ÖĞRETMENLİK SANATI

Yazar; Yıldırım Alkış               

Yayınevi; İlahiyat

Yazar kitabını hayata güzel anılar bırakabilecek bir mesleğin sahibi öğretmenlere ithaf ederek başlamaktadır.

Öğretmenliği bir sanata benzetmesi mesleği olduğu yerden alıp daha da yüceltmesini sağlamıştır.

“En kutsal sanat” diye tanımladığı öğretmenliğin motor gücünü heyecan olarak belirtmektedir. Heyecanı olmayan bir insanın harekete geçmesi mümkün değildir.

Ücreti değil eğitimi düşünenlerin ve bu uğurda fedakarlık yapabilenlerin öğretmen olarak tanımlanabileceğini ifade etmektedir.

“Eğitim fedakar öğretmenlerle yapılır.”

Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Öğretmenin sınıf dışında, okulda ve sınıfta rol model olacağını belirten bölümler öğretmenlik sanatının incelikleriyle nakış nakış işlenmiştir. Ve son olarak öğretmene mektup bölümüyle hayatına dokunan öğretmene vefasını göstermektedir.

Sınıf dışında öğretmen bölümünde yazar, öğretmenin kişiliğiyle çevresinde nasıl bir etki oluşturması gerektiğinin resmini çizmektedir.

Hikayelerle konunun daha iyi anlaşılmasının altını kalın çizgilerle çizen belirtmektedir. Bir fincanın evrimi, tek kollu judocu ve Cüneyt Bağdadi ile köpek hikâyeleri bunlardan bazılarıdır.

Öğretmenin statükocu olmaması gerektiğini anlattığı bölüm ise özgün ve cesur bir kişilik olarak öğretmeni tasvir etmektedir. Öğretmenin yaranmak için, faydalanmak için öz değerlerinden uzaklaşmamasının önemini vurgulamaktadır.

Bu bölümde en önemli gördüğüm konu ise öğretmenin güncellenen bir bilge olması gerektiğini belirten başlıktı. Öğretmen, sürekli değişen bir dünyada yenilenmeyen bilgileriyle gençliğe bir şey veremez. Gençliği kuşatabilmesi için değişimi ve aşamalarını iyi tanıması gerekir.

Okulda öğretmen bölümünde ise kişiliği, ahlakı, bilgisi ve katma değeriyle varlığını hissettiren bir insan tipolojisi verilmektedir.

Ortamı ve öğrencilerini tanıyarak etkili bir iletişim diline sahip olabilen bir öğretmenin etkin olacağı vurgulanmaktadır.

Yazara göre öğretmen bilgisi, tecrübesi ve fedakârlığıyla okula öncülük etmesi durumunda okulda bir değer olabilecektir. Bana ne diyen sorumsuz bir kişiliğin  öğretmenlik mesleğiyle uyuşmayacağını da belirtmektedir.

Yazar bu bölümde kendi hayatından kesitler sunarak anlatıma canlılık katmaktadır.

Sınıfta öğretmenlik bölümünde, öğrencilerine rol  model olacak şekilde davranmasının  önemine değinmektedir.

Plansız öğretmenin verimsiz olacağına işaret ederek etkili öğretmenin hazırlıklı bir şekilde derse girmesinin önemini belirtmektedir.

Yazar hikayelerden ve sosyal platformlardan da yararlanarak yazısını zenginleştirmektedir.

Öğretmenin imkanlar dahilinde değerleri uygulamalı öğretmesinin faydalı olacağını kendi yaşamından örneklerle anlatmaktadır.

Yazar son bölümü kendi hocasına içinden gelen samimi duygularla bir mektupla tamamlamıştır. Mektup yüreğe dokunan bir öğretmenin neler yapabileceğinin göstergesi olarak ilgi çekici bir özelliktedir.

Yazar bu kitabında zamanı yakalayan, değerlerle donanmış, kendini, çevresini, okulunu, öğrencilerini tanıyan bir olgunlukla sanatını yapan öğretmenlerin hayata ve insana dokunarak ölümsüz olabileceğini ve toplumu değiştirebileceğini belirterek öğretmenliğe olması gereken değeri vermektedir.

Seyit Ahmet Uzun

( Öğretmenlik Sanatı başlıklı yazı SeyitAhmetUzun tarafından 23.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu