluşmuştur. Atatürk'ün yakınen korunması içi önce yanındaki on kişiyi, daha sonrada Giresun ve çevresinden topladığı 100 kişilik muhafız gurubunu Ankara göndermiştir. Daha sonra kendisi de Ankara'ya gelerek koruma sayısının 250 çıktığı bilinmektedir. Bu şekilde Atatürkün ilk muhafız birliği Giresun ve çevresinden topladığı gençler tarafından kurulmuştur.

Giresun'da GEDİKKAYA isimli bir gazete çıkartarak, Milletin milli şuurunun oluşmasını sağlamaya çalışmıştır.Bu çalışmaları art niyetli kişiler tarafından engellenmeye çalışılmış.

Giresun Müdafa-i Milliye Başkanı ve Belediye Başkanı sıfatıyla Kasım 1920'de Ankara'ya gitmiştir. Atatürk'ten gerekli emirleri aldıktan sonra Giresuna dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını başlatmış.

Mart 1921'deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.

Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman Ağa , komutasındaki Gönüllü Alayı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolu'lu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiştir. Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlar.Bu alayın tamamını şehit veren Osman Ağa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiştir.

Trabzon milletvekili Ali Şükrü beyin ölümünden sorumlu tutulmuş, 2 Nisan 1923'de çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken vefat etmiştir. Bir hafta boyunca Ankara'da meclis önünde kesik başlı naaşı darağacında asılı kalmış. Atatürk Ankara'ya döner dönmez ve halkın büyük tepkisi ile karşılaşan muhalif gruplar seslerini çıkartmazlar. Naaşını Giresun'lu arkadaşlarına teslim ederek Giresun'a göndermiştir.

Ankara'da sular durulduktan sonra Atatürk Giresun'a giderek Topal Osman Ağa'nın mezarı başında saatlerce ağlamıştır. Bundan böyle elimden geldiği kadar yukarıda yazılan satır aralarında kalan, anlatılmayan veya anlatılamayan kısımları yazmaya devam edeceğim. Şimdilik kalın sağlıcakla.


02.04.2010




( 161- Topal Osman Ağa Kimdir başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 2.04.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu