"Âyînesi iştir kişinin lâfa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" Ziya Paşa'nın bu terkib-i bendini  lise yıllarımdan çok iyi hatırlıyorum,kulakları çınlasın,Allah selamet versin,edebiyat öğretmenimiz vardı Bilal Özturkut hep bu beyiti sorardı kompozisyon sınavlarında.Bazen aklımıza hiçbir fikir gelmez öğretmenimize sorardık:
"Hocam, ayinesi ne demek?"

Yıllar sonra bu sözün değerini bir kez daha anladım.Kişinin eserinde  şahsı görünür, şahsı da görünmez sadece kişiliği,karakteri,ahlakı ve namusu da görünür.Bu yüzden  lafa bakılmaksızın  yapılan iş,yapanın aynası gibidir demek istemiş kısacası Ziya Paşa.

İş hayatımızda liyakat  sorunu var mı yok mu,bence var.Hak etmeyen kimseler hak etmedikleri mevkilere getirilirse o kimselerin her konuda ahkam kesmeleri normaldir çünkü alın teri dökülmemiş her çaba, çer çöp olmaya mahkumdur.

Süs bitkileri her iş yerinde vardır ve bazı özellikleri şunlardır:
*Sorumluluk almaktan kaçınırlar yani sorunlu kimselerdir.
*Yeniliğe kesinlikle kapalıdırlar çünkü yeniliğin sonlarını hazırlayacaklarını düşünürler.
*Hiyerarşi sistemde hiçbir söz hakları yoktur.(Aslında vardır fakat onlar söz geçiremez alt ile üst gruplara.)
*Yaratıcı becerilerinden yoksun kimselerdir.
*İşletmenin karından çok kendi ceplerini düşünürler.

"Sen köşede otur şefim,ben her işi yaparım,çay mı içersin kahve mi?"diyen yalakalar eksik olmaz etraflarından.

Dünya tersine mi döndü  ne,kendisini şef zannedenler pişkinlikle "yoruluyorum."diyor.Dünyada yorulmaktan,emek vermekten,gayret gösterip başarmaktan başka güzel olan ne var ki?


( Süs Bitkileri başlıklı yazı berberce tarafından 19.02.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.