POLI-TICA!

Siyaset bir yönetim sanatıdır; dolayısıyla "siyasetçi" de aslında yüksek düzeyli bir sanatçı konumundadır. Bunun için her siyasetçinin son derece ciddi ve kaliteli bir eğitim alması gereklidir. 
Sadece eğitim de yetmez, üstün bir ahlâkî şeciye ve karakter gereklidir. Bu özellikleri taşıyan insanlar ancak SİYASETÇİ olmuş olurlar! Şahsen şu anda ülkemizde bu kıvamda (tam olarak) bir siyasetçi göremiyorum!
Politika diye de bir kavram var dilimizde ama, çoğu insan siyaset ile politika'yı aynı şey, bu iki kelimeyi de eş anlamlı kelimeler zannediyor diye zannediyorum! İşte yanılgı noktası burasıdır! Bu iki kavram asla aynı şey değildir. 
Politika POLI ve TICA şeklinde latince kökenli iki ayrı kelimeden türetilmiş bir kavramdır; POLI= ÇOK, TICA= YÜZ demektir, yani ÇOK YÜZLÜ, çok yönlü kişi anlamına geldiği aşikârdır. İlm-i siyaset ile politika işlev açısından ilgili ve birbiriyle bilgi alışverişi gerektirebilir ama, kesinlikle tam olarak aynı şey demek değildir. 
Bizim güzümüzün önünde, genellikle siyaset sahnesini dolduranlar POLİTİKACILARDIR! Malum, onlarda da "çok yön, çok yüz" bol miktarda olduğu için her tarafa dönebilirler, herkese farklı bir yüz ile görüntü verebilirler, kanıksanmış ve politikacılığın gereği kabul edilmiş bir durum. Bundan dolayıdır ki politikacılar kendi anlayışı ve parti çıkarı, veya kişisel hesabı hangi zamanlarda nerelerde olmasını gerektiriyorsa o zamanlarda oralarda olabilirler bu kişiler. 
Bu kişiler için bizim anladığımız anlamda "siyasi kimlikten, siyasi kişilikten" söz edilmez, olsa olsa gününü kurtaran ve güncelini daima güncelleyen politikacı demek daha bilimsel bir açıklama olur kanaatindeyim. Fakat bizim aradığımız bu değildir! Biz, ilm-i siyaset ile mücehhez, siyasi kimliği ve kişiliğiyle münevver insanlar aradığımız için, aradığımızı bir türlü bulamıyoruz, yakın zamanda da bulacağımıza umudum yoktur şahsen! O zaman, bu şartlarda ısrarcı olmakla bir kazancımız olmayacak gibi!
Çözüm ortağı olarak imdadımıza yetişen büyük mutasavvıf Hz. Mevlana'nın dediği gibi: 
"Yüzde ısrar etme, doksan da olur, 
İnsan dediğinde noksan da olur!"
gerçeğinden hareketle, önümüze ve yolumuza çıkan politikacılarla idare etmek zorundayız. Allah herkesin gönlüne göre versin, hayırlısı olsun, hayr olsun inşaallah. 
Cümleten sağlık ve afiyetler dilerim.

05.03.2024/İst. 
Murat Kahraman Murâdî
( Polı-tıca başlıklı yazı Murat Kahraman tarafından 3/6/2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.