İşe ilk başladığım dönemler panoya asılan haftalık shiftleri devamlı kontrol ederdim,bundan yaklaşık on sekiz yıl önce bir ekim ayı sonlarıydı,baktım ki bazı arkadaşların isimlerinin karşısında şu yazıyordu: "sezon sonu." Benden büyük  ve tecrübeli arkadaşlara sordum:
"Abi,sezon sonu ne demek? Bu adamların haftalık izinleri yok mu?"
"Onlar süresiz izne çıkacak,"dediler.
"Nasıl?" diye sordum.
"Sezon bitti yani evlerine gidecekler,"dediler.

Bu aydan itibaren  iş sezonu bitmiş,askı sezonu başlamıştır biz turizm çalışanları için.Patronlar  ve müdürler otellerinde veya balkonlarında çay-kahve sefası yaparken askıdakiler,geçim derdine düşüp kara kara düşüneceklerdir ne zamana kadar, mart ayına  hatta bazen nisan ayına kadar.Kesin mi,hayır,çünkü dünyadaki gelişmelerle yakından ilgilidir turizm sezonu, bir salgın veya bir savaş ihtimali her şeyi alt üst etmeye yeter.

Bu sorun ne zaman çözülür bilmiyorum ama tüm turizm çalışanları sadece bir gün,belki de bir iki saat iş bıraksalar Türkiye genelinde; gerekli bakanlıklar devreye girecek,işverenler işçilerinin kıymetini bilecek,işçiler ise haklarının farkına  varacak ve bu sorun kökten çözülecektir.Her sektörde sorun vardır bunu kabul ediyorum ama bizim sorunumuz artık kangren oldu,hiçbir patron biz işçilerden fakir değildir,o yüzden"bu sene zarar ettik,bu sene battık,"sözlerine asla inanmam eğer battılarsa  bilgisiz ve deneyimsiz yöneticiler yüzünden batmışlardır.

Askıdakiler hem işçi oluyor hem de işsiz,nasıl oluyor bu diyeceksiniz,şöyle:sigortadan çıkışınızı yapmadığı için o işletmenin  işçi kadrosundan sayılıyorsunuz ve başka bir iş yerine  başlayamıyorsunuz haklarınızı öldürmemek için.Diğer yandan işletmeniz kapalı olduğu için çalışmıyorsunuz yani işsizsiniz. İşte mağduriyetler:
* Hak etmiş olmanıza rağmen bir çok işletme  ihbar tazminatınızı vermez.
*Gerekli şartları yerine getirmiş olmanıza rağmen çıkış yapmadığı için işsizlik maaşı alamazsınız.
*Sigorta piriminiz yatmayacağı için  emeklilik süreniz uzayacaktır.
* Haliyle maaşınız zaten yatmaz.
*Kısacası "sigortasız- maaşsız işçi" oluyorsunuz.
( Askıdakiler başlıklı yazı berberce tarafından 27.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu