Türkiye genelinde şubeleri bulunan bir süpermarket'in kataloğunu inceliyordum bu akşam ve bir ifadeye takılıp kaldım. Bakın ne diyordu birkaç ürünün üzerinde: "Kendi İthalatımız!"

Şimdi bu övünülecek bir şey midir diye sordum kendime. Eskiden "kendi imalatımız" ifadesi gururla söylenirdi. Konfeksiyon mağazalarının, ayakkabıcıların camlarında yazardı kocaman kocaman yazılarla en güzel ürünlerin üzerinde "kendi imalatımız" diye. Ya şimdi? Kendi ithalatımız gururla söylenir olmuş.

Ne var bunda diyeceksiniz. Ekonomimizin en güzel göstergesi bence bu. Üretim yerine dışarıdan alma ve paranın kendi ülkemizde kalması yerine dışarıya gitmesi.

Süper marketin kendi ithalatımız diye gururla sunduğu ürünler neler biliyor musunuz? Hasır çamaşır sepeti, pazar arabası, teflon tava, kek kalıbı, ekmek sepeti, ahşap elbise askısı ve paspas...

Komediye bakar mısınız? Gururla sunulan ürünlere... Yahu şu yukarıdaki ürünleri, bu basit, sıradan şeyleri bile üretemiyor ve dışarıdan alıyorsak, üstelik bunu büyük bir iş yapıyormuş gibi afişe ediyorsak vah ki vah bize!..

İthalata zaruri olmayan şeyler dışında karşıyım. Bir zamanlar çocuklarımıza Türk malı oyuncaklar alırdık ve bir çocuğun oyuncağını kardeşi de kullanırdı. Şimdi Çin malı adi ve kanserojen madde içeren oyuncaklar doldurdu piyasayı ve Türk oyuncak sektörü çöktü.

Sadece oyuncakta mı? Tekstil sektörü kan ağlıyor. Piyasayı dolduran ucuz ve kalitesiz ürünler yerli üretimi öldürdü. Sonuç mu? Binlerce işyeri kepenk kapattı ve yine onbinlerce insan işsiz kaldı.

Dışarıdan almak daha ekonomik ilk bakışta; ama işin arka yüzünü görmek gerek. Bir liraya dışarıdan alıp iki liraya satmaktansa, iki liraya kendi ülkemde üretip üç liraya satmayı tercih ederim. Çünkü ben üretirsem para benim ülkemde kalacak ve benim insanım kazanacak, ben kazanacağım.

Gelin görün ki insanların gözünü öyle bir para hırsı bürümüş. Tabi devletin de... Üretimi teşvik yerine vergilerle üreticiyi bıktıran, bezdiren politikalar da yanlışlıklar komedyasının bir başka ayağı.

Sözü uzatmaya gerek yok. Kendi ithalatımız sözüyle övünmek yerine "kendi imalatımız" diyebilmeyi isterim.

( Kendi İthalatımız başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 7/3/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu