Atatürk, kurtuluş savaşı sonunda ,silah arkadaşlarına şöyle mesaj verir;Askerliği sevenler asker kalsın.Ama siyasete atılmak isteyenler üniformasını çıkarsın.
Askerin siyaset yapmamasını daha demokrasinin başında bildirmişti.

Yaşar Büyükanıt;Genel Kurmay Başkanlığı yaptığı dönemde e-muhtıraya imza atmıştır.
O zamanlar bu konu çok tartışılmıştı.
Daha sonra Başkakanla Dolmabahçe Sarayın'da başbaşa yapılan görüşme"sır "olarak kaldı.
Fikri Sağlar ;eşinin harcamalırı ile ilgili bu konu dedi.Konu mahkemeye taşındı.
Ama ne hikmetse Başkakanla yaptığı görüşme sonrası daha uyumlu hale geldi.

şimdi e-muhtıra ve akabinde söylediği sözleri sizlerin yorumuna bırakıyorum.


27 Nisan 2007’de, Genelkurmay’da anormal hiçbir durum yoktu. Her şey, saat 21.00 sıralarında, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın en yakın yardımcılarından birinin telefonunun çalmasıyla başladı. Arayan Yaşar Paşa’ydı. Emir, açıktı: "Bir metin yazdım. Gelip bunu alın. Ben gereken yerlere gereken talimatları veriyorum." Ve gece yarısı, o ünlü bildiri yayımlandı.

Şimdi ne diyor;

Eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt `Kimse 21. yüzyılda darbe düşüncesi içinde olmamalı. Darbe girişiminde bulunan da tedavi ettirilmeli` dedi. 

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, hiç kimsenin 21. yüzyılda bir darbe düşüncesi içinde olmaması gerektiğini ifade ederek, ``Olanı da normal bulmamak lazım. Hatta darbe girişiminde bulunduysa, yargılamadan önce tımarhaneye götürüp tedavi ettirmeli ve ondan sonra yargılanmalıdır`` dedi.


Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin düzenlediği ``Asker ve Devlet`` konulu seminerde konuşan Büyükanıt, bazen Türk Silahlı Kuvvetlerinin(TSK) sanki ayrı bir Cumhuriyet, bütün kurallarını kendisi koyan, kimseye hesap vermeyen kurum olduğu yönünde bir hava yaratıldığını söyledi.


Başkomutanlığın, Türkiye`de TBMM`nin manevi varlığında, Cumhurbaşkanlığı tarafından temsil olunduğunu ifade eden Büyükanıt, dolayısıyla Başkomutanlığın, TBMM`nin, Türk milletinin kontrolü altında olduğunu belirtti.

Ve emekli olduktan sonra; Devlet şeref madalyası verildi.Bir milyon liralık zırhlı araç tahsis edildi.
Tartışmalı olayları daha uzun süre gündemden düşmeyecek gibi.
( Yaşar Büyükanıt E-muhtıradan Demokrasiye başlıklı yazı M.Filizman tarafından 17.10.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu