Ölüm Bilinci
Bu sabah ölüm haberiyle uyandığımdan iştahım kesildi, şekerim arttı, her şeye bir başka zaviyeden bakmaya başladım. Ölüm her şeyi yerli yerine oturtan tek gerçek. Ne doların yükselmesi, ne falanın filanın yaptıkları sizi ilgilendirmiyor artık.

İşte ölüm bizi tüm yalanlardan kurtarıcı bir işlev görüyor. Bu dünya baki değil. Ömrümüz sınırlı. Ne zaman sonlanacağı belli değil. Her gün bir yakınımız aramızdan ayrılıp göçüp gidiyor bu âlemden. Bir gün biz de gideceğiz. Her ne kadar unutmaya çalışsak da o bizi unutmuyor, kendini hatırlatıyor. Sabah okunan bir sala bize ötelerden bir çağrı. Ey insan öleceksin. Büyük yolculuk başlıyor. Hazırlığın var mı?

Bu dünya geçici, sonsuz olan dünya için ne hazırladın? Hep ertelediğin ideal hayat için daha ne kadar bekleyeceksin? Ölüm beklemez, bekletilmez. O en büyük değişmez gerçek. O halde daha ne kadar bekleyeceğiz? Haramlardan uzak bir hayat nasıl ele geçecek? O ulu Peygamberin sünnetini yaşamak ne zaman gerçek olacak? Allah için ne zaman endişelenecek, günahlarımıza ne zaman ağlayacağız? Günlük meşgalelerden nasıl kurtulup, ebedi âlem için neler yapacağız?

Gece yarıları kalkıp herkesin uyuduğu zaman o yaratıcıya nasıl yöneleceğiz? Seher vaktinde "yok mu isteyen" dediğinde isteme şerefine nasıl nail olacağız? Günlük hayatımızı nasıl o ilahi nizama göre düzenleyeceğiz? Borçlarımızı ödeyip nasıl kurtulacağız, ödeyemediğimiz borçlar için vasiyet yazmayı nasıl başaracağız?

Kul haklarından kurtulmak için helalleşmeye ne zaman başlayacağız? Selim bir kalbe nasıl ulaşacağız.? Zikir sarhoşu olup nasıl onunla ünsiyet kurabileceğiz? Allah dostlarının ahlakına nasıl ulaşabileceği?. Bunca kirlilikten kurtularak nasıl arınacağız?

İşte bu soruları bir an önce düşünüp cevaplarını hazırlamalıyız. Yoksa sınava hazırlıksız yakalanan zavallıların durumuna düşeceğiz. Allah için vermenin şuuruna nasıl ulaşacağız? Pişman olmadan gitmek için ne yapmalıyız?

Bu yazıyı yazmak bile ne kadar zor. Birazdan bir tanıdığımın cenazesine gideceğim. Onunla ilgili bir sürü hatıram var. Ya şimdi ben olsaydım onun yerinde diye düşünüyorum. Bu yüzden kesildi iştahım. Kahvaltıda bir şey yiyemedim. Ağız tadını kaçıran ölüm. Akılları baştan alan ölüm. Bizi bizden alan ölüm. Derin uykudan uyandıran ölüm.

Ah ölüm… Ebedi bir hayatın var olduğunu en iyi anlatan ölüm. Büyük yolculuğun başladığını bildiren ölüm.
Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 10.8.2018
( Ölüm Bilinci başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 23.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.