Tema
Üye Ol Giriş Yap
Anasayfa Şiir Deneme Hikaye Makale Serbest Kürsü Yazarlar Forum Sohbet Online Üyeler
(0 oy)

Çıkmaz Sokak

 

B. 

 

 

 

 

Kentlerin eski mahallelerinde seyrek de olsa rastlanan çıkmaz sokaklar vardır . Hiç başınıza geldi mi bilmem . Bazen dalgınlıkla girmiş olduğum bu sokaklarda karşıma "Ey yabancı nereye ? Burası çıkmaz sokak ! " diyerek adeta ellerini havaya kaldırmış eski bir evle karşılaşınca şaşırıp topuğumun üstünde gerisin geriye dönerek sanki herkes pencerelerden beni seyrediyormuş gibi  bozuntuya vermeden  kendimi ana caddeye attığımı hatırladıkça gülümserim .

 

Toplum  hayatında da çıkmaz sokaklar vardır . İnsan oğlu ne zaman yolunu kesen son bir engelle karşılaşırsa o an  adresin yanlışlığını fark ederek  içindeki şaşkınlığı ve kırgınlığı atmakta zorlanır  .

Bazen bu çıkmaz sokaklar uzun olur ve yorgun yolcu " son ev " yerine alnına çarpan bir mezar taşıyla karşılaşır .

 

"Ateizm ( Tanrı tanımazlık )  ve "Deizm  " ( Dinsizlik ) toplum hayatındaki çıkmaz sokakların en korkuncudur . Kibirli ve inkarcı o tip  insanlar için yolun en doğrusu  "bana göre " "filana göre " etiketli adres defterlerinde yazılıdır .

 

İnkarcı insanlar akıl ile her gerçeği ve sırrı çözeceklerini sanırlar ama akıl bir süre sonra yetersiz kalır ve çıkmaz bir sokakta tıkanıp kalırlar .

 

Akıldaki sınırları ve yetersizliği gören büyük  insanlar fizik ötesi muhteşem sırları ararken inkar batağına düşmemişler akıl binitinden aşk binitine geçerek  yol almışlardır .

 

Hazreti Mevlana diyor ki " Eğer ben olayların zahiri (görünen ) sebeplerine takılıp kalsaydım arka plandaki hikmeti fark edemezdim . "

 

Sonra hakikati (gerçeği ) bulma yolundaki macerasını şöyle özetliyor  :

 

 " Hakikate ulaşma yolunda "akıl " bir eşek gibi çamura saplandı , beni "aşk" kurtardı .  "
 

Her şeyi sadece fizik kimya boyutunda ilme bağlayanlar yanılırlar .  Hayattaki en hakiki mürşit ilim değildir . İlim akılla bulunur sonra insanların yararı için teknolojiye dönüşür . İlim sahipleri akıllarının sınırlarını zorlarlar fakat gerçeği inkar basitliğine düşmezler . Kibirlenmezler. Nerden geldiklerini ve nereye gideceklerini düşünürler . İdraklerini , anlama ve kavrama yeteneklerini zorlarlar . Sebep ve sonuç ilişkilerindeki mükemmelliği fark ederler . Bir çıkmaz sokağa girdiklerinde dönüş yapmayı , değişimi ve gelişimi reddetmezler .

 

Şair ve devlet adamı Ziya Paşa ne güzel demiş :

 

" İdrak-i meali bu küçük akla gerekmez "

"Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez "

 

 

İlmin gerçek sahibi yüce Allah tarafından Hz.Muhammed (sav) aracılığı ile  insanlığa  hediye edilmiş olan  " Kur'an " isimli muhteşem bir rehber mevcutken gerçekten alim olanlar kavrayamadıkları gerçekler karşısında inkar batağına düşmezler .

Sitede Önceki / Sonraki
Yazarın Önceki / Sonraki
Oylama
0 (0 oy)
  • Yorumlar 0
  • Yorum Yaz
  • Tebrikler
  • Beğenenler
  • Popüler Yazıları
Yükleniyor...

Yorum yazmak için giriş yapın.

edebiyatevi.com

Çıkmaz Sokak

A.Müfit KUTLU A.Müfit KUTLU