Karakış ayının ortaları,güneşli bir gün…Köyümüzün her yanı;dağ,taş,orman,bembeyaz örtüyle kaplı bin dokuz yüz seksenli yıllar.Köyümüzle kasaba arası yaklaşık on km. Kasabaya ulaşım yolları kapalı.Tarih çok eski olmasa da bugünkü imkanlarda yok.Kar bir kapattı mı yolları,uzun süre ulaşım yaya olarak yapılır.İşte yolların kapalı olduğu bir dönemde,sigarası kalmayan İzzet emi komşusu Ömer beyden bir paket birinci sigarası ödünç alır.Cumartesi yollar ulaşıma açılırsa çarşıdan alıp iade edeceğini söyler.

 

   İlk hafta cumartesi yollar açılmaz.İkinci hafta hava açar ve yollar ulaşıma açılır.O tarihlerde köyümüzde ulaşım aracı olarak sadece iki adet traktör var.Cumartesi sabahı traktörler çekilir,caminin karşısına çarşı ihtiyacı olan herkes gelir,traktörün römorkuna binerler.Çarşıya ulaşırlar.Dönüş için kalkış saati bellidir.Herkes ihtiyacını görür ve traktörlerin yanında toplanır.

 

   İzzet emi de ihtiyaçlarını görür,fazla fazla sigarasını da alır.Herkes sağ salim köye döner.İlerleyen günlerde yine yollar kapanır.Bu kez de Ömer beyin sigarası biter.’’ Ne yapmalıyım?’’ diye düşünürken İzzet emmi ye ödünç verdiği sigara aklına gelir.Dışarıda kartopu oynayan oğlu İsmail’e seslenir.İsmail eve gelir,’’buyur babacığım’’der.Babası ‘’beni iyi dinle,çolak İzzet’e git,İzzet emmi ye selamımı söyle,benden bir paket sigara almıştı.Onu al ve çabucak gel’’ der.İsmail ‘’tamam babacığım’’ der ve evden ayrılır.Karda bata çıka İzzet emmilere ulaşır.Kapıyı tıklatır,İzzet emmi kapıyı açar,’’Buyur evladım,hayrola bu saatte? ‘’ der.İsmail ‘’İzzet emmi babamın selamı var,sende bir paket sigarası varmış,onu almak için geldim’’ der.İzzet emmi ‘’tamam evladım ben unuttum o sigarayı.Babana söyle,geciktirdiğim için kusura bakmasın.Biraz bekle odadan alıp geleyim’’ der.İzzet emmi sigarayı İsmail’e sağlam teslim eder.İsmail sigarayı alıp dışarı çıkar ve macera ondan sonra başlar.

 

   İsmail sigara elinde yürürken yolda teyze oğlu Cemal’e rastlar.Sigarayı İsmail’in elinde gören Cemal, ‘’ne o elindeki? ‘’ diye sorar.İsmail ‘’ sigara.Babama götürüyorum ‘’ der.Teyze oğlu Cemal ‘’ ver o sigarayı bana ‘’ der.İsmail sigarayı vermemekte biraz dirense de teyze oğlu İsmail’den büyük olduğundan İsmail’in elinden sigarayı kolayca alır.İsmail babasının korkusundan ağlamaya başlar.Teyze oğlu ‘’sus zırlama, içinden bir tane alıp kalanını vereceğim’’ der.Paketi altından ustaca açan Cemal,içinden tek dal sigara alır ve yine ustaca dudağıyla paketin ağzını ıslatıp yapıştırır ve İsmail’e verir.Verirken İsmail’i iyice tembihler.’’sakın ha bu olayı kimseye anlatma yoksa seni çok fena döverim’’ diye gözdağı verir.İsmail ‘’tamam söylemem’’ der.Gözyaşlarını silip evin yolunu tutar.Bata çıka eve ulaşır.Evde sabırsızlıkla bekleyen baba’’ nerde kaldın? ’’ diye azarlar.

 

   İsmail sigarayı babasına uzatır.Sigarayı eline alan Ömer bey,sanki içine doğmuş gibi kuşkulanır,paketi kontrol eder ve sayar.İçinden bir tane eksik olduğunu anlar.Öfkelenen baba,hiç sorgu sual etmeden İsmail’e bir Osmanlı şamarı yapıştırır.İsmail’’ dur baba,bana vurma sigarayı paketin içinden Cemal ağabey aldı’’ dese de,halini anlatana kadar dayaktan hayli nasibini aldı.İyice öfkelenen Ömer bey İsmail’e ‘’cemal’i nerde bulurum? ‘’ diye sorar.İsmail ‘’Elmas gilin damının bacasında bulursun’’ der.Ömer bey biraz düşündükten sonra meşhur kızılcık sopasını eline alır,bir hışımla evden dışarı çıkar.
 
    Devam edecek...
  (AŞK ADAMI) Cemal YOSMA İST. 
( Alt Tarafı Tek Dal Sigara1 başlıklı yazı Cemal YOSMA tarafından 7.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu