Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte, internet teknolojisi de geliştirilmiş ve insanlığın kullanımına sunulmuştur. İnternet, günümüzde adeta iletişim aracı hâline gelmiştir. Sadece iletişim kurmakla kalmamış, birçok araştırmamızı takip edebildiğimiz, haberleri okuyabildiğimiz ve çeşitli yayınları takip edebildiğimiz ortam haline gelmiştir.
 
Bilgisayar ortamında yapılan sohbet, genel anlamıyla düşünüldüğü zaman gerçekten de güzel yönleri de içinde barındıran bir faaliyet. Çünkü buna bağlı olarak şu anlamı çıkarıyoruz, farklı farklı insanlar, bir yerde fikirlerini ortaya koyabiliyor, herhangi bir konuyu tartışabiliyorlar. Ancak, günümüzde uygulanan sohbetlere baktığımız zaman yaptığımız açıklamayla uzaktan yakından pek fazla da ilgili olmadığı görülmektedir. Türk, Öğün, Çalış, Güven... Bu sözlere ne kadar lâyık olabiliyoruz? Bunu gerçekten de iyi düşünmek ve tartışmak gerekir. Çünkü her zaman okumaktan, araştırmaktan kaçan bir toplum konumunda olmaktayız. Oysa çok okumamız ve çok araştırmamız gerekir. Kopya sanayi ile bir yere varılamaz. Bunun sohbetle ne alakası var? Sohbet odalarında yapılan sohbetlerin, beyin fırtınaları oluşturacak sohbetlerin olmadığını görebiliyoruz. Kısacası çocuklar ve gençlerin, beyin fırtınaları oluşturacak sohbetleri yapmalarının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Yoksa sohbetin oradaki anlam ve öneminin dışına çıkılmış ve böylece amaçsız bir konuşma meydana gelecektir. Eskiden insanlar parklara gider, herhangi bir konuda etrafındakilerle tartışır ve bilgi dağarcıklarına bilgiler katarlarmış. Bunun neticesinde de sosyal bir olgunluk kazanıldığını gözlemliyoruz.
 
Türk toplumu olarak, çok okuyan bir toplum olmadığımız açıktır. Daha çok bilge insanlardan sohbetler yoluyla, bilgilerimizi tazelemişiz ve bu sohbetleri yaygınlaştırmışız. Günümüzde de çeşitli yerlerde, değerli profesörler ve alanında söz sahibi yazarların yaptığı bu tür edebiyat, tarih, felsefe, tasavvufi, kültür ve ülke sorunları gibi sohbetler mevcuttur. Elbette ki sohbet, içeriği itibariyle çok faydalıdır. Günümüzde zaman fakiri olduğumuzdan, sohbetlerin önemi de büyüktür. Bazı konuları öğrenmek için onlarca kitap okumak gerekirken, alanında uzman bir kişiyle sohbetimiz esnasında, bundan büyük feyiz alabiliriz. Buna örnek olarak vermek istediğim güzel eserler mevcut. Mesela Türk Edebiyat Vakfından yayımlanan çeşitli sohbet kitapları mevcut... Bu eserlerde, Türk Edebiyatı Vakfının düzenlediği Çarşamba sohbetleri, edebiyatseverleri ve sohbet severleri bir araya getirmeyi amaç edinmiş. Bir kültür şehri olarak karşımızda bütün güzideliğiyle tebessüm eden İstanbul'umuzda yapılan bu sohbetlere katılamayanlar, bu kitapları okuyarak kendilerini sohbetin içinde hissedebilirler. İşte hakiki sohbetin lezzetini burada daha iyi anlayabiliriz. Her biri alanında uzman ve birçok araştırmaya imza atmış insanların düşünceleri ve fikirleri, biz genç kuşak için büyük öneme sahiptir. Tarihini görmeyen, geleceğini de göremez. O yüzden bu sohbetlerde edebiyat, tarih gibi önemli konular da ele alınmaktadır. Değerli şair, yazar Y. Bülent BAKİLER, tarihi bir milletin hafızası olarak niteler. Hafızasını kaybeden bir toplum da, geçmişi hatırlayamadığından dolayı, geleceğini görmekten mahrum kalır.
 
Büyük bir genç nüfusumuz var. Yaramızı deşen bir durum da, bu genç potansiyelin işsiz olarak dolaşmasıdır. Bu insanların, sanat ve meslek sahibi bireyler olarak karşımızda olmaları, ülkemiz için büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu bağlamda çeşitli kurum ve kuruluşlar, zaman zaman kurslar ve çeşitli etkinliklerle genç arkadaşlarımızın meslek becerilerini kazanmaları hususunda organizasyonlar tertip etseler de, yeterli olmuyor. Kişisel gelişim dergileri de bu bağlamda, genç arkadaşlarımıza rehber olur niteliktedir. Ülkemizi seven pek çok kişi, genç neslin, bu potansiyel enerjinin olumlu yönde kullanılmasından yanadır. Bunun için de çalışmalarını sürdürmekteler.
 
Öncelikle kendimize düşen eğitimi tamamlamamız gerekir. Belli bir olgunluğa ve geçmişi yâd eden bir hafızaya sahip olmamız gerekir. Günümüzde internet teknolojisini kullanarak yapılan sohbetleri genel olarak değerlendirdiğimiz vakit, zaman öldürmekten öteye gitmediğini görüyoruz. Ki, biz de zaman yönünden zengin değiliz. Ama bunun yanında değerli insanlarla internet teknolojisini kullanarak sohbet yaptığımız vakit, bilgimize bilgi katıldığını ve ufkumuzun genişlediğini gözlemliyor, seviniyoruz. Bu yüzden yaptığımız sohbetlerin bir konusu ve bize faydası olmasına özen göstermemiz, daima yararımıza olacaktır.
 
Bilişim teknolojisinden uzak kalarak, hayatımızı idame ettirmek mümkün değildir. Her insan, kendi çağının gereksinimlerine göre yaşar. Arabaların ve uçakların olmadığı bir dönemi düşünün... O zamanlar, bir bilge kişiyi dinlemek için her şeyi göze alıp, kilometrelerce yolu kat ederek, o bilge insanı dinlemeye gidenlerin varlığından haberdarız. O zamanlar, şimdiki gibi yollar güvenli değil, dağlarda eşkıyalar var, insanların can ve mal güvenliği had safhada değil! Buna rağmen, bu güzellikten feyizlenmek adına, her türlü tehlikeyi göze alabildiklerini okuyoruz.
 
Günümüzdeyse imkânlar çok daha fazla... Elektronik haberleşme imkânları neticesinde, değerli insanların fikirlerini anında öğrenebiliyoruz. İnternet teknolojisi sayesinde yine bilge kişilerin, internet sayfalarında kendilerine ulaşabiliyor ve çalışmalarında göz gezdirebiliyoruz, onlarla iletişim kurabiliyoruz. Bunun neticesinde tatlı bir sohbet ortamı oluşarak, daha faydalı bilgiler edinebiliyoruz.
 
Yapılan işlerin faydalı olmasıyla birlikte, sosyal sorumluluğumuzu da bir nebze yerine getirmiş oluyoruz ve toplumsal barışa katkı sağlamış oluyoruz. Kararlarını daha akıllıca veren ve sağlıklı düşünen bir toplum için buna zemin hazırlamanın mutluluğunu yakalamak, hiç de zor değil!

( Bilgisayar Ortamında Sohbet Ve Sosyal Boyut başlıklı yazı Erol AFŞİN tarafından 12.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu