31 Ekim’de yaz saati uygulamasına son verilerek saatler bir saat geri alınacakmış. Daha önce artık yaz saati, kış saati uygulaması yapılmayacağı, hep yaz saati kalacağı söylenmişti ama geçen yıl geçiş süreci vs deyip yine uygulamayı devam ettirdiler. Bu yıl da devam edecek, haberlere göre.

 

Şu saatlerin geri alınmasıyla nasıl bir enerji tasarrufu yapılıyor yıllardır anlayabilmiş değilim. Ajanslarda yer alan ve her yıl tekrarlanan haberler şöyle diyor:

 

“Yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor. Geçmiş yıllara bakıldığında yaz saati uygulaması, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle birlikte Mart ayının son pazar günü başlayıp, Ekim ayının son pazar günü bitiyor.

Yaz saati uygulamasıyla her yıl ''orta ölçekli'' bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. İleri saat uygulamasıyla işe erken başlamak ve çıkmak, aydınlatma, ısıtma, soğutma açısından önem taşıyor. Enerji Bakanlığı hesaplarına göre, yaz saati uygulamasıyla yıllık 600-700 milyon kilovat saat (kWh) tasarruf sağlanıyor.”

 

Şimdi benim anlayamadığım nokta, yaz saati bu kadar faydalıysa neden kış saatine geçiyoruz.  Kış saati de bize enerji tasarrufu sağlıyor mu? Yoksa bu saat uygulamasıyla sadece yaz saatinde mi kazanıyoruz.

 

Kış saati uygulamasını hiç sevmiyorum. Türkiye’nin en batısında yaşıyorum; ramazanda akşam ezanı en son benim yaşadığım şehirde okunuyor. Şimdi bakın bu yeni saat uygulamasıyla 16.30’da akşam ezanı okunacak. Yani bu saatte hava kararacak. Çocuklar okuldan 17.30’da çıkıyor. Resmi dairelerde mesai 17.00’de bitiyor. İşyerleri 18’e kadar açık olacak. Yani elektrik tüketimi en üst seviyede olacak. O zaan neden kış saati uygulanıyor?

 

Bıraktım elektrik tüketimini bir kenara, yahu 16.30’da akşam mı olur? İşten çıkış saatimiz akşam ezanından sonra oluyor. Karanlıkla birlikte insanda iş yapma psikolojisi kalmıyor verim düşüyor. Bunu da geçin, gün öyle çabuk bitiyor ki insanın psikolojisini bozuyor bu durum. Hele benim gibi orta yaşı devirmiş olanlar zamanın bu kadar kısa olması ve bir anda karanlığa gömülmekten huzursuz oluyor.

 

Bu kış saati uygulaması öğrencilerin de psikolojisini bozuyor. Gecenin karanlığında ders yapmaya çalışıyoruz. Düşünsenize, ikili eğitim yapan okullarda çocuklar yatsı ezanıyla okuldan çıkacaklar neredeyse. Karanlık saatlerde insanlar evlerine bir an önce ulaşmak için de acele ediyorlar ve trafikte de sinirler geriliyor. Esnaf da rahat alış veriş yapamıyor bu koşuşturmaca ortamında.

 

Yaz saati uygulaması devam etsin. Bizi karanlığa gömmeye hevesli misiniz? Madem yaz saati uygulaması her yıl ülkeye kazandırıyor, öyleyse hep beraber kazanmaya devam edelim. Hem psikolojimiz bozulmasın, hem karanlık yüzünden ekonomimiz bozulmasın.

 

 

 

 

( Yaz Saati Uygulaması başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 8.10.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu