BEETHOVEN & MOONLİGHT SONATA

(AY IŞIĞI SONATI) HİKAYESİ


Klasik müzik denince Chopin 'den sonra, en çok Beethoven' ı severim. Beethoven gerek özel yaşamıyla gerekse geride bıraktığı eşsiz eserleriyle, kendisini takip eden geniş hayran kitlesine, her zaman umut aşılamayı başarmıştır. Bu bağlamda, Beethoven 'ın "Ay Işığı Sonatı" buna çok güzel bir örnektir.

    Bunalımda olduğu birgün, Beethoven çok güzel piyano çalan, görme engelli bir genç kız ile tanışır. Görme engelli bu genç kız, piyano çalarken göstermiş olduğu eşsiz müzik yeteneğiyle Beethoven 'ı etkilemeyi başarır. Beethoven ise görme engelli genç kız' a : "senin için ne yapabilirim?" diye sorar.

    Bunun üzerine, görme engelli yetenekli genç kız, Beethoven 'a hayatında daha önce hiç ay ışığını görmediğini ve ay ışığını çok merak ettiğini söyler. Bunun üzerine, Beethoven o' na genç kızın daha önce hiç görmemiş olduğu ay ışığını notalarla birlikte görmeyi teklif eder. 

    Ve beraberce bugün de sık sık rastgelinen ve Beethoven hayranları tarafından, genellikle severek dinlenen, meşhur "Ay Işığı Sonatı" ortaya çıkmış olur. Beethoven bu parçayla umut aşılar, aslında. Hem görme engelli olan ve ay ışığını göremediği için çok üzülen o genç kız'a hemde kendisinden sonra, umutsuzluğa kapılan tüm hayranlarına.

    Sanatçı, sanatını icra ederken yaşamış olduğu çeşitli imkansızlıklara hiç aldırmaz, öyle ki Beethoven 'ın müzik sanatını icra ederken, zaman içerisinde işitme yetisini kaybetmesi ve buna rağmen yine de delice sevdiği sanatını hiç işitemeden, yüreğindeki müzik sevgisiyle büyüleyici bir şekilde devam ettirebilmesi, buna en güzel örnektir, bence. Bu yüzden Beethoven' ın "Ay Işığı Sonatı" ve bizatihi eşsiz şahsiyeti herşeye rağmen ve hayattaki tüm zorluklara rağmen, pes etmeden zorluklara karşı direnebilmeyi ve sevgiyle icra ettiği hiçbir şeyden asla vazgeçmemeyi öğretir, bizlere .

Bu bağlamda Beethoven, her yönüyle eşsiz bir sanatçıdır ve kalplerdeki yerini ilelebet koruyacaktır.

SEZGİ KAYA

  

( Beethoven Ve Ay Işığı Sonatı başlıklı yazı Sezgi Kaya tarafından 18.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu