Bazı kitaplar vardır ki hikaye,roman ve masal  kitapları gibi okunmaz,Neslihan  Odabaş Baykut'un yazmış olduğu "Bütünlük Yolunda"adlı kişisel gelişim türündeki kitabı da bunlardan bir tanesi,merakla okudum ve notlarımı aldım.

Bu gibi kitapları çok seviyorum aslında kişisel gelişim,okullarda ders olarak okutulmalıdır çünkü o yaşlardaki  çocuklara daha faydalı olacağına inanıyorum.Kendilerini keşfetmelerine,kendilerini ifade edebilmelerine,empati kurabilmelerine,çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilmelerine,yetenekleri doğrultusunda doğru mesleği seçebilmelerinde...

"Farkındalık;  yaşadığınız olayın,yaşandığı anda içinden çıkmak ve olayı tıpkı bir seyirci gibi seyredebilmektir."

" İlk önce'BEN'i iyileştirmeden,yaşamımızdaki hiçbir şeyin iyileşmeyeceğini bilmemiz gerekir.'BEN'deki bencilliği bile görüp kabul etmek -ama onaylamamak-'BEN'i iyileştirmektir."

"Gelişmek için ilk önce hayal kırıklığı yaşamak gerekir."

"İnsanın kendini tanıması cesaret ister.'Sen uyumlusun,enerjiksin,yardımseversin,eğlencelisin,tutarlısın,kararlısın.'denilince her şey yolunda oluyor,insanlar kendilerini iyi hissediyor çünkü güçlü yanlarını  duymak onlara çok iyi geliyor.Haklılar.Ancak ne zamanki zayıf yönler ortaya dökülüyor,işte orada gerçek kişisel gelişim çalışması başlıyor.Herkes zayıf yönlerini duymaya hazır olmuyor.Kimi bunu  bir eleştiri  olarak kabul ediyor,kimi utanıyor,kimi yaralanda da dinlemeye istekli oluyor."

"Yaşamın bize getirdiği acının amacı,bize neyi,nasıl yapmamız gerektiğini göstermektir."

"Başkalarını tanımak zordur ama en zoru insanın kendisini tanımasıdır."

"Yaşam bizimle olaylar vasıtasıyla konuşur.Olaylarla bize bizi anlatır."

"Kendimizi  kat kat keşfetmedikçe,kendimizi  olduğumuz kişi zannettikçe ikinci el hayat yaşamaya mahkumuz."

"Her istediğine ulaşanlar değil,hayatla başa çıkabilenler mutludurlar."

"Ego ile yaşamak hapsolmaktır.Ne zaman bunu fark edersen özgür olursun."

"Gerçeklerden  kaçışın ardındaki yönetmen egodur.Çünkü ego kırılgandır."

"O kadar hızlı bir işlemci vardır ki egoda,dünyanın en gelişmiş bilgisayarı yanında yaya kalır."

"Kaygının panzehri teslimiyettir."

"Bize verilen yaşam,bizim kendi ellerimizle  şekillendireceğimiz,seçimlerimizle  yönlendireceğimiz bir hamurdur.Bundan bir sanat eseri de  çıkarabiliriz, bir ucube de."

"İmkansız diye bir şey yok.Sadece bizim zihnimizin yarattığı sınırlar,engeller,imkansızlıklar onlar."

"Evren her zaman bize seçim şansı verir.Seçimlerimiz sadece bize aittir."

Kitapta yer alan benim de çok etkilendiğim Şems-i Tebrizi'nin şu sözleriyle son verelim:

"Başına ne gelirse gelsin, karamsarlığa kapılma. Bütün kapılar kapansa bile, sonunda o sana kimsenin bilmediği gizli bir patika açar. Sen şu anda göremesen de, dar geçitler ardında nice cennet bahçeleri var. Şükret! İstediğini elde edince şükretmek kolaydır. Sufi, dileği gerçekleşmediğinde de şükredendir."

( Bütünlük Yolunda başlıklı yazı berberce tarafından 25.06.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu