VERGİDE İŞLEVSELLİK
İşlevsel olmak ,beklenen sonucu en kısa zamanda en az maliyetle ulaşmayı sağlarken, durmayı yorulmayı bilmeden zarar vermeden çalışmayıda kapsar.
Sabah 08-17.00 arası mesai yapmasını biliyorsun ama işin başına geçtiğinde bohem yaşamın senin çocuklarına bol sıfırlı bir borç batağı bırakıyorsa, sen sadece bir bok torbasısın demektir.İşe gidip gelme tek başına işlevsellik anlamına gelmez…
Modern devlet anlayışında cezalandırma yetkisi yanında vergilendirme yetkisi devlete bırakılan iki alandan birisidir..
Devlet bu yetkisini kullanırken bazen serbset saha bırakırken ,bazende yüksek oranlarla koruma sağlar yada finansal kaynaklar ve oranlarla ekonomik ve sosyal yaşamda müreffeh ülkeye latkı sağlar ..Bu katkı ne kadar fazla olursa işlevsellik o kadar fazladır..Ama müreffehlik yerini zulme açlığa işsizliğe bırakmışsa bunun adı babadan miras işletmeyi bitirip kendi çocuklarını borç batağına atmış “bok torbası”kalır..O halde kamu maliyesi , işlevsel olması kamu idaresinin çok afedersiniz “ bok torbası” mirasçı çocuk rolüne dönüşmemesi,mali idarenin işlevsel olmasına bağlıdır.. İşlevsellik, yeni vergiler koyarak , sağlanmaz..
“ZATEN KAZ YOLUNMUŞ VAZİYETTE..”Yolunmuş kazı daha da yolarsan eldeki çıplak kaz mefta olur o da gider..
Ya kaz sayısını artıracaksın ya mevcut kazın sürekli tüylenmesini ve tüyünün kalitesini arttıracaksın ki mali verimlilik sağlansın…
Vergi idaresinde sürekli mevzuat değişikliği bilinen bir gerçeklikdir. Vergide kuralı koydun Ama kuralı denetlemiyorsun ..Onhalde sadece sen kaçacak yeni kanal açıyorsun demektir…. Kural koymak tek başına ,tahsildar sayısını arttırmak ,icracı sayısını arttırmak çözüm üretmek anlamına gelmez..Sistemin işlevsel değilse iş , Kişinin vicdanına kalmış ve İşi muhasebeleştirirken ;
-gelir gider tablosunu,
-stoklama,imha ya da imhaymış gibi olma ,
-bağış yada yapmış gibi olma halleri de dahil. Türetilen yeni metodlarla vergilendirme ,beyana göre yapılmaktadır..
Kamu idaresi,Mali hizmetleri tarh tahakkuk ve tahsil aşamasında yada tahsil edilemeyen kısımların icra aşamasında kendini gösteriyor ve tablo ortada bulunmaktadır....
1-Büyük şehirlerde bazen 6183 sayılı yasanın idare lehine haciz için sağladığı usullerden menfaat temin etme çabasına giren memurları haner haline getirir…
2-Yada bir tl kamu alacağı için adamın tır filosuna haciz kolaylığını uygulayarak haber olursun
Sonuç ortadadır.Tüketilen kamu kaynakları,affedilen vergiler cezalar,döviz endeksli oluşturulan tekel niteliğindeki hizmetlere yapılan hazine garantili ödemeler refah seviyesini sıfırın altına düşürmüş ve yaşam donmak üzeredir..
Tavşana kaç tazıya tut gibi türetilen mevzuat, bu kafa ile uygulanırsa sonuç ortadaki Türkiye dir…
-İstanbul da bir emlak komisyoncusu 1 milyon dolara sattığı bir daire den %2 alcı %2 satıcıdan hırısızlık yapıpda değerini yüksek göstermediyse yasal geliri olarak 40.000 dolar kazandı..Bunun vergisini ödedi mi?Hariçden iş yaptı gösterdi.1 milyonluk evi 10 bin gösterdi..Sende maliye olarak avucunu yaladın ..
Alıcının satıcının gelir hanesine şirket değilse bu işlendi mi? yok.Bundan vergi alındı mı ?yok..Bunun gelirini satıcı faize koydu düne kadar vergi alındı mı? yok..Şimdi ne olacak?Adam hem dövizdeki kur artışlarından, hem gayrimenkul değer artışından dolayı satarken trilyon kere trilyon kazandı ama maliye avucunu yaladı..
-5000 TL ye 1990 model reno 9 u vardı şimdi sattı 250 bin TL kazancı 50 katına çıktı vergisini ödedi mi ?Yok maliye yine avucunu yaladı…
-Çiftlikde Öküzü var ya öküz geçen kurban bayramında 25 000 tamamı idi şimdi 7 hiseenin biri 25 bin TL maliye buradan da avucunu yalayacak mı?
-Orman idaresinden çalmadan çırpmadan deste deste ağaç gövdelerini alırsın onları 5-10 dedikleri keresteye çevirirsin tanesin bir ağaç fiyatına sataraın ama vergisini almaya gelince maliye yine avucunu yalar mı ?
O zaman mevcut sistemde bu iş olmuyor.Uygulama ortadadır..
Kafanın değişmesi, proaktif bir mali yönetimin ,proaktif hale dönüştürülen vatandaşı ile koordineli işbirliğinde bir mali disiplin sağlanması gerekir..
1 milyon idari para cezası yerel bir marketi yada mandırayı bitirir ama zincir markete yadda ulusal düzeyde pazArı olan süt üreticisine o para cezAsı sinek vızıltısıdır..
O halde yaptırım uygulama sında şekil değişikliği zaruridir. Para cezası bütçede gelir kalemi değil mali sosyal disiplin amacıdır. Terbiye eder. .Bazen cezalandırmada para almayıp ,mükellefin para almasını ,1 hafta etkin olarak engellediğinde adamın ticaretini bitirirsin bununla karşılaşmamak için dürüst mükellef olmak zorunda kalır O zaman işin içine “akılı ceza” yöntemi de girer .Yani böyle başa böyle tarak kuralı geçerli olur..Başkasının üzerinden hileyi şeriye mi yapıyor? Yaptırım çeşitliliğini ona göre inşa edersin.
Vergide işlevsellikde :Yeni vergi oranları yeni vergi çeşitleri yoktur..Gayet basit dizgi ve kuralları ve ağır cezaları vardır..Me ladae çok kural o kadar çok kaçış kanalı var demektir.
İşlevsel vergide Sadece eldeki değil Her kazın tüyü alınır Ama kaz da yenileneceğinden, tüyünün alınmasını bedava bir traş olarak kabul eder ve gönüllü olarak kafese girer . Tıpkı memesi sütle şiştiği için kendiliğinden sağım makinasına giden beyni olmayan inek gibi.. İnek bile bilinçlenebiliyorsa mükellef elbet bilinçlenecektir..
İşlevsel vergi, Vatandaş ve maliye nin elele olduğu proaktif maliye yönetim ve disiplinidir..Her vatandaş bir işletmedir Her vatandaş,kendi işletmesinin beyanını verir Belgesini ibraz ettiği kısmın, tekerrür ödemeye giren kısmınıda ödül olarak iadesini alır..Yani ekmek almışım fişini beyanname ile birlikte ibraz etmişim alırken kdv ödenişim benim sene sonu verdiğim beyannamede devletle mahsuplaşırım çalışansamda alacagımı alırım..
Çocuğum özel okulda benin giderim değil mi?Benzin almışım giderim değil mi? Sen maliye olarak okul işletmesinden gelir vergisini almıyor musın?Ben bu gideri ücretli de olsam otomatik kesintilerden neden düşemeyeceğim..Sen kamu maliyesi olarak sadece hayali olup olmadığını ,belge ibrazları, stok eylemleri, imha eylemlerini bağış eylemlerini gerçeğe uygun olup olmadığını denetleyeceksin .Öyle büyük binalara yüz binlerce maliye memuruna da gerek yok.Her vatandaş her muhasebeci bir vergi denetmeni ve tahsildarı olacak ve herkes sadece gerçek durumunu belgeleyerek sistem içinde olacaktır..
Vergisini vermemek için yalan sahte belge ibraz edenler sistemin dışına itildiğinde ne sosyal güvenlik nede işyeri açmak gibi ruhsatlandırma işlerine giremeyecek ve herkes doğru davranmak zorunda kalacaktır.Vergi kaçakçılığı sahtecilik ortaya çıktığında" cezaevi" mevcut durumdada kaçınılmaz sondur.. Gerçek durumla, resmi aynileşme durumundaki her aylırılık vergi kaçakçılığı suçunu ortaya çolaracaktır..Gerçek iş adamları ortaya çılacak kaptı kaçtı iş yapanlar heöen sistem dışında olacak emeklilik sağlık gibi sosyal devletin imkanlarından yararlanaöayacak ilci olarak bile çalışamayaxaltor.Sistemden sosyal güvenlik numaraao aktif edilemeyecektir.6183 sayılı yaa da ki keyfi ve kolaycılık getiren usuler eşitliği bozan tün çelnileri ortadan kaldırılması gerekir.Bu sistemde gerkes gerçek durumu velgeleyecektir..Avukata gitti faturasını öecbur alacak.aBunu beyannaöesinde gösterecek ki vergisinden düşsün..BenZin aldım vergiden düşeceğim
Yolsa "Bu kafa ile gidersen askere,.... Alırsın Teskere"
TORUN HALİLİ