KYP(KALKINMA YOLU PROJESİ)
Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Ortak İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalanan Kalkınma Yolu Projesi’nin, Irak’ın güneyindeki Basra kentinde inşası devam eden ve 14 bin 523 metrelik dünyanın en uzun dalgakıranı ünvanıyla Orta Doğu’nun en büyük limanlarından biri olacak Büyük Faw Limanı’ndan başlaması bekleniyor. Bu dalgakıran olmadan evvel oSmanlı,İstanbuldan Basra körfesinr silah mühimmat asker ve hunubat sevkini İstanbul payas-İslenderun limanı,Deve yükleri ile Birecik ve imal ettiği gemilerle Birecik üzerinden Fırat nehir yolu ile bölgeye ulaşıyordu…Fıraf Dicle aradında 50 km ye yakın İsa Kanalı ile de Bağdat a ulaşıyordu..
KYP ,aynı zamanda kara ve demir yolu hatlarıyla Irak’ı Türkiye üzerinden Asya ve Avrupa’ya bağlayacağı gibi ulaştırma süresini azaltmayı ve transit merkezine dönüşmeyi hedefliyor.Tarihi ipek yolu biraz güneye kaydırarak aynı sinerjiyi oluşturma amaçlanıyor..
Güzergahdaki güvenlik Türk ordusu Irak ordusu tarafından oluşturulacaltır…
Kural belli;Ekmeği ver kaybedeceği şey olan insanlar kanuna riayet eder..Yani suç ve terörü kurtmal sadece asayiş ve güvenlik tedbirleri ile engelleneme.. Kaybedecek seyi olmayan her insan suça yakın insandır ..Yıllardır yazılarımızda dile getirdiğimiz hususua hukumet sahip çıkarak, tüm bölge halkına balık tutmasını öğretiyor..Al sana eköek diyor…
Asurlular zamanından beri Fırat ve Dicle nehirleri, Anadolu dan Basra körfezine kadar uzanan kara parcasında silah ve diğer malzemelerin taşınmasında kullanılmıştır..
Osmanlı zamanı İsfahan Hamedan Rıdvaniye Bağdat şehirlerine mühimmT deve sığır camus gibi hayvanlar maraş ve Ayıntab kadı nezaretinde Payas Limanına gemilerle indirilmekte oradanda Birecik tersanesinde imal edilen sal ve gemilerle Basra körfezine taşınmaktadır .O zaman da arap eşkiyaları vardı Rakka daisyanlar çılardı.Kıtlık zamanı Kayseri ye kada anlık baskın yaparak yerleşik halka zarar veren Suyu sert Türkmen aşiretleri, 1700 lü yıllarda hac için kullanılan yolu da güvenlik altına almak için Osmanlı tarafından zorunlu iskana Tabi tutulmuştur..Fırat ın sel baskınlarına çöl sıcaklarına alışık olmayan halk Barak ovasında anlatılan efsanevi nitelik taşıyan hilayeleri oluşturmuştur..
Fırat nehri Doğduğu topraklardan Birecik e kadar ,dağları delerek, şarıldayarak gürleyerek gelir..Birecik den itibaren nazlı bir gelin gibi genişleyerek ,yayılarak, süzüle süzüle akar..
Dicle nehiri de Aynı şekilde Diyarbakkır dan itibaren Fırat gibi olmasada ulasıma elverişli olacak sekılde yayılarak akışını sağlar. Her iki nehir de Süveyş kanalı nı andıracak sekılde tersine bir kanal olarak kullanıldığında İskenderun körfezi ile demiryolu bağlantısı daha ucuz ve hızlı şartlarda sağlanacaktır..
Osmanlı döneminde Fırat ve Dicle nin birbirine en yakın olduğu yerde 50 km lik "İSA KANALI ile bağlantı sağlanmış yukler Bagdat a kadar nakil edilmiştir.
1702 tarihli Osmanlı Belgesinde Birecik de 60 fırkate den oluşan “Nehri şad donaması”oluşturulmasına larar verilmişdir..Her fırkate 17 oturaklı olup büyük gemiler içinde gösterilmektedir. 1 küreği 3 kişi çekmektedir. boyu 13 mt ile 20 metre arasında değişirken eni 4 ile 6 mt arasında değişmektedir..Tabi dönem itibari motor buharlı kazan henuz kesfedilmediği için suyun akış kuvvetinden yararlanılarak tek taraflı yol olarak kullanılmış değişik dönemlerde 100 adet geni 40 adet gemi gii sipariş emirleri de vardır
O dönemin her aşaması çiledir..Deve gönderilecek emir çılarılıyor .Tez elden 500 dev toplanan deniyor..Ama fakirlikten toplanan deve sayısı tüm bölge de 350 dir,,
Gemi yapılacak Ağaç Ayıntap Malatya maraş illerinden kesilecek ,getirilecek ,inşa edilecek her aşamada ayrı çeriler var.Demircisi marangozu toplanacak Ve olay çok büyük ve külfetli bir organizasyondu
Günümüz şartlarında zaten bir alt yapı var. Motor keşfedildiği için gemiler iki yönlü kullanılabilir…Barajlar sebebi ile Azalan Su debisi barajlar vasıtası ile ayarlanabilir .Almanya, Kuzey avrupa dan Karadeniz e Tuna nehrine “deniz altı” indirebiliyorsa Avrupa nın yükünü Karadeniz e indirererek bütün dünya ya ulaşabiliyorsa bizde basra körfezine bu doğal kanalı kullanarak gemileri indirebiliriz.
Lojistiğin Türkiye ayağı İskenderun Körfezi ile Birecik aarasındaki demiryolu ile ayağı ile sağlanacaktır..
Birecik köprüsü 1950 de yapılırken orada sal ile yük taşıyanlar köprü mühendisini ,köprü yapılınca ekmeğimizden olacağız diyerek öldürmüşlerdi…Tüm doğunun yükünü bugün bu köprü çeker..Km lerce kuyrukda günlerce sıra bekleyen kamyoncular ,bozulan büzülen gıdalar olacakdı..Doğu gelişmedi mi ?Geliştirilmedi mi?
O halde doğu vilayetlerini tüm dünyaya açacak köorü boyutunu geçmiş dünyaya taşıyack liman boyutuna gelmişiz demektir…
Suriye tarafıda işin içine katılarak Türkiye den tersine göçün yolu ve Türkmen aşiretlerinin de önü açılacaktır..
KYP Barzani nin daha da güçlenenrek devletleşmesinr katkı sağlaöadan evvel tüm bölgeyi kalkındıracak ve Osmanlı nın zaten kullandığı iskenderun körezi Fırat veİsa Kanalı İle Dicle nehri alternatif olarak icra edilmelidir.
TORUN HALİLİ
(
Kyp Kalkınma Yolu Projesi başlıklı yazı
HALİLİ tarafından
8.06.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.