Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 8/30/2009
Okunma Sayısı : 1617
Yorum Sayısı : 0

Ramazan gelince insanın içi içine sığmaz; sanki bambaşka bir iklime gireriz ramazanla birlikte… İftara doğru bir sevinç kaplar içimizi. Çoluk çocuğumuzla açtığımız orucun manevî lezzeti hiçbir şeyle ölçülemez. İftar sonrası camilere koşar müminler. Orada büyük bir manevî atmosfer içerisinde teravihler kılınır, dualar edilir, gönüller iman cilasıyla cilalanır. İnsanlar teravihten sonra da ramazan etkinliklerine katılarak zaman geçirirler. Fakat bu etkinlikler her yerde yapılmaz; ramazan etkinliklerinin yapıldığı yerlerin halkı şüphesiz ki çok şanslıdır.

Önceki yıllarda gerçekleştirilen dinî ağırlıklı kitap fuarlarını saymazsak bu seneye kadar Trabzon’da ramazan etkinlikleri yapılmadı hiç.... Bu yıl “CE Organizasyon” tarafından 1. Ramazan Etkinlikleri’nin altyapısı hazırlandı. TOKİ tarafından düzenlenen Zağnos Vadisi’nde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde görsel açıdan çok güzel bir Osmanlı Sokağı dekoru inşa edildi. Geleneksel mimariden izler taşıyan buradaki dükkânlar esnafa kiralandı. Fakat Trabzon esnafı, bereket dükkânlarına gerekli ilgiyi göstermediği için dükkânların çoğu boş kaldı. Trabzon gibi bir kültür, sanat ve ticaret kentine bu ilgisizlik hiç yakışmadı.

Trabzon’da bu yıl başlayan 1. Ramazan Etkinlikleri bütün hızıyla devam ediyor. İftardan sonra canlanmaya başlayan Zağnos Vadisi, gece yarılarına kadar insanlarla dolup taşıyor. Bu yıl belediye tarafından düzenlenen ve 21 Ağustos–23 Eylül tarihleri arasında Zağnos Vadisi’nde gerçekleşmekte olan 1. Ramazan Etkinlikleri’nde, vatandaşların ramazanı doyasıya yaşadıkları yüzlerindeki tebessümden belli oluyor. Herkes hayatından memnun…

Trabzon’da bu yıl ilki yapılmakta olan 1. Ramazan Etkinlikleri’nde animasyon ve semazen gösterileri, neyzen taksimleri, tasavvuf konserleri, Hacivat-Karagöz oyunu, fasıl geceleri, yöresel sanatçı ve mehter konserleri, folklor gösterileriyle Türk sanat ve halk müziği etkinlikleri ve kolbastı gösterileri yapılıyor. Etkinlikler kapsamında takı, hediyelik eşya, kitap, kozmetik, çeyiz, ev tekstili, gümüş reyonlarının, yiyecek ve içecek stantlarının açıldığını görüyoruz. Geceleri cıvıl cıvıl oluyor Zağnos Vadisi… Aileler çoluk çocuklarını yanlarına alarak buraya getiriyorlar. Gece yarılarına kadar ailece gezip eğleniyorlar.

1. Ramazan Etkinlikleri 22 Ağustos Cuma günü mehter konseri ve havai fişek gösterileriyle başlamıştı. O günden bugüne kadar değişik etkinlikler yapıldı Zağnos Vadisi’nde… Fakat görülen o ki etkinliklerin içi yeterince dolu değil… Halkın etkinliklerden beklentisi daha fazlaydı. Ama bugüne kadar yapılan etkinlikler içerik olarak çok özgün ve dolu değildi. Burada sahne alan sanatçılar kamuoyunun tanıdığı insanlar değil. Çağrılanların çoğu boşluk doldursun, zaman geçirsin diye çağrılmış izlenimi veriyor. Sahne alanlara sanırım ayıracak belli bir bütçe yok. Onun için de gazoz parasına çıkıyor çoğu… Veya tamamen bedava… Böyle olunca seviye bir hayli düşüyor. Benim eleştirdiğim bir husus da şu; bu etkinlikler ramazanla ilişkilendiriliyor. Yani Ramazan Etkinlikleri.. Böyle bir etkinlikte kızlı erkekli toplulukların ramazanın manevî ruhuna muhalif bir şekilde çılgınlar gibi kolbastı oynamalarını hoş karşılamıyorum. Bu gibi hâl ve hareketler ramazanın özünü sulandırıyor.

Biz isterdik ki Zağnos Vadisi’ndeki bereket dükkânlarına esnafımız gereken ilgiyi göstersin. Orada bir ‘Kitapevleri Sokağı’ açılsın. Eskiden Trabzon’da ramazan aylarında kitap fuarları düzenlenirdi. Gönül isterdi ki Zağnos’taki dükkânların bir bölümü kitapçılara tahsis edilsin ve orada ramazana yönelik bir kitap fuarı oluşsun. Fakat Belediye Başkanımız Sayın Gümrükçüoğlu’nun belirttiğine göre kitapçılara böyle bir teklif yapılmış ama kitapçılar bu teklife ve davete rağbet etmemiştir. Durum böyleyse yapacak bir şey yoktur. Ama kitapçılar bu şenliğe katılmalıydı. Hatta belli başlı yazarlar buraya çağrılıp okurlarla buluşturulmalıydı. Bu çerçevede konferanslar düzenlenmeliydi. Okurla yazar arasında sağlam köprüler kurulmalıydı. İstanbul’da ve Ankara’da her ramazan ayında böyle etkinlikler yapılıyor. Anlaşılan o ki bizler Trabzonlular olarak Ankara ve İstanbul’a gıpta edip duracağız.

Her şeye rağmen bu etkinliklerin gerçekleşmesinde katkısı olanlara teşekkür ediyoruz.
( 1.ramazan Etkinlikleri Ve Trabzon başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 8/30/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.