ATADAN  İZLER


 Ahmet AYAZ

Ahmet AYAZ

 Gaziantep Güneş Gazetesi 8-8-3023

…………………………………………..

 

       Saygıdeğer okurlarım bugün sizlere Atatürk’ten, Atatürk’ün sofrasından söz etmek istedim.

       Atatürk’ün müsait zamanlarında sofrasından Münir Nurettin Selçuk muhakkak bulunurmuş. Bir gün neye öfkelenmiş ise Münir Nurettin Selçuk’u çağırmamış. Sofrasında bulunan zatlar, “Atam Münir Nurettin Selçuk yoktur, sohbetimizin de tadı yoktur. İzin verirseniz çağırmak istiyoruz. Sizi barıştıralım” demişlir. Bir şartla der ve sanatçıyı çağırırlar. Ata derki  “bardağı başına koyacaksın, ben de tabancam ile bardağa ateş açacağım. Buna razı oluşan senin ile barışırız” der ve Münir  Nunettin Selçuk kabul eder. Münir Nurettin Selçuk bardağı başına alır ve Atatürk bardağa 3 el ateş  eder. Fakat Münir Nurettin Selçuk korkmaz ve  gözlerini bile kırpmaz. Ata “Sesinin güzelliğine nasıl hayran isem, cesaretine de hayran bıraktın beni” Der.

Münir Nurettin Selçuk “Sana olan güvenimdendir Atam” Der. Aslında  Ata, tabancasının istikametini çok  yukarıya tutmuş.

       Bir gün meclis toplanmış, memur maaşlarına zam yapıyorlarmış.  Sormuşlar, Atam mebuslara da zam olacak mı? Ata “evet olsun da, mebusların maaşları, muallimlerin maaşlarını aşmasın” Demiş. Toplantı mecliste  uzun sürdüğü zaman geç saatlerde, mebuslar biskivi, çay, simit ile kahvaltı yaparlarmış. O zaman mebuslar Yahya Kemal Beyatlı, Cahit Sıtkı Tarancı, Kemalettin Kami Kamu, Behçet Kemal Çağlar, Mehmet Akif Ersoy gibi şairler, mecliste  çoğunlukta imiş.  Şunu samimi olarak söylüyorum, Şairlerin büyük çoğunluğu, kendi derdini unutur, memleketin dert ve sıkıntılarını kendine dert edinirler. İşte Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet döneminde böyle mebuslar varmış.

       Bir  gün  Ata,  iki kimsesiz çocuğu İsmet İnönü’nün Milli Eğitim Bakanına, yatılı okula kayıt yaptırmak için gönderiyor. Blok nota da not düşüyor. “Bu iki çocuk kimsesizdir” diyerek. O günün Milli Eğitim Bakanı, Çocukların yatırmaları gereken para makbuzunu kesip. Atatürk’e gönderiyor. Ayrıca not düşüyor. “Arkasında Mustafa Kemal Atatürk’ün olduğu çocuklar, kimsesiz olamaz” diyerek. Atatürk makbuzda yazılı olan para miktarını çocuklara verip, Milli Eğitim Bakanına gönderdikten sonra, İsmet İnönü’ye telefon  açıp, durumu bildiriyor. İsmet İnönü Atatürk’ten özür dilemek isteyince, Atatürk “Seni özür dilemen için aramadım, seni tebrik etmek için aradım. Tutumlu bir Milli Eğitim Bakanın olduğundan dolayı “ Diyor.

       Saygı değer okurlarım, bugün  size Atadan küçücük izler sundum. Hoşça ve dostça kalınız. Beni unutmayın, sizler ile

Sohbet köşemde yeniden buluşalım.

      

( Atadan İzler başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 8.08.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.