Yozgatlı Küçük İzciler

Yozgatlı Küçük İzciler
Yozgat’ın tanıtımında
görünmeyen yüzler

Moralim bozuktu, şöyle bir dolaşıp sakinlemek istemiştim. Yozgat’ın yeni mekanı sayılabilecek Kent Park’ta dolaşmaya başladım. Yalnızdım, en yakın arkadaşımla telefonumla dertleşiyordum. Bir anda İl izci Kurulu Başkanı Selim Yaman hocamla karşılaştım. Hoş beşten sonra “Gel Hocam seni birileriyle tanıştırayım!” dedi ve beni fularlı kahverengi giyimli minik izcilerin yanına götürdü.

Kent parkta tiyatro sahnesinin seyirci bölümüne oturmuşlar dinleniyorlardı.
Selam verip aralarına karıştık. Üç beş kare fotoğraf çektirdik. Selim hoca izci lideri Erol Aeteş’e ve minik izcilere seslenip dedi ki;

“Şimdi aramızda değerli bir ağabeyimiz var. Yozgat’ımızın yetiştirdiği tanınmış simalardan biri, gazeteci, şair, yazar, Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı değerli ağabeyimiz eğitimci yazar Ahmet Sargın aramızda!...

Selim Yaman Hocanın bu takdiminden duygulandım. Miniklerin meraklı bakışları altında ezildim. “Aaa yanımızda gazeteci, yazar bir öğretmenimiz varmış!” diyorlardı. Sadece sustum onları saygıyla izledim.

Başta liderleri Erol Ateş olmak üzere 17 kişiden oluşan bir ekiple Çekerek ilçemizin Karahacılı köyünden gelmişler.

Aralarında ilk defa geziye çıkanlar, hatta Yozgat’ı ilk kez görenler vardı. Kent Parkını, Çamlık Milli Parkımızı, Çapanoğlu Camiini, Nizamoğlu Konağını, Hayri İnal Konağını gezip eğlenmişler. Kent Parkta da bizimle tanışmışlardı.

Erol Ateş izci lideri, grubu Çekerek Karahacılı İlköğretim Okulundan 17 kişilik izci kümesinde yer alanlar: Hacer Canboğa, Sefa Kılınçer, Bekir Çetin, Alişan Altıner, Kübra Ünal, Ahmet İnce, Ramazan Akbaş, Hatice İnce, Özkan Bilim, Ekrem Kılınçer, Ahmet Altun, Seyit Ahmet Çetin, Seda Karakurt, Esra Çetin, Ömer Faruk Erbaş, Osman Bulut ve Tayip Kılıç.
Onların cıvıl cıvıl sesleri arasında fotoğraf çekinirken hep birlikte bir izci selamı çaktık. Işıl Işıl parlayan gözleri üzerimizdeydi.

Böyyük bir adam tanımış olmanın edasıyla bakınıyorlardı. Bakışlarına fazla dayanamadım müsaade isteyip ayrıldım. Aralarından…
Aslında bir dönem izcilik kursuna bende katılmıştım ve Bakanlık onayı ile izci lideri sertifikası almıştım. Bakanlık izci lideri temsilcisi o bayanı da unutamıyorum.
Bana saygı duruşunda ata ecdadımıza fatiha okumayı o öğretmişti. O günden beri ben saygı duruşunda fatiha okuyup şehitlerin ruhuna bağışlamayı ihmal etmiyorum.

Yozgat il İzci Kurulu Başkanı Selim Yaman hocaya dedim ki, “Hocam izcilik nedir, amacı, gayesi nedir bana anlatır mısınız?” Çünkü ben bu hizmeti bırakalı tam 30 yıl oldu.
(Selim Yaman hocamdan aldığım notlar)

“İzcilik toplum içinde yapıcı ruha sahip saygılı kendine güvenen, sorumluluk almaya hazır, insanlar yetiştirmeyi, hedefler. Bireyin kişiliğini ve arkadaşlık ilişkilerini geliştirir.
Bir insan da bulunması gereken bütün güzel özellikleri, eğitici faaliyetlerle çocuklara kazandırmayı amaçlar.

Sigara, alkol, kumar, uyuşturucu, kötü ahlak, kaba konuşma, küfür gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmayı öğütler. Yetenekleri geliştirir, yardımlaşma duygusunu aşılar büyüklerine saygılı davranmayı, küçüklerine sevgi göstermeyi öğütler.
“İzci Turesi; izci sözünün eridir.
İzci yurduna, milletine, ailesine, sadıktır, izci başkalarına yardım eder, izci herkesin arkadaşı bütün izcilerin kardeşidir, izci bitki ve hayvanları korur, izci bitki ve hayvanları korur, izci büyük sözünü dinler, izci cesurdur, neşeli ve güler yüzlüdür, izci tutumludur, izci dürüsttür…”

Bu notları Selim Yaman hocamdan alırken yazımızın başlığı ile ilgili bir soru yönelttik.
“İzcilerin Yozgat’ın tanıtımına, eğitimine katkısı nedir?..” Yozgat’ta 40’a yakın izci ünitesi kurulmuş. Bunlar Bakanlık tarafından açılan (Hatay, Osmaniye, Çanakkale, Antalya, Manisa, Bursa gibi) Kamplara gidiyorlarmış ve Yozgatlı izcileri temsil ettiklerini ifade ettiler. Bir anıyla Yozgat’ın tanıtımına ne denli katkılarının olduğunu vurguladılar.

İzci liderleri olarak, izci üniteleri olarak ilimizi başarıyla temsil ediyor, Memleketimizin adını duyuruyoruz dediler… Ne diyelim bizde Selim Yaman Hocama ve tüm Yozgatlı izcilere teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Ahmet SARGIN
YOZGAT ŞAİRLER YAZARLAR BİRİLİĞİ BAŞKANI
( Yozgatlı Küçük İzciler başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 22.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu