Ekimın Birinde

Alttaki yazdiklarimi bir cok kereler buralarda yazip paylasmakla beraber ( tekrar olacak belki ama ) kendi kendimle söylesi niteliginde kisa özet gecmeye sanirim kuvvetle luzum, ihtiyac ve gereklilik var.

Kendisiyle sözlesmesi ve  mukavelesi biter bitmez konuslanip kuruldugu camdan fanustan veya saydam  vitrinden cikisini yaparak sürekli baskalasmaya akil fikir niyet kisilik ve karakter degistiren emanete yasamak degildir benim hayatim. Cünkü ezici bogucu isanlik disi kosusturmalarla yoran yipratan tüketim piyasasi carkinda, ilk sirada harcanip tüketilenler liste basini harcandikca yerine konulamayan huzur, güven, vicdan, sorumluluk, duyarlilik, bilgi, deneyim, birikim, paylasim, sabir, algi, irade, dirayet, cesaret, beceri, hosgörü, karsilikli deger bilirlik ve sayginlik gibilerin toplami olan INSANLIKTAN  kacip  gecici hayal his ve heveslere meram meyil ve merak salmak gercekligi olmayan oynak -muglak dengesizligin kapilmislik kamuflajlariyla kendini saklayip örtmeye tatmin edip doyurma  sahtekarligindan baska bir sey degildir.

Bir insanin dogusuyla baslayan hayat seyri, özgün hikayesi ve yasam süreci, dogal deneyimlerle kazanacagi zorlamasiz baskisiz ve kendini yenmekle sinandigi kosu bandina kronometreler tutulan IMTIHANDA YARISIR gibiligin kapsül hücreleri icindeki yapay vitrinlere konuldugunda kendi özüne tanimlayacak karakterlilige dair hic bir algi, ilgi, bilgi, beceri, akil, düsünce, doyum, duyum, kanaat, egitim, kararlilik, yetki, hayal, hüner, özürlük, irade, heyecan, birikim, dil, kültür, iletisim, deneyim, özgüven ve kisilik kazanci yoktur. Cocukluk temelinden dogasina , cografyasina, günübirlik yasam gerceklerine ve yerlesik ortak iliskiler toplumuna büyümesi, deneyimi ve yetismesi olmayarak, sirf bogulup bunaldigi tikanikliga degiskenlik cesitliligi olsun diye buldugu bosluklara kendini devirip döken yüzeylere yapismis SOYUT sekilcilik, ordaki gercekligin zorladigi ilk yüzlesmede kivranan cirpinislar imdadinda tikanir, biter, tükenir ve meraktan uyanan gecici heveslilige KACISININ eski kökenlerine geri döner.

Bu bakimdan KENDINE ve DÜNYA HAYATINA iler tutar iradesi ve gercekligi olmayan yamali boyali ve emanet sekiller yaparak her vitrinde MÜKEMMELI aramak veya kusursuzu özendirmek degildir benim buralarda EDEBIYATLASMA arzum ve tutkum.  Saplantili köktencilige ve militanliga kisiligini köreltmis ne egitimi ne gelisimi olmayan bagnazlik, tutuculuk, gericilik , fanatiklik hortlakliklari her toplumsal yapiyi cürütüp cökertecegi gercekligiyle, bütün kibirli,kaprisli pesin hükümlülükten ve ÖNYARGILI yaklasimlardan arinmis temizlenmis ve hayati kendi gercekliginden okuyabilme akil fikir bellek irade irdeleme sorumluluk deneyim sorgulama ve bilincine sahip oldugum icin cok seviyorum kendi kendimi. Bu yüzden Ne sagin kuklacisiyim ne solun DOGMACISI.  Dahasi, ötesine her kesim ve taraflardan haberdar olanimla elimle koymus gibi en gizli saklisini taniyip buldugum dünyaya ve insanliga hic bir SARTLANDIRILMISLIGIN güdümlü kötürümü olmaksizin kendi aklimin, bilgimin, sözümün, durusumun davranisimin, inancimin aletsiz aracisiz bilen gören taniyani olarak  bakiyor ve yasiyorum. Bu bakimdan her yazdigimin her tarafinda durmaya en cok ve hic kimsenin emanet hayrani yahut minneti yahut yedegi olmayan kendi resmimi koyuyorum. Yazar söyler yorar paylasirken de her paylasimin kim veya neci olduguna bakaksizin, secici ve seckin olmaya gayreti olan ; her türlü kisir döngülü ve kangrenlesmis karamsarliktan, tükenmislikten, kederkeslikten, kinden, nefretten, muglakliktan, nizhtan, aciya bagimliliktan, hizipten, catismadan, kutuplasmadan uzak durmaya incelik ve hassasiyet göstermenin dil kültür sevinc mutluluk paydasini güzellestirip zenginlestirip zenginlestirmedigine;  yahut  ORTAK YASAMIMIZI yarini aydinlik umutlarla yesertip yesertmedigine bakarak yeriyor veya takdir ediyorum.

Sözde yazida paylasma tutkusu ve sevincinin ötesinde ne kusursuzluk yontma , ne söhret kanatma ne de hatasiz noksansiz insan tipplemesi veya mükemmelcilige ulasma gibi derdim kaygim ilgim cabam gayretim egilimim olmadigi sebebiyle, paylasimda bulundugum bütün ortamlarda olasi hata payini herkese ayan beyan sekilde düzeltmekten büyük mutluluk duyuyorum.

Buralarda var oldukca sözün, siirin, yazinin,ve paylasimin TAPINAGI olmadigini ve gelmis gecmis hickimsenin ne tanrisal üstünlügü ne de tapinilacak ustasi veya üstadi olmadigini ve her gelip gidenin kendin i söhretli kilmalar ugruna yigip bugünleri doguran herseyi bozuk insan tipini imar ve ihalecisi olduklarina kesin inandigimla, ne bir begeni dilencisiyim ne okuyan okumayani varmi yokmuya ilgili alakaliyim. Yukardaki  yazdiklarimn ön yargidan bagnazliktan ve her türlü köktenci saplantilardan arinmisligimla paylasimin özüne icerigine firsat buldukca katilir yorum yazarim. Yazdiklarima ( anladigi kadar az, anlamadigindan cok olan ) herkes diledigini yazmakta veya es gecmekte kendi bilecegi istir.  EDEBIYATA merakli ve tutkun herkesin degerliligi arasindaki kendimi ( cünkü Türklük`se her bir derdini sorgulayip yükümlülügünü üstlenme aidiyetliligimin onurlu yeridir,  Edebiyatsa her duyarli iletisim kaynagi ilgilendirir baglar beni ) yazip resimlemeyi; agirlikli olarak muhafazakar insanlarin arasinda oldugumu cok iyi bilen farkimdaligimla hic de kendime dert etmeyerek, dislamayarak, yadirgamayarak, kücümsemeyerek ama ayni zamanda kendimden üstün seckin ayri gayri hic kimseyi görmeyerek, saglam duruslu özgün karakter ve kisilikliligimi ve burali oldukca devam edecegimi cok seviyorum. Herkesin bilgisine..!

Yazip paylasmaya dair bütün bunlari mümkün kilan ve emegi gecen herskeslere tükenmez sevgi selam, tesekkür ve saygilarimla.

…lafin daha ötesi siirin hakkiydi hep….


EKiMiN BiRiNE


Ekimin birinde
Yüzyillar gecermis demekki
Demek ki cinar olmus dere tepe
Iki dirhem bir cekirdege, akla karaya, benekli kelebeklere, doru taylara
Her gelen giden karartilarda kendine tanidik arayan beyazin
Al güülüm
Ver zulüm
Dünya kitabinca her sayfasindan agir sözlü cümleler kopararak
Bir fiskecik alin terinde, ekimin birine
Zaptedilmemis kumlu kalelerini camurla oynamaya mutlu cocuklari gibi
Hirge durmus bug ve ciy
Büyümüs de deli caglayanlara irmak olmus su damlasi
Resim defterlerindeki cöpten insanciklari büyümüs de
Duvarlarin gri rengine keceli kalemleriyle süslü salincaklar boyarmis
Ceviz yesili yürümüs büyümüs de, dallar arasindaki sari yapraklara
Bir ayri gayri zamandir ki bu muhanetin muhtacina
Türkünün sesine, külün isine,  burasi vatanim ötesi gurbet diye
Sokaktan sonbahar gecermis, sefil sürgün ve yorgun
 
Seyfi Karaca………..Ekim / 24

( Ekimın Birinde başlıklı yazı Yeldegirmeni tarafından 30.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu