Bugün aslında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı hakkında bir şeyler yazmalıydım bir Tarihçi olarak ya da ne bileyim Pkk'nın silah bırakma kararıyla birlikte başlayan '' Lozan'a dokunmalıyız- Lozan'a dokundurtmam, hatta tartıştırmam bile '' çatışması üzerine bir şeyler yazmalıydım ama 19 Mayıs ile ilgili de Lozan Antlaşması ile ilgili de bir hayli yazı yazdığım için o konuya girmek istemedim. Bugün çok farklı bir konuyu ele alacağım.
Siz hiç ''Aralıklı Oruç '' diye bir oruç çeşidi duymuş muydunuz?
Eminim bu yazıyı okuyanların çok büyük bir bölümü ilk kez duyuyordur. Hatta bazıları '' Tekne Orucu gibi bir şey galiba.'' Diye düşünüyorlardır. ( Tekne orucunu sanırım bilmeyen yoktur. O sebeple ayrıca açıklamıyorum. )
O halde başlayalım açıklamaya. Nedir bu ''Aralıklı Oruç?''
Aralıklı Oruç, sadece kilo kaybı için değil, aynı zamanda metabolizma sağlığını desteklemek ve hücresel yenilenmeyi teşvik etmek amacıyla uygulanan bir diyettir aslında.
Yani efendim, bu oruç türünde Allah'ın rızası diye bir duygu ve düşünce söz konusu değildir. Oruca başlarken '' Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya.'' Denmez.
Bu oruçta iftar ve sahur gibi bir kavram da yoktur. Haliyle oruç açmak, iftar saatini beklemek diye bir olay da yoktur.
Müslüman Türk'ün oruç ayı olan Ramazan ayında fırından sıcak pide almak için kuyruğa girmek yoktur çünkü pide ya da her hangi bir beyaz un mamulatı yoktur. Nişasta yasak olduğundan güllaç da yoktur.
Teravih namazını söylemeye hacet yok; o da yoktur.
İşte bu değişiyor. Yani bu orucun çeşitleri var. Mesela:
1- 16:8 YÖNTEMİ: Günün 16 saati aç kalınır ve yemek yeme süresi 8 saatle sınırlandırılır. Örneğin, saat 12:00-20:00 arasında yemek yiyip, geri kalan saatlerde yalnızca su, çay, kahve gibi kalorisiz içecekler tüketilebilir.
2-5:2 YÖNTEMİ: Haftanın 5 günü normal beslenilir, kalan 2 gün boyunca günlük kalori alımı 500-600 kalori ile sınırlandırılır.
3- EAT-STOP-EAT YÖNTEMİ: Bir gün Allah ne verdiyse yiyip ertesi gün sıvı alımı dışında hiç bir yiyecek yemeden tutulan oruçtur.
4- ALTERNATİF GÜN ORUCU: Bir gün normal yemek, bir gün düşük kalorili yemek yeme suretiyle tutulan oruçtur.
Şimdi siz '' Hocam ! Bu oruç filan değil ki?'' Diyorsunuzdur mutlaka. Oraya da geleceğim. az sabır.
Bu oruçlardan en tutulanı 16:8 Yöntemidir.
Şimdi bu yönteme göre hangi saatlerde neler yapmanız gerektiğini yazalım ( Her gün aynı değil tabii ki )
a) Eğer okula yollayacağın bir veledin yoksa saat 09.00'dan önce kalkma. Varsa, veledi karbonhidrat, protein ve doymamış yağlarla tıka basa doldurduktan sonra okuluna sepetle. Bu arada uyku kaçtı tabii ki. En iyisi bir fincan şekersiz kahve iç. Zinhar başka bir şey yeme- içme. Kocan olacak öküz de kahveden başka ağzına bir şey sürmesin zira mandalara dönüştü son zamanlarda. O da oruç tutsun. Haa '' Kahve içince orucum bozulmadı mı?'' diye sorma aptal aptal. Bu oruçta oruç bozulması diye bir şey yok. Hatta tatil günündeyseniz rahat rahat cim'a eyleyebilirsiniz.( Cinsel ilişkide bulunabilirsiniz. ) Oruç bozulmuyor.
b) Saat 11.00'da otur kahvaltı sofrasına. 2 Adet haşlanmış yumurta, 10 Adet zeytin, 2 Adet ceviz ,yarım ayva, bir dilim peynir ve bol bol yeşillik ye... Hoooop o kadar da değil yahu. Bahçedeki otları otlaman gerekmiyor. Tere, yeşil soğan, marul, roka vb yeşilliklerden bahsediyorum
c) Saat 14.30 oldu ve açlıktan gebermek üzeresin. Eeee artık şöyle güzel bir zeytinyağlı enginarı hakkettin. Yanında bolca yoğurt. Allah ne verdiyse yumul. Sporu ihmal etmiyorsun di mi? Mesela çık plates topunun üstüne zıp zıp zıpla. Ya da madem ki Allah '' Yürü ya Kulum'' demiş sizin gibilere, bol bol yürü.
d) Bunları yiyip sporunu yaptın ve kara kara düşünüyorsun ''Akşam 18.00'e kadar ne halt edeceğim?'' diye. Yeşil çay ve meyveyle idare edecen gari... Başka türlü ölürsün açlıktan maazallah.
e) Saat 18.00 oldu. Bir kepçe çorba, 90 Gram ızgara et, bir tabak zeytinyağlı salata ile atıştırdın, açlığını yatıştırdın.
f) Daha sonra katı bir şey, özellikle de yemek yemiyorsun ama su, ayran, bitki çayları, yeşillik serbest.
g) Saat 24.00 oldu. De haydi geber yat... Uykun gelmiyor mu? Gelmez tabii. Tüm dostların sosyal medyada fink atarken senin uyuman olur mu hiç?
Ama yine acıkmaya mı başladın? Sık dişini. Sakın orucunu bozma.
Vallahi Müslüman orucu tutmuş olsaydın '' bir güne karşılık 61 gün oruç tutman gerekir.'' Derdim de tuttuğun oruç Müslüman orucu değil... Hıristiyan ya da Musevi orucu da değil. Hindu ya da Budist orucu da değil.
Yahu seninki bayağı bayağı diyet. Ne diye buna ''Aralıklı Oruç'' diyorsun ki?
Anladım. Verdiğin cevabı yazının sonunda açıklayacağım. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim.
Bazı ilahiyatçılarımızın kesinlikle '' Evet, dinimizin emrettiği oruç ibadeti aynen böyle bir şeydir. Oruç böyle tutulur '' Diye fetva vereceği bu oruç, pek çoğumuza çok yabancı olsa da aslında bayağı bayağı bir sektör oluşturmuş durumda.
Bazı uyanık girişimciler bu orucu tutanlara (!) ilginç alternatifler sunuyorlar.
''Aralıklı Oruç tutmak mı istiyorsunuz? Sizin için hazırladığımız günlük menülerle yardımcı olalım. Her gün, her öğün, yiyeceklerinizi evinize, ofisinize, nereye isterseniz oraya anında, temiz ve taze bir şekilde ulaştıralım'' Diye kampanyalar yapmışlar.
Bu kampanyalara bir iki günlükten bir kaç aylığa kadar abone oluyorsunuz ve oturup menü hazırlama zahmetinden kurtuluyorsunuz. Her ne zıkkımlanacaksanız her gün belirli saatlerde ayağınıza kadar geliyor.
Ama olay bununla da bitmiyor. Daha fit, daha sağlıklı olabilmeniz için desteklere de ihtiyacınız var. Özellikle de bizim daha önce adını sanını duymadığımız ama şimdi şampuanımızdan yiyeceklerimize kadar her şeyin olmazsa olmazı ve benim hâlâ ne olduğunu anlayamadığım kalojenden de almanız gerekiyor.
Ulan o değil de bir zamanlar bana '' sağlıklı bir yaşam için mutlaka kullanman gerekiyor'' diyerek kakaladıkları ''Garlic '' adlı hapların, daha doğrusu Garlic'in bizim Taköprü sarımsağı olduğunu öğrendiğim zaman yaşadığım hayal kırıklığını asla unutamam. Ha bir de Glukosamin vardı. O da bol magnezyum içeren bildiğin maydanozmuş meğer... Bu arada kalojenin de bildiğin kemik iliği olduğu konusunda şüphelerim var ya henüz tam emin değilim.
Evet gelelim neden bu diyete ''Aralıklı Oruç '' Dendiğine?
Efendim bu diyetin asıl adı '' If Diyeti '' Ama ülkemizde buna ''If Diyeti '' Diyen neredeyse yok gibi. Yaklaşık herkes ''Aralıklı Oruç '' diyor.
Nedeni gayet açık değil mi?
''Kur'an'da Namaz diye bir kelime geçmiyor.'' Diyerek ya da kendi kafalarına göre namazı üç vakte indirerek ve hatta '' Namazın bir zamanı yoktur. Canın ne zaman isterse o zaman kılarsın, ya da kılmazsın'' Diyerek namazı dejenere etmeye çalışanlar,
''Hac dediğiniz şey, pis Araplara para kaptırmaktan başka bir şey değildir.'' diye Haccı dejenere etmeye çalışanlar.
Kadınların örtünmesini zaten dejenere edip örtülü kadınların televizyon kanallarında kocalarına nasıl boynuz taktıklarını ballandıra ballandıra anlatmasını sağlamak suretiyle toplumun ahlakını yerlere serenler '' Hazır elimiz değmişken Müslümanların oruç ibadetlerini de dejenere edelim'' anlayışıyla bir diyet programına '' oruç '' adını vermişler. Aynen geçmiş dönemlerde hapishanelerde bazıların yaptıkları açlık grevine '' Ölüm Orucu ''dedikleri gibi...
Belirli bir müddetten sonra, yukarıda da işaret ettiğim gibi bu diyet için '' Dinimizdeki asıl oruç işte bu aralıklı oruçtur. '' Diye fetva verenler çıkarsa hiç şaşırmayacağım.
******
Şimdi bu yazının altına '' 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız Kutlu Olsun.'' Diye yazsam yorum yapacak olanların en az %80'i '' Oh be, yazıya yorum yapmak zahmetinden kurtarmış bizi Sami Hoca '' Diye düşünerek ''Senin de bayramın kutlu olsun. '' Diye yorum yazacağından bir bayram kutlaması yapmıyorum
(
Aralıklı Oruç başlıklı yazı
Sami Biber tarafından
19.05.2025 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.