Köle deyince kimsenin zoruna gitmesin,iş hayatımızda karşılaştığımız bir sorunun özetini paylaşacağım sizlerle.Benim gibi,farklı sektörlerde,milyonlarca insanların olduğunu çok iyi biliyorum,herkesin anlayacağı şekilde,kafa karıştırmadan yazmaya özen göstereceğim:
Bir iş yerinde bir yıl iş gününüzü  doldurduğunuzda kadrolu işçi oluyorsunuz yani hem yıllık izin kullanma hakkınız var hem de tazminat hakkınız.
Üç yıl,beş yıl veya  daha fazla çalıştınız,haklı bir sebeple ayrılmak istiyorsunuz ya  başka şehre taşınacaksınız ya da başka yerde yüksek maaşla farklı pozisyonda iş buldunuz.
"Evlenmek kolay boşanmak zor."dedikleri bu olsa gerek.
İşten ayrılma talebinizi gerekli kişilere ilettiğinizde bir güzel azar işitiyorsunuz sanki hakkınızı istemek suçmuş gibi.
"Kapı orada,istifa et, git,"gibi psikolojik baskılar baş göstermeye başlıyor çünkü onların gözünde 'oyunbozan' rolündesiniz.
İstifa edince hem tazminattan olacaksınız yani bırakacaksınız hem de işssizlik maaşı ve sağlık sigortasından  yararlanamayacaksınız.
Yasalar güçlüden yana mıdır yoksa güçsüzden yana mı?

08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanlar 15 yıl 3600 pirim gün şartı ile tazminat alabiliyordu.Bu tarihten sonra işe başlayanlarda şart ne peki; 25 yıl 4500 pirim gün şartı.

Devletimizin mutlaka,bu tazminat konusuna el atması lazım önceleri gündeme gelmişti farklı bir fona aktarılıp kişinin evlenirken,ev ve araba  alırken kullanabileceğini haberlerden öğrenmiştik ama galiba unutuldu(!) Dilan Polat veya İcardi'nin sevgilisi  kadar bu konu kimseyi ilgilendirmiyor demek ki?

Hatta bir kız arkadaşımdan  evlilik  teklifi  bile almıştım bu hususta,yaklaşık on yıldır çalışmakta olduğu iş yerinden ayrılmak istiyor fakat tazminatını alamıyordu
"Evlenelim ama boşanacağız"demişti.
( Sistem Köleleri başlıklı yazı berberce tarafından 25.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu