Kırk yaşıma geldim şimdiye kadar "Yavuz"isimli bir  arkadaşım olmadığı gibi okuldayken bu isimli  öğretmenim,askerdeyken bu isimli komutanım,komşum,akrabam,doktorum hatta patronum  bile hiç olmadı.
"Yavuz"ismini koymak halkımız arasında adet olmamış  "sert,hırçın,azgın,kötü,güçlü,kuvvetli"gibi manalara gelmekteymiş.Bir çoğumuz bilmez ama Osmanlı padişahlarından sert mizacı,cesareti ve ataklığı sebebiyle Selim  Şah'a "Yavuz" lakabı  takılmıştır: Yavuz Sultan Selim.

O yıllarda asgari ücretle çalışıyordum işe girdiğim ilk yıllar,şantiye yemekhanesinde çalışıyorum bulaşıkçı olarak ama sadece bulaşık işlerine bakmıyorum,sabah erkenden gidip kahvaltı  hazırlıyorum işçilere,ustalar geldiğinde onlara yardım ediyorum doğramaya-taşımaya-dağıtmaya, işim,derleme toplama derken  akşam saat sekizi falan buluyor,yemekhanenin anahtarı bendeydi sabah ben açar akşam ben kapatırdım,kendi iş yerim gibiydi  ama haftalık iznim yoktu.Ne zaman izin istemeye  kalksam, muhasebeci- personel işlerine de bakardı- Yavuz Beyin'in sert bakışları arasında: " Ne yapacaksın izni,"sözleriyle karşılaşırdım.İnsan soru sormaya çekinirdi ondan maaşlarımızı elden aldığımız dönemler,sanki cebinden veriyormuşcasına nazlanırdı hele zam istemek aklınızın ucundan bile geçmezdi,onunla oturup sohbet ettiğimizi hiç hatırlamıyorum.
Şantiye yemekhanesine yemek yemeğe gelirdi- mühendislerin,mimarların ve müdürlerin yeri ayrıydı-ya  kaşığı tabağı  kirli çıkardı ya da yemeğinde taş veya kıl çıkardı hep.

Yaklaşık üç yıl orada çalıştım ve bir yıl küsur  hiç izin kullanmadım,ayrılalı ise on beş yıl oldu ve  Yavuz Bey'le hiç karşılaşmadım belki hala o işletmededir bilmiyorum.Otel yapıldı faaliyete başladı ve  bize yol göründü:
"Seni Yavuz Bey  ofise çağırıyor,"dediklerinde  sonucun ne olacağını kestirebilmek güç değildi. 
Öğleden sonraydı gittim ofisine,kapısını çalmaya gerek kalmadı çünkü güz  aylarıydı  hava serin olduğundan kapısı ve penceresi hep açık olurdu.
Koydu önüme kağıtları şu ihbarın, şu kıdem tazminatın şu maaşın,verdi kalemi elime "imzala"derken aklıma geldi soruverdim:
" Kullanmadığım izinler ne olacak Yavuz bey?"
Yine aynı sert bakışlar ve tatsız tavırlar:
"Kullansaydın..."
( Yavuz Bey başlıklı yazı berberce tarafından 20.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu