OBAMANIN ÇİZGİSİ
Amerika’da iki farklı parti var. Ancak bu partilerin politikaları pek de birbirinden farklı olmuyor. Dış politikada özellikle değişiklik yaşanmıyor. Diğer alanlardaki politikaları da dünyayı fazla ilgilendirmiyor. Ancak orada ekonomik bir kriz yaşanması, ekonomisi konusunda da dünyayı etkileyen politikaları ortaya çıkardı. Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi parti, kendilerini destekleyen gruplar da dikkate alındığında çok farklılık beklenmeyen siyasi çizgileri ifade ediyorlar.
Ancak bu partilerin dışında iki farklı çizgi dikkat çekiyor. Birincisi şu an iktidar olan Neocon olarak adlandırılan grubun çizgisi. Medeniyetler çatışması ve dünyanın sonu gibi fikri temeller üzerinde hareket eden bir siyasi çizgi. Şimdiki Başkanın politikaları bu çizgi üzerinde yürüdü. Irak’ın işgali, Afganistan’ın işgali ve dünyanın çeşitli yerlerine sert müdahaleler yapıldı. Bu çizgi kendi medeniyetini üstün görüyor ve diğer tüm medeniyetleri aşağılayıp savaş açıyor. Kendi egemenliklerini zorla ve güçle kabul ettirmeyi hedefliyor. BOP gibi projeleri yürütebilmek için savaşı ve şiddeti göze alıyor. Dünyanın ABD egemenliğinde tek kutuplu olarak kalmasını amaçlıyor. Ekonomik, siyasi ve askeri tüm girişimleri bu hedefleri elde etmek için yapılıyor.
Ancak Bush’un sekiz yıllık iktidarı tam bir fiyasko olunca, askeri başarılar elde edilemediği gibi ekonomik bir kriz de ABD’yi yakalayınca farklı çizgiler ve düşünceler de ortaya atılmaya ve taraftar bulmaya başladı.
AB, Rusya, Çin, Hindistan hatta Türkiye Neocon hedeflerinin gerçekçi olmadığı ve tek kutuplu dünyanın daha barış içinde kalmadığını ifade ederek, farklı kültür, ekonomi ve medeniyetlerin bir arada varlığı, birbirine tahammülü gerektiği düşüncesinin merkezinde yer aldılar. Doğuda Çin ve Hindistan yükselen değerler olurken, Türkiye yüz yıl önce terk ettiği hedeflerine geri döndü.
ABD halkı bu değişimi mevcut yöneticilerinden daha iyi görmüş olacak ki, bir zenciyi Başkan seçti. Halkın böyle bir başkan seçmesi değişim isteğinin bir sonucu mu bunu göreceğiz. Tek başına böyle bir seçim bile çok önemli. Batı medeniyeti kendi kültür kodlarına göre ötekileştirdiği ve ezdiği kesimlere yöneliyor.
Doğudaki medeniyetler ve İslam öteki ve düşman olarak değil, farklı ve birlikte yaşanılması gereken insani değerler olarak algılanıyor. ABD kendisine bir bakıma yeni bir Osmanlı modeli çiziyor. Farklı kültürlerin bir arada ve barış içinde yaşamayı başardığı Türk asırlarını kendisine örnek alıyor.
Bu seçim bir çizgi değişimidir. Daha dün Afrika’da çatışmalarda ölen insanlar için orası Afrika orada böyle şeyler olur vurdumduymazlığında olan ve Afganistan’da ve Irak’ta insani her türlü yaklaşımı bir kenara iten bir çizgiden buraya gelinmektedir.
Diyalog, paylaşım ve adalet Osmanlının bu yüzyıla hediyesidir. İnsanlık geçmişi ve geleceği birlikte düşünmelidir. ABD halkının seçimini bir çizgi değişimi görmekle birlikte Obama’nın bu çizgiyi temsil ve uygulamada karşılaşacağı güçlükleri nasıl aşacağını da bekleyip göreceğiz.
( Obamanın Çizgisi başlıklı yazı ahmet-ilhan tarafından 20.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu