Aşkın Yorgunluğu Nasıl Geçer Ve Sona Erer-1-


Aşkın Yorgunluğu Nasıl Geçer Ve Sona Erer-1-

 

Gökyüzü, bugün koyu maviye boyanmıştı. Bulutlar, birbirine sarılmış sevgililer gibi sıkıca kucaklaşıyordu. O gün, şehir sessizliğe bürünmüştü bulutlar sanki yağmurla yağarken aşkı fısıldıyordu-Aşkla sevin birbirinizi kurutmayın çöl etmeyin gönlünüzü dünyanızı der gibiydi- sanki. Sokaklar, aşkın hafif esintisiyle dolup taşıyordu adeta.

Aşk, gönlün kütüphanenin köşesinde oturuyordu. Gözleri, onu okuyarak sayfaları arasında gülümseyeni bekliyordu. Kitapların kokusu, aşkın kokusu insanı huzura götürüyordu. Bir an için insanların şöyle düşünmesini istedi: Okuyanlar için kitapta aşk da böyle mi güzel kokar? Demeleri için bekliyordu…

O sırada kapıyı biz açalım ve içeriye girelim ve aşkın beklediği biz olalım mı? Haydi, o beklediği biz olalım. Gözlerimiz ışıltılı gözlerine takılsın. O an bizler sanki yıllardır tanışıyorlarmış gibi bakışalım. Sessizce yanına yaklaşalım ve “Merhaba” diyelim gülümseyerek. İçimizde uçuşan kelebekleri hissedelim. Aşkla konuşmakla, sanki yıllardır kayıp bir parçamızı bulmuş gibi hissedelim ve bununla devam edelim, buyurun…

 

 

Aşk bir tatlı yorgunluktur hasret ilinde

Aşk anlatır âlemi güzelliği bakışının diliyle

Hasret gönlüne beni prangalarla kilitlemendir

Bin yıl mahkûm kalayım hep seninle gülüşüne

 

Bugün aşkın coşkusu insana verdiği güzel his ve duyguların coşkusuyla, hatta aşkın insanı denemek için verdiği hasreti ve âşıkla maşukun tatlı bitmeyen ama tatlı hoşluk veren coşkulu yorgunluğunu anlatmaya başlayalım mı ne dersiniz?

Aşk, bu dünyanın en güzel his ve duygusu bir kimseye, bir olguya, varlığa ya da bir şeye duyulan yoğun sevgi ve bağlılık duygusudur ki iki ayrı cinsin birbirine karşı duyduğu bedensel ve ruhsal sevgi de aşk olarak tanımlanır. Aşk, insanların hayatında derin bir etki bırakan, bazen acı çektiren, bazen de mutluluk veren bir duygudur. Herkes için farklı anlamlar taşıyan bu güçlü hissiyat, tasavvuf edebiyatında ilahi ve mecazi aşk olarak ikiye ayrılır. Aşkın tanımı, büyük düşünürlerin bakış açısına göre değişebilir. O bakışlar ki gönlü mest eder peşinden hasret iline sürükler tatlı hoşluğuyla mutlu mesut eder.

 

Mest oldum bakışınla gülüşünle

Hele birde o tatlı hoş öpüşünle

Bırak hep seninle kalayım bir ömür

Hasret ili olsa da razıyım gözleri kömür

 

Tasavvuf dilinde aşk, Mevla’ya duyulan derin sevgi ve bağlılık olarak ifade edilir. İçsel bir yolculukla gerçekleşen bu aşk, insanın ego ve dünyevi isteklerinden arınarak yüce varlığa olan sevgiyle bütünleşmesini simgeler. Mecazi aşk, fanilere gönül bağlanmak iken, hakiki aşk Allah’ı sevmektir onunla olmaktır tüm insanlığı sevmektir. Yunus Emre ve Mevlâna gibi tasavvuf büyükleri, "İlahî Aşk’ı kastederken bu derin sevgiyi ifade ederler. Aşk, matematiksel veya kimyasal bir mesele değil, hâli ve vicdanî bir bilinç halidir. Mevlâna’nın dediği gibi, âşık olmak manevi bir sarhoşluktur; net ifadelerle anlatılamaz, ancak hâl ve vicdanla gönülle bilinir ve anlatılır.

Gönül Dostu Mevlana Ne Güzel Söylemiş:

“Sevdiğini hiç gitmeyecekmiş gibi seversen, gittiğinde de hep gelecekmiş gibi beklersin.”

“Birini seviyorsanız, onu Allah’tan isteyin. Kalpler Allah’ın elindedir.”

"Âşıkların gönüllerinin yanışıyla, gözyaşları olmasaydı dünya da su olmazdı. Ateş de…"

 

Gönül Dostu Yunus Emrede Güzel Söylemiş:

“Kendimi bir nokta olarak gördüğümde, bir bakmışım ki anlamlı bir cümlenin sonundayım.”

“Neyi çok bekler ve umursan, senden uzaklaşır. Hem ne demiştik: ‘İstenileni almak değil razı olmaktır imtihan.’”

“Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz.”

Mehmet Aluç
Devam edecek inşallah
( Aşkın Yorgunluğu Nasıl Geçer Ve Sona Erer-1- başlıklı yazı kul mehmet tarafından 10.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu