Altın piyasaları dünya çapında tarihi rekorlara ulaşıyor ve altın fiyatlarının iç yapısı, en azından Batı finans merkezlerindeki endüstri uzmanları için karışık. Altın fiyatları, ekonomik temellerin öngördüğünden daha hızlı ve daha yüksek artıyor. İlginç olan da, altın fiyatlarının sadece yükselmesi değil, altının kendisinin de hareket etmesi. Özellikle Çin ve Hindistan, altın rezervlerini Batı bankalarından Asya’daki kasalara taşınıyor.
Singapur’daki Yeni Kasa
Bloomberg, Singapur’daki devasa yeni bir kasaya özel bir yer ayırıyor: The Reserve. Bu Singapur grubu, yıllık merkez bankalarının altın ticaret hacminin yarısı olan 500 ton altını barındırabilecek altı katlı bir tesisi inşa etti. Ayrıca gümüş için de büyük kasaları var. Müşterilerin geri bildirimi, Singapur’da yeni kasalara ihtiyaç duydukları yönünde. Altın tarihi rekorlara ulaşıyor ve gümüş de %20 yükseldi. OTC (Over The Counter) piyasada alım, en az 25 yıldır en yüksek seviyede. OTC, egemen fonlar, kurumsal yatırımcılar ve yüksek yatırımcıların fiziki altın aldığı yer ve buradaki ticaret hacmi geçen yıl 450 ton rekor kırdı. Bu yıl daha da yüksek olacak.
Karmaşık Piyasa Dinamikleri
Mesele aslında olduğundan daha karmaşık ve her gün altın piyasalarında olan insanlar bile şaşkına döndü. Bloomberg yazarları, altın uzmanlarının kendi piyasalarında ne olduğunu açıklayamadıklarını söylüyorlar. Altının neden şimdi yükseldiğini sorguluyorlar. Daha önce enflasyon oranı ve para basımı daha yüksek olduğunda yükselmiyordu. Bloomberg, farklı kişilere sorarak farklı cevaplar aldı: Merkez bankalarının doların silah gibi kullanılmasından endişeli, yatırım fonlarının büyük bir faiz kesintisiyle daha fazla enflasyon yaratacağına dair bahisleri, para birimlerinin zayıflaması, seçimler… Böylece, daha iyi ticaret verilerine erişimleri olmasına rağmen, hala aktörlerin ne peşinde olduğunu anlamadıkları sonucuna vardılar.
ETF’ler Yerine Fiziki Altın
Burada başka bir problem var: bu boğa piyasasındaki altın yatırımcıları, altına yatırım yapmanın en kolay yolu olan altın ETF’leri (ekran üstünde altın) almıyorlar. Yatırımcılar fiziki altın alıyor. ETF’lerde çıkışlar görülüyor; aslında yatırımcılar ETF’lerdeki pozisyonlarını sattılar ve gerçek altın aldılar. Bu, ETF piyasası çok garip. Altına talep, merkez bankaları ve doğrudan alımlardan güçlü, ancak ETF’lerde değil.
Alımın Olduğu Yerler
Alımın olduğu yerler vadeli işlemler ve OTC piyasaları, merkez bankaları, emeklilik fonları, egemen fonlar, yatırım bankaları gibi büyük kurumsal alıcılar. Opsiyon piyasaları, altının daha da yükseleceğine oynuyor. Daha önce çok fazla altın almayan büyük yatırımcılar var ve şimdi alıyorlar ama kâğıt/ekran üstünde değil, altının kendisini alıyorlar.
Zamanlama ve Ekonomik Veriler
Burada başka bir problem açıklanıyor: altın alımlarının zamanlaması şimdi farklı ve altın alımları, altın fiyatlarının düşmesi gerektiğini söyleyen ekonomik verileri görmezden geliyor. Burada, Fed faiz oranlarını kısarsa, ancak tahvilleri değil, altını alıyorlar. Dolar bile yükseliyor, bu nedenle Çin ve Hindistan’daki alıcılar altın için daha yüksek fiyatlar ödüyorlar. Analistler, altın fiyatının federal fon oranına oranını ve bunun bir ABD kurumsal alıcı için motivasyonlarını biraz açıklayabileceğini söylüyor. Ancak Çin veya Hindistan’dan için bu geçerli değil ve talebin büyüğü orada.
Uzman Görüşleri
Çin ve Hindistan ve diğer BRICS ülkeleri, ticaret fazlalarından her gün milyarlarca dolar kazanıyorlar ve bunları nereye koyacaklarını bilmiyorlar. Artık ABD Hazine Tahvillerini almıyorlar; Batı banka sistemlerindeki fonlarını orada bırakmak istemiyorlar; varlıklarını dışarıya taşıyorlar. Ve bu altın alımları tarihsel olarak devasa, ancak Çin’in mevcut hesaplardan ticaret fazlasından kazandığından yalnızca küçük bir yüzdesini temsil ediyor. Bu nedenle, fonları alıyorlar ve Batı düzenleyicilerinden mümkün olduğunca hızlı ve uzak bir yere, Hong Kong veya Singapur’daki bankalara aktarıyorlar. Altın alıyorlar, ancak borsa işlem gören fonlar aracılığıyla değil; altını kendileri alıyorlar, Batı kasalarından altını alıp kendi kasalarına koyuyorlar.
Altının Geri Getirilmesi
Bu, geçen Ocak’tan ve 2022’de Çin, İsviçre’den 524 ton fiziki altın aldı, en yüksek yıllardan biri. Hindistan, geçen ay İngiltere’daki kasalardan 100 ton altın getirdi, bu da Mayıs ayında 102 tonluk önceki sevkiyatın ardından geldi. Hindistan Merkez Bankası, diğer merkez bankaları gibi, yabancı bölgelerde servet saklama risklerini azaltmak için altını evine getiriyor. Oysa fizikî altını taşımak pahalı bir operasyon; bununla ilgili çok güvenlik ve gizlilik var. Bu nedenle, BRICS ülkeleri, altını rekor fiyatlara alıyor ve bunu dünyanın öbür ucuna getirmek için bir uçak veya gemiye yüklemek için ödeme yapıyorlar, çünkü ABD ve Avrupa hükümetlerine veya bankalarına güvenmiyorlar.
Jeopolitik Değişimler
Neden endişeli oldukları da belli: Hindistan, geçen dört yıl boyunca net bir alıcıydı. Ukrayna’nın işgali 2022’nin başında, sonra yılın ilerleyen döneminde Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Rusya’nın Amerikan ve Avrupa bankalarındaki varlıklarını dondurduğunda, Çin altın alımı hiperbolik hale geldi. ABD Hazine Tahvillerini sattılar, Batı bankalarından fonları kendi bankalarına taşıdılar, bunun bir kısmını alıp fiziki altını Hindistan’a geri getirdiler, ancak son zamanlardaki artan altın alımı, jeopolitikte stratejik bir değişime işaret ediyor. Hindistan’daki bir baş ekonomist, ABD dolarının tarihsel olarak kararlı olduğunu, ancak güvenilirliğinin azaldığını söylüyor. Batı’nın Rusya’nın işgaline verdiği yanıt, yabancı gözetimdeki varlıklarının diğer hükümetler veya bankalar tarafından bloke edilebileceğini gösterdi. Bunların içinde, Batı hükümetlerine ödünç verilen tahviller, Batı bankalarında duran rezervler ve Batı kasalarında duran fizik altın yer alıyor.
Altın Yatırımlarının Riski Azaltması
Herkes altın sahibi olmanın zahmetlerini bilir; onu saklamak ve korumak için para harcanır; gelir getirmez, ancak /garanti/kefil/kefalet/karşı taraf riski yoktur. Çin ve Hindistan’ın altın alımı, risk azaltılmasıdır ve bu riske ETF cevap veremez: Ekran üzeerinden altın alırken yani ETF alırken işlemler kaydedilir. Bu nedenle, eğer bir yabancı hükümetin kasadaki altını ele geçireceğinden endişeleniyorsanız, ETF çözüm değildir, çünkü onu da dondurabilirler. Geri kalan diğer alternatifler, kağıt altın, yabancı bir kasada altın, somut altının özel olarak saklanmasından daha az cazip ve daha az güvenlidir. Bu nedenle, o Singapur şirketi yeni bir devasa kasa inşa etti. Bu nedenle, Mayıs ayında Hindistan, İngiltere’deki 100 ton altını çekti. Çünkü ABD ve güdümündeki Avrupalı vasalları güvenilirliklerini kaybetti. alıntı basın
https://www.derindusunce.org/2024/11/12/altin-piyasalarinda-garip-seyler-oluyor-cunku-abd-ve-avrupali-vasallari-guvenilirliklerini-kaybetti/#more-45336