"Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına…"

Sosyal medyadan severek takip ettiğim Ali Alpaslan hocam var,eğitim işleri,hem öğrencilerin hem de eğitimi seven herkesin takip etmesini  öneririm,eğitim ile ilgili tüm haberleri onun  sayfasında bulabilmek mümkün.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin milyonlarca öğrencileri ilgilendiren bazı açıklamalar yapmış ve konu başlıkları  şunlar:
*Açık öğretim liselerine giriş zorlaşacak.Özellikle pandemi döneminde online sınavlar  çok tartışılmıştı.
*Devamsızlığa af yok.
*Sınıf tekrarı geri dönüyor.
*Dershaneyle ilgili ihtiyacın kaldırılması.Bu maddeye katılmak elbette mümkün değildir çünkü dershaneler çeşitli sebeblerle kapatılmış olsalar da,aslında kapatılmadı,büyük dershaneler isim değiştirerek özel okul olarak yollarına  devam etti hatta daha da güçlendi.Her ne sebeble olursa olsun bu eğitim kurumlarının toptan kapatılması günümüz şartlarında pek mümkün görünmüyor ve orada çalışanların bir kısmı asgari ücretle çalışıyor,en acısı da şu:oradaki öğretmenler atanamayan  öğretmenler.
*Özel okulların yemek ve servis ücretleri.

Ben ilk ve orta öğrenimimi bir köy okulunda tamamladım doksanlı yıllarda,çok da mutluyum bu konuda her yerde anlatırım.İlkokul beş yıl ve zorunluydu.Ortaokul ise isteğe bağlı yani içinde okuma azmi olanlar giderdi,yıl sonunda  öğretmen,öğrencinin velisini çağırır deyim yerindeyse öğrencinin kaderini tayin ederlerdi: "Bu çocuğu kesinlikle okutmalısınız ya da  bu öğrenciyi bir ustanın yanına ver meslek öğrensin!"
Veli hiç itiraz etmez öğretmenin dediğine  uyar ve çocuğunu o doğrultuda  yetiştirirdi.
Sonuç 1: Öğretmenlerin toplumda bir saygınlığı vardı.
Sonuç 2:Annesi babası kadar çocuğu en iyi tanıyan öğretmeniydi.
Sonuç 3:Sınıfta kalmak vardı.
Sonuç 4:Ölüm,kaza ve hastalık dışında  asla devamsızlık  yapılmazdı.
Sonuç 5:Eğitimde kalite vardı, yani her öğrenciye  takdir belgesi  verilmezdi.

Hastasınız diyelim doktara gitmekle hemen iyileşmezsiniz,doktor sizi muayene ettikten sonra reçete yazar ona uymanız ayrıca  beslenmenize de dikkat etmelisiniz ki  iyileşme süreciniz kısalsın.

Peki bu  reçeteyi şimdiye kadar nice eğitim bilimcileri   yazmadı mı?O halde eski sistem yanlış ise şimdi neden geri dönülüyor?Sokaktaki seksen yaşındaki  amcaya sorsanız:
"Amca,sınıfta kalmak yok ayrıca devamsızlık hakkı da var,okula gitmeye gerek var mı?"diye,size hiç düşünmeden o tecrübesiyle: "Gitmenize gerek yok nasıl olsa  geçeceksiniz."diyecektir.

Doktor,avukat,mimar sanayiye gittiğinde aracının kaportasını değiştirtmek için  en iyi ustayı  arar ve o usta, ne doçenttir ne de profesördür,çoğu ilkokul mezunudur ya da  okuldan terktir.

Eğitim yazboz tahtası değildir...
( Yazboz Tahtası başlıklı yazı berberce tarafından 8/17/2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.