B.








Çocukken severek söylediğimiz güzel bir şarkı idi ; “ Bak postacı geliyor , selam ediyor – Herkes ona bakıyor merak ediyor ..”

Zaman öyle çabucak akıp gitti ki ne selam eden kaldı , ne de postacı yolu bekleyen … Telefon kabinlerinin bile hükmü kalmadı . Yediden yetmişe herkesin elinde bir cep telefonu ,otururken ,yürürken , araba kullanırken herkes konuşuyor .
Bu telefonlarla böyle uzun uzun ne konuşulur , çoluk çocuk bu kadar parayı nereden bulur ? O da ayrı bir konu .. Tam bir savurganlık ..
Cep telefonları mektuplaşmayı bitirdi . Bayram tebrikleri tarihe karıştı . Asker mektubu parasızdı . Şimdi askerler bile mektup yazmaz oldu . Cep telefonları yasak olsa da ankesörlü telefonlarla yakınlarına bir iki saniyede ulaşabiliyorlar .
Asker mektupları ne kadar güzeldi . Zarfından kağıdına buram buram hasret kokardı. Ya Fadime’den gelenler .. İçinde yeni doğan bebeğin ya saçı bulunurdu ya da minik elinin kara kalemle çizilmiş grafisi .. Önce selam ile başlanır , herkese tek tek selam edilir , sonra havadisler , sonra da el öpülerek bitirilirdi .
O zamanlar filitreli sigara yoktu ,asker istihkak olarak parasız dağıtılan “paşa pantolonu “ adını taktığı kısa asker sigarası içerdi . Tabii zengin çocukları hariç .. Çok kişi de sigaraya asker ocağında alışırdı .
Komutanın asker mektuplarını okuma , kontrol etmek görevleri de vardı . Oku mazdım ama bazen şeytanın fazla mesai yaptığı aylak bir zamanımda okuyacak oldum . Genç bir gelinin “ vuslat gecesinin tasviri “ daha fazla okumama izin vermedi .
Başka bir zarfın içinde hafif kalınlık fark etmiştim ; baktım tek bir filitreli sigara .. Onu unutmayan arkadaşı sigara yakarken bir tane de ona göndermiş ; “ Sana süzekli bir sigara gönderdim “ diye yazmış . Süzekli sigara .. Ne güzel bir isimlendirme yapmış .. Filitre demiyor süzek diyor …
Tütün ülkesi Türkiye’nin ihracatındaki birinci kalem bir zamanlar tütün ,incir idi . Fransız ordusundaki şarap istihkakı benzeri bizim ordumuzda da sigara istihkakı vardı . Ayda 15 paket sigara .. İster iç ister içme .. İçmeyenler içenlere verirdi .Sonra kıtık tütünlerden yapılan bu sigaraya talep azalınca depolarda birikim başladı .
Bir gün tımarhanenin başhekimi arkadaşı ziyarete gitmiştim. Karşı binanın köşesinde dikilen hasta bir kadın “ Heeey Yakışıklı ! “ diye bağırdı . Bayağı hoşuma gitmişti , bu hitap .. “ …. Sigaran var mı ? “
“Yok ! “ dedim ve yürüdüm . Sonra , sigaranın bu hastalar için ilaçtan da önemli bir madde olduğunu düşününce depolarımdaki tonlarca içilmeyen sigara aklıma geldi . Komutandan izin alarak bir kamyon sigarayı delilere armağan ettim .
Teknoloji zamanı yendi . Asker mektubu , aşk mektubu taşımayan postacılar artık selam vermiyor , yüzleri de gülmüyor . İcra, mahkeme,vergi ve trafik cezası tebligatı taşıyorlar . Postacı kapıyı çalınca insanlarımız ürker oldu .

Postacı seyrek geliyor , selam etmiyor .
Kimse ona bakıp da merak etmiyor .
( Heey , Yakışıklı .. Sigaran Var Mı ? başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 14.05.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu