İNSANIN SON KULLANMA TARİHİ
Doğa da bulunan kendiliğimden üreyen, kullanıma açık ürünler olduğu gibi insan eli ile üretilen satın alınma ile kullanılan ürünlerde bulunmaktadır.
Ürün endüstriyel hale getirildikçe yani imsam eli, meknaizasyon ve teknoloji destekli olarak pakate girip, standartlaştıkça ona bir ömür biçilir. Kullanma sütesi de diyebileceğimiz öngörülebilir süre onun miadıdır.. Nane bahçeden koparıldıgında 2 3 gün içinde saklama kapı ve 4 derece cıvarında saklanmazsa hemen boynunu büker. Aynı ürün gün ışığında yada kurutmaya mahsus fırınlarda kurutulup nemi alındıktan sonra üfelenip, tozu elekten geçirilince ambalaja hazır hale getirip, Azot gazı  ve paket içi oksijen alınması ile  4 yıla kadar doğru yerde saklandığında kullanılabilir bir ürün ortaya çıkar. Bunun adın miat diyoruz. Ve paketin üzerimde de gıda kodeksine göre yazılır.. Son kullanma tarihi onun miadıdır.. Raf da son kullanma tarihini geçen ürün  satmak suçtur ve idari para cezası idari mühürleme cezası ve 5 yıla kadar japis cezası öngören adli yaptırımları vardır.. (TCK 186/1)Bunun yanımda uluslararası anlaşmalar ve bağlanmış yağtırımla r da cabası dır..
Balkonda evinizde bile yetiştirebileceğiniz, üfürükten bir maydonuzu n bile rafa taze yada kurtulmuş hale dönüşerek girmesinin bir miadı ve aykırı davranışlar içinde olduğunızda halk ve çevre  sağlığı  kapsamında ulusal ve uluslararası yaptırımları vardır.Peki insan miadı nedir? Nanenin cezasını bile bir başkası cekerken nesneleşen insan, cezasını neden kendisi çeker? 
İnsan oğlu nun öznelikten kurtulup, kendini feda edercesine kardeşine dostuna arkadaşına ve devletine karşı nesneleştiği haller vardır.. Sahip olduğu vicdan katsayısı nesneleşme sürecini ve katlanabilme yeteneğini gösterir..
Vicdanlı oldukça sırtına binen yük sürekli artar.Devlet "kemerleri sıkacagız" der ilk hemen sen sıkarsın. Arabana binmezsin, sinemaya gitmezsin , hayat konforundan vazgeçersin. Bununla kalmaz" gel memet" der "savaş var gidersin" "ver memet" der vergini verirsin. Gıkın çıkmaz..
Ya da her ailenin illa bir yükünü çekeni vardır. Anan hasta olur 5 kardeşin vardır ama sürekli hastaneye sen götürsün.. Kardeşlerin ekonomik.zorluğa düşer yardıma koşan hep sensindir. Arabası olmaz arabanı verirsin, kazalı olarak getirir paranı verirsin iade etmez. Yokluğunda diğer kardeşlerin yaşlı ananı bananı maddi olarak sağar görmezden gelirsin. Arkadaşım dostum dediğin insanlar yakana öyle bir yapışırki sen vazgeçsen onlar senden vazgeçmez.
Sonsuz kullanmaya meyillidir,msanoğlu.. Paranı emeğini fikrini zikrini kullanmayı kar beller insana ,benzeyen oğlu..
Sonra yük ağırlaşır, yaş kemale erdikçe.. Bir alo demek bile zulme dönüşür hayatında. Artık yalnızlık kaderim olsun der depresyon nehrine düşersin.. Girdaplar seni içine çektikçe bırakırsın direnerek ölmektense girdabın akıntısıma çabalamadan su debisinin azaldığı yerde kıyıya doğru yüzerek çıkartırsın kendini
Birde farkına varmaz eşek yükü ile Tanrı dağına doğru bir sağa bir sola diyerek tırmanır nefesini komtrol eder.. Yine tırmanır Ama zirveyi göremez. Ölür tanrı dağı yolunda ama eşekliği baki kalmıştır ..
İnsan miadını onun fikir ve inançları belirler.. Sonsuz eşeklik son nefesini verdiğinde biter. Zaten o zaman da işlevselliğini yitirmiş, zihinsel engellere takılı, kör topal ve yüklecek yükün kalmadığı bir  semerli iği vardır .. Yani eşekten eser yoktur..
İlkeli ve ilişkilerine düzey katmış profesyonelce meslek icra eden, akrabalık ilişkileri ni laçkalaşmadan, kullanıma kapalı şekilde, özel ve zor günlerde sürekli manevi destek , maddi verilen varsa fazlalık geri dönmese de allsh rızası için verilniş bir bedel kabul ettiğinizde iç huzurunuzu kaybetmezsiniz.. Esere dönüşmüş akraba ve dostlardan oluşan bir çevrenin sahibi olursunuz..
Devlet külfetlerine gelince her kamusal alanda tarih boyumca kümesde ki kaz muamelesi yapan devletten hizmet üreten devletin ayracı hukuk olmuştur.. Eşitlik ve adaleti sağlamada hukuk hem ayrac hem de kötü niyetli kamu görevlillerine karşı değnek olmuştur. Sizin dışınızfa gelişen şart ve şahıslar a bağlı sonuçların hayat konforuna engel olmasını n  tek çaresi hukukdur.. Depresyon nehrindeki Yalnızlık çözüm olsaydı cezaevlerinde" hücre cezası "cezanın cezası olarak kullanılmazdı..

TORUN HALİLİ 

( İnsanın Sok Kullanma Tarihi başlıklı yazı HALİLİ tarafından 6.04.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.