Barış Manço;karizmatik bir kişilik.Unutulmaycak bir isim.Bu toprağın sesi.
Ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden Çelebi.
Biraz maziye dünük Onun bir log-play ine dikkati çeker Deniz bozkaya, 1975 yapımı.Tarih kokar şiiri ve mesaj verir.Düşünceye sevk eder.1975 lerden bakınca Dünya nın siyasi durumuna Türkiye 12 eylülle tanışmamış,iki kutuplu dünyada soğuk savaş bütün hızıyla devam ediyor.
1990 larda başlayan sovyetler birliğindeki çöküş,yeni ülkelerin doğmasına neden olur.

Ulus devletleri tehdit eden bölücülük ne yazık ki, Türkiye''nin de sorunu.Barış Manço nun hedeflediği 2023 Türkiye cumhiriyetinin 100 yıl dönümü olacak.

Memmet Akif ''de DUA niyetiyle söylediği;Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazmayı kısmet etmesin duası Kabul olacaktır,inşallah.

1990 da sovyetler dağılınca çok sayıda çıkan ülkeler arasına Türki cumhiriyetleri de girmiştir.
Bu çınarlarların birliğini mi kast etti Barış Manço?Zira tarhi bilgiside çoktu.Türk tarihi belgeseli hazırlayacaktı,Eğer ömrü kıfayet etseydi.
Şimdi o nun şiirini o gün den alarak bu günlerin şartlarına göre değerlendirelim.

Deniz Bozkaya' nın dikkatli yorumunu sizlerle paylaşmak istiyorum;


"Barış Manço''nun 1975 yılında çıkardığı LP''de (Long Play) yer alan ve iki farklı isimle yayınlanan 2023 / Kayaların Oğlu parçası bilindiği üzere enstrümantal bir parça olup, Barış Manço bu parçada sadece şiir okumaktadır. Okuduğu şiiri dikkatlice dinlediğimizde Barış Manço''nun ne kadar ileri görüşlü bir insan olduğunu anlıyoruz. Merak edenler için şiiri hep beraber okuyalım:

1923''ün ılık bir ekim sabahında kayaların toprağa dikine saplandığı yerde doğdum. Toprak anayla kaya babanın oğluyum ben. Toprak anam sevgi dolu, bereket dolu. Toprak anam sessiz, ama toprak anam dopdolu. Toprak anam toprak anam Anadolu. Babamsa sağı solu belli olmaz; bir gürledi mi yer yerinden oynar. Göğsünde çatırdamalar olurmuş. Onun için derdi, onun için sayısız irili ufaklı kaya parçaları vardır bu topraklarda. Ve sen benim oğlum. Ve sen kayaların oğlu. Bu taşı toprağı bir arada tutacaksın. Kolay değil kayaların oğlu olmak. Kuzeyden esen rüzgara, güneyden gelen kavurucu sıcağa karşı koruyacaksın onları. Kolay değil, kolay değil kayaların oğlu olmak. 2023''ün ılık bir ekim sabahında bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım. Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi kök salmaya başladım o sabah. Ve ilk kez sağımda solumda asırlardır durmakta olan diğer çınarları fark ettim. Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi. Ve asırlık çınarlar beni de aralarına aldılar. Ve 2023''ün ılık bir ekim sabahında yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu beraberce seyre koyulduk.

Şimdi bu yazıyı okuyanların pek çoğu haklı olarak ne demek ki bu diyeceklerdir. Rahmetli Barış Manço bu parçasında aslında Türkiye''ye ve Türk halkına bir hedef göstermektedir.

Bu hedef bize 2023 yılını yani Türkiye''nin 100. Yılını işaret etmektedir. Peki bu işaretler dışında başka ne anlamlar taşımaktadır? Hepsini kısaca açıklayacak olursak şiir''deki kayaların oğlu genç Türkiye Cumhuriyetidir. Toprak Ana vatan, kayalar (kaya baba) ise Türk Milleti anlamına gelmektedir. Kavurucu sıcaklar, bir bakıma orta doğudan gelecek tehlikeyi, kuzeyden esen rüzgar da Avrupa''nın Türkiye üzerinde oynadığı oyunları temsil ediyor.

Dolayısıyla bunun kolay olmadığını Cumhuriyeti savunmanın çok çaba gerektirdiğini, her daim hazır olunması gerektiğini anlatıyor. Devam mısralarında 2023''ün ılık bir ekim sabahında bacaklarımda hafif bir uyuşmayla uyandım diyerek etrafında ki asırlık çınarları belirtiyor.

Bu asırlık çınarlar bir açıdan gelişmiş ülkeler bir açıdan ise tarih boyunca kurulmuş Türk devletleridir. ...ve bu çınarlar beni de aralarına aldılar diyerek Türkiye''nin gelişmesini 2023''de tamamlayarak belirleyici bir devlet olacağını belirtiyor. Buraya kadar herşey gayet güzel.

Şimdi burada kritik bir soru sormak istiyorum Ve 2023''ün ılık bir ekim sabahında yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu beraberce seyre koyulduk diyor rahmetli Barış Manço. Bununla neyi kastetmiş olabilir? Yeni bir kayaların oğlu acaba yeni bir Türk devletinin kurulmasına mı yoksa kendisini her açıdan geliştirmiş, yenilenmiş, dinamik, güçlü, bağımsız Türkiye Cumhuriyetine mi işaret ediyor?

Atatük diyor ki;Benim naiz vucudum elbet kara toprak olacaktır, Fakat Türkiye cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır."


Son söz sizin..

( Barış Manço Nun 2023 Hedefi başlıklı yazı M.Filizman tarafından 25.06.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu