Karne Heyecanı
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci, bugün karnelerini alarak yaz tatiline giriyor,hepsine hayırlı olsun ve iyi tatiller.
"Karne heyecanı" başlığıyla hem internet sitelerinde hem de haber programlarında duyuruluyor. Âdet yerini bulsun diyerek ben de bu başlığı attım,ortaokuldan itibaren aldığım karnelerimi hala saklarım çünkü onlar benim için bir kağıt parçası değil;emeğin ve azmin abidesidir ayrıca hem öğretmenimizin hem de rahmetli babamın imzaları var,onları yakmaya elim varır mı hiç?
Köy okullarında okumak hem ayrıcalıklıydı hem de heyecan en üst seviyede yaşanırdı. Günler öncesinden başlardık:
"Öğretmenim, karneler öğlen mi dağıtılacak, yoksa öğleden sonra mı?"
Net bir saat yoktu. Bazen öğlen deseler de öğleden önce dağıttıkları gibi, öğleden sonra dağıttıkları da olurdu.
"Öğretmenim, kaç kişi takdir ya da teşekkür belgesi alacak?"
En büyük heyecanı işte burası oluştururdu. Belge bekleyenlerin bir kısmı hayal kırıklığına uğrarken, kimi için ise belge almak sürpriz olurdu. Son hafta yapılan bazı sınavların sonuçları açıklanmazdı. "Ne zaman açıklanacak?" diye sorduğumuzda şu cevabı alırdık:
"Karnenizde görürsünüz."
Sınıfta kalmanın olduğu dönemlerde:
"Öğretmenim, sınıfta kalan var mı?" diye sorardık,aldığımız cevap değişmezdi:
"Karnenizde görürsünüz."
Öğretmenlerimiz karneleri el yazısıyla doldururlardı. Tahtayı silmek ve çöpü atmak bahanesiyle her ayağa kalkışımızda şu tepkiyi alırdık:
"Oturun yerlerinize, açın kitaplarınızı okuyun!"
Arkadaşlarımıza sulu şakalar yapardık:
"Senin karneyi gördüm, 'kaldı' yazıyordu."
Ayrıca karne parasını vermeyenlere karneleri verilmezdi. Şimdikinin iki yüz ya da iki yüz elli lirası civarında bir ücretti.
O gün okul kıyafetlerimizle okula gelme zorunluluğu yoktu. Karneden ziyade bizim için en özel gün olurdu. Çünkü verirlerdi elimize fırçaları, kovaları, çekçekleri; okulumuzu bol köpükle tepeden tırnağa yıkar, bütün pencerelerini ve kapılarını silerdik.
Şimdi herkesin elinde son model akıllı telefonlar var. Karneleri zaten öğrenciler ve veliler günler öncesinden görüyor. Sınıfta kalma yok, herkesin elinde bir belge var,neresinde bunun heyecanı?
Yorumlar, Tebrikler ve Beğenenler
- Yorumlar 0
- Yorum Yaz
- Tebrikler
- Beğenenler
- Popüler Yazıları
Yorum yazmak için giriş yapın.