1 Şiirde Müzikalite Ve Örnekleri

ŞİİRDE MÜZİKALİTE VE ÖRNEKLERİ

 

Şiirde müzikalite denir.

 

Şiirde müzikalite çok önemlidir denir.

 

Bu şiirde müzikalite çok kuvvetli ya da bu şiirde müzikalite zayıf denir.

 

Hatta bazı şiirler eleştirilirken bazen bu şiirde müzikalite yok denir.

 

Nedir bu müzikalite denen şey diye düşündünüz mü bilmiyorum; fakat bendeniz düşündüm fırsat buldukça ya da her şiir okudukça…

 

Okudukça, okuduklarım üzerine düşündükçe su sonuca ulaştım:

 

Müzikalite şiirin insan kulağında bıraktığı ahenktir.

 

Müzikalite şiir okunduğunda, güzel bir müzik parçasının yüreğimizde bıraktığı etkiyi, güzelliğe benzer bir güzelliği gönlümüze sunabilmektir.

 

Müzik ruhun gıdasıdır denir haklı olarak.

 

O zaman müzikalitesi olan şiir de ruhumuzu doyuran, besleyen, şiir demektir büyük bir ihtimalle.

 

Şiirin müzikalitesi zayıfsa, gönlümüze tesir kuvveti de az olur.

 

Şiirin müzikalitesi yeterliyse, etkiler okuyanı, ahenkle besler, ses güzelliği ile süsler yüreğimizi.

 

“Şiirde asıl olan bence müzikalite” diyerek söze başlayıp, “ Sanmayın ki manayı rafa kaldırıyorum. / Bu iş hassas konudur götürmez asla yorum./ Anlamla musikiyi cidden önemsiyorum. /Ruhumun derununda çağlasa ses diyorum.” ve “ Şiirde anlam ile musiki bir olmalı.” diyerek sözünü noktalayan şair Zakir’in dediği gibi; bence şiirde esas önemli nokta müzikalitedir.


Paul Verlaine de bahis konusunu “ Şiirde müzikalite esastır.” şeklinde özetleyip “Musiki, her şeyden önce musiki” diyerek konunun ne kadar önemli olduğunu her şairim diyen duysun diye adeta haykırmıştır.

Şiire müzikalite kazandırmak nasıl ve ne ile mümkündür sorusu önemlidir ve şairleri doğrudan ilgilendirmektedir elbette.

Birçok şair müzikaliteyi özenle seçtikleri kelimelerde aramışlar, Müzikaliteye ulaşmak için farklı şekiller de denemişlerdir.

Özellikle Ahmet Haşim şiirin tarifinde musikiyi çok önemsediğini, şiir hakkında sunduğu tarifinde dillendirerek ve  “mûsikî ile söz arasında, sözden ziyade mûsikîye yakın mutavassıt bir lisandır.” diyerek önemle ve özenle açıklamıştır.

Ahmed Hamdi Tanpınar’ın ve Ahmet Muhip Dıranas’ın ve daha birçok şairin şiirlerinde yoğun bir şekilde gördüğümüz ya da gözlemlediğimiz musikinin, müzikalitenin şiire ne kattığını, ne kazandırdığını daha iyi anlamak için üstat şairlerin şiirlerinden seçtiğimi şu mısraları bir okuyalım…

Okuyalım, zira teorik olarak ne söylersek söyleyelim, ne kadar güzel söylersek söyleyelim, söylediklerimiz asla ve asla okuduğumuz ve sevdiğimiz müzikalitesi olan şiirler kadar bizi etkilemeyecek, daha doğrusu bize fayda sağlamayacaktır.

Bu düşünce ve niyetle müzikalitesi kuvvetli şiirlerden bazı örnek beyitler, dörtlükler sunuyor, bu vesile ile bütün okuyucularıma şiirli ve şiir tadında güzel günler diliyorum.

İşte müzikalitesi kuvvetli beyit veya dörtlüklere örnekler:

”Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik / Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik

Bir gün yine doludizgin atlarımızla / Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla” ( Akıncılar, Yahya Kemal Beyatlı)

“İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya: / Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.

Sakarya, saf çocuğu, mâsum Anadolu'nun, /Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun! (Sakarya Türküsü, Necip Fazıl Kısakürek)


Fezada milyarlarca ışık, yol, mesafe; /Seninki, saniyelik zafer, ilmi hurafe.

Fezada 'Allah diye bir şey yok' iddiası / Gel gör, kaç füzeye denk, bir mü'minin duası;” (Feza Pilotu,(Necip Fazıl Kısakürek)

 

“ Bağlama dediğin üç tel bir tahta / Ne şaha baş eğmiş, ne taca tahta / Tüm dertleri özetlemiş bir ah'ta /  Bozkırda naradır bizim türküler. “ Türküler, Ali Akbaş)

 

Şiirle kalın, şiirli kalın saygıdeğer okuyucular…

 

 

Fikri HAKLI

( Şiirde Müzikalite Ve Örnekleri başlıklı yazı Fikri HAKLI tarafından 21.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.