SAMAN SAÇKI

 

            Köydeki  yeğenim Sadık’a telefon ettim, akşam üstü. Eşi çıktı.

            -Sadık gelmedi mi daha?

            -Sadık Kıbrıs’a gitti.

            -Hayrola?

            -Oradan saman getirecekler.

 

            Saman kıtlığından söz edildiğini duyuyordum ama Türkiye olarak Kıbrıs’ın samanına muhtaç olacağımızı da hiç düşünemezdim doğrusu. Çorum Ovası da Konya ovası gibi Türkiye’nin buğday ambarlarından sayılırdı. Üstelik tahıl ürünlerinden en değersizi samandı. Şimdi saman, bulunmaz Bursa kumaşı olmuş.

 

            Tahıl üretimini çoktan terk edip meyve üretimiyle ünlenen Kemal Paşa Kasabası’ndan bir vatandaşın “Şimdi samandan kıymetlisi yok. Samanın kilosu bir milyon liraya çıktı.” Diye yakınmaları geldi aklıma. Sonra bir muhalefet milletvekilinin “Vatandaş saman bulamadığı için hayvanına makarna yediriyor.”  İneğe düdük makarna yedirilen belgeli iddiasını, hemen akabinde de adı geçen hayvan sahibinin, “Makarnayı bulsak biz yeriz.” Sözleriyle milletvekilini yalanladığını anımsadım.

 

            Ülkemizde az yetişen,  ya da hiç yetişmeyen kahve gibi, pirinç gibi kimi tarım ürünlerinin ithalini anlarım ama bir zamanlar yüzüne bakılmayan saman ithalini havsalam almıyor, doğrusu. Girdilerin pahalı, ürünlerin ucuz olduğu iddiasıyla tahıl üretiminden vazgeçen çiftçimiz arpa buğday elde etmek için değil, saman için tahıl ekmeli diyorum.  Bir zamanlar sınır davası için birbirini yiyen çiftçimizin, şimdi dönümlerce tarlalarını boş bırakmalarını aklım almıyor.

 

            Sağlığımıza yiyeceklerimiz mi daha zararlı, mutfak araçlarımız mı anlayamıyoruz  Bu konuda gerçek bilim adamlarımızın açıklamalarına ihtiyacımız var. Tonlarca pirinç ithal edilmiş. Laboratuarda yüksek oranda gdo tespit edilmiş. Tarım bakanımız diyor ki “Bırakın Türkiye’yi gdolu pirinç, dünyada yok.” Öte yandan mutfaklarımızdaki plastik kapların kanserojen maddeler ihtiva ettiği iddialarından geçilmiyor. Çernobil santralı patlayınca “Çaya radyasyon bulaştı” söylentilerini yalanlamak için, bir bakanın kameralar karşısında çay yudumlaması gibi şimdiki sayın bakanımızın da kameraların önüne geçip pilav kaşıkladığını görürsek hiç  şaşmayalım diyorum…

 

            Yakın zamana kadar tarımsal üretimde kendi kendine yeten birkaç ülkeden birisi olan Türkiye’mizin saman ithali haberlerine çok üzülüyorum.

 

Üstelik hayvan sayısının da o günlere oranla daha az olduğu halde...

( Saman Saçkı başlıklı yazı RasimCANBOLAT tarafından 13.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.