Kırım Köyü Yardımlaşma-Dayanışma Derneği Başkanı dostum, kardeşim, hemşerim Menderes Köksal, köyde Madımak Şenliği yapacağız deyince bir hayli sevinmiştim. O sevincimi şenlikte de sürdürdüm. Yıllar sonra yaşayan, hayatta olan tüm köylülerimi bir arada görecek, anılarımı tazeleyecektim ki, öyle oldu.

    Harman yeri o eski ihtişamlı günlerinden birini yaşıyordu. Kadınlı-erkekli yüzlerce dostumuz oradaydı. Yozgat’tan Ankara’dan il dışından gelen komşularımız vardı. Siyasetçilerden şenliğimizi onurlandıranlar oldu. MHP İl Başkanı ve ekibi, AK Parti Milletvekili Adayı Yusuf Başer ve grubu, Selahattin Şenliler ve Alperenler, CHP İl Başkanı ve ekibi, İl Genel Meclisi Üyeleri, SGK Müdürü, Dernekler Müdürü, İl Kültür ve Turizm Müdürü, daire müdürleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı, YOSİAD Başkanı görebildiğim misafirler arasındaydılar.

    Belediye Başkanımız Yusuf Başer en başında ekibiyle şenliği takip edenler arasındaydı. Madımak Şenliği köyde ilk kez düzenlenmesine karşılık organizasyon güzel, hazırlıklar yerinde yapılmıştı. Çadırlar açılmış, yayıkta ayran sembolize edilmiş, ses düzeni kurulmuş, hazırlanan yemekler misafirlere sunulmaya başlanmıştı. Dostum Menderes Köksal ve Köy Muhtarı Şevki Doğan, İş Adamı Erol Doğan ve diğer görevliler seferber olmuş konuklarla ilgileniyorlardı. Tatlı bir telaş yaşanıyordu kırım Köyü’nde

    Okunan mevlidin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Sunucu kardeşim Yasemin Hanım beni de anons edince iki kelam edip köyüm için yazdığım “Özledim” şiirini okudum. Sonra Âşıkların atışmaları başladı. Aşık Kul Nuri ve Aşık Zeki Erdali sahne aldı. Dinleyiciler de aynı dilden anlayınca âşıkların atışması büyük ilgi topladı. Hemşerimiz Ozan Kaplani güzel deyişleri ile bizleri mest etti. Sanatçı Murat Balaban ve Osman Köseoğlu eserlerini halkla paylaşarak alkış desteğini aldılar.

        KIRIM’DA EĞLENCE DORUKTAYDI

    Madımak bahane ama eğlence, şenlik şahaneydi. Tanışmalar, kucaklaşmalar, muhabbetler koyulaşıp sohbetler harman yerini canlandırmıştı. Bizim için de unutulmaz bir gün yaşanıyordu. Bu harman yerinde 40–50 yıl öncesinde böyle şenlikleri izlemiştik. Burada Karakucak güreşleri yapılır, harman yeri büyük çekişmelere sahne olurdu. Kimin aklına gelmiş olursa olsun, çok güzel bir düşünceydi bu. İnşallah her yıl tekrarlanır ve çok daha düzenli programlar yapılır. Biz de üzerimize düşeni yaparız elbette.

    Her programa renk katan Yozgat Şairler Yazarlar Derneği üyeleri de oradaydı. Arkadaşlarımız Nuh Şahin, Osman Yüksel, Salim Gülbahçe şiirlerini okuyarak programa renk kattılar. Madımak Şenliğinin sunucusu arkadaşımız, hanım kardeşimiz Yasemin Doğru idi. Yasemin Hanım artık bölgemizin Milli Sunucusu haline geldi; kendisini kutluyor başarılarının daim olmasını diliyorum.

    Kırım Köyü Madımak Şenliği’ne Yozgat basının ilgisi de yoğundu. Anadolu Ajansı dahil birçok basın mensubu arkadaşımız ora dalardı.  Şenliğin her karesini fotoğraflayıp iyi bir anı oluşturdular. Yerel Basın temsilcilerine de çok teşekkür ediyoruz, emeklerine yüreklerine sağlık. RTV 66 Televizyonu oradaydı, baştan sona çekim yaparak emek verdiler. Cbhaber temsilcisi kardeşimiz aramızdaydı.

    Bu tür programlarda eleştirmesi tenkit edilmesi gereken genel bir yanlışlık var. İkramlarda yemek dağıtımında bazı insanların aceleciliği benciliği ve düzen bozmaları programlarda aksamalara neden oluyor.

    Madımağın ve pilavın o kadar bolluğuna rağmen birilerinin üç-beş tabak fazla yerken birilerinin aç kalması oraya gelen  insanlara yapılmış  en büyük saygısızlıktır, kul hakkıdır ve programları yapan insanların emeğine saygısızlıktır. Orada da bunu gördük, üzüldük. Üstelik yemek ve Madımak bol olmasına rağmen bu yanlışlığı birileri yaparak şenliklere gölge düşürüyorlar. Saygısızlığı kabullenemiyorum…

    Daha fazla şey söylemek hata olur, Zülf –ü Yare dokunuruz. ama bizim kültürümüzde bu tür bencilliğin, çıkarcılığın olmadığını düşünüyorum. Bunu yapmayın Allah aşkına!..

    Evet, Kırım Köyü Madımak Şenliği’nde her şey güzeldi, organizeliydi, emek de vardı yemekte.. Bir de “Madımak Ağası” seçildi. Menderes Köksal, Selcen Daştan Hanım, ben ve Erol Doğan Bey ağalığa aday gösterildik ama, işin hakkı Erol Doğan kardeşimizindi, Madımak Ağası olarak da onu seçtik. Hayırlı, uğurlu olsun!...

    Bu güzel programda emeği geçen başta Dernek Başkanımız Menderes Köksal olmak üzere tüm görevlilere teşekkür ediyor, emeklerini, çabalarını, kutluyorum. Darısı gelecek yıla diyelim inşallah daha organizeli, daha büyük programlarda buluşmak umuduyla, Kırım Köylü komşularıma, orayı şenlendiren konuklara saygılarımı sunuyorum.

                                         Ahmet SARGIN

                     Yozgat Şairler Yazarlar Birliği Derneği

                                             Başkanı

( Yozgat Kırım Köyün De Madımak Şenliği Harikaydı başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 10.06.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu