ŞİİR

 

 

 

Şiir nedir?

 

Bir yazılı metin hangi özelliklere sahipse şiirdir?

 

Şiiri şiir kılan, ölçüsüz veya ölçülü yazılması mıdır, yoksa dili, anlatımı, imgeleri, derinliği, kaimelerindeki çağrışım zenginliği, ahenk bütünlüğü, bediî tefekkürü, his yoğunluğu, ses güzelliği, dillendirdiği düşüncelerin doğruluğu ve müzikalitesi, midir?

 

Eğer  bir yazılı metinde “işlek bir dil, doyurucu, duyurucu ve etkileyici anlatım, benzersiz imgeler, okudukça daha çok şey anlatan derinlik, tadı, rengi, ışığı olan anlamlı ve çağrışım zenginliği olan kelimeler, insanı kuşatan bir ahenk, kalıcılık ve zamana dayanıklılık,  aklımızı ve yüreğimizi besleyen bediî tefekkür, duygu yoğunluğu, kulakta kalan ses güzelliği, dillendirilen doğru ve haklı düşünceler ve  müzikalite olmayınca şiir olmaz” diyebiliyorsak sorun çözülmüştür…

 

Nasıl mı?

 

Şöyle:

 

Bir yazılı metin ister serbest ölçüyle, ister aruz veya hece ölçüsüyle yazılsın fark etmez.

 

İşlek bir dil, doyurucu, duyurucu ve etkileyici anlatım, benzersiz imgeler, okudukça daha çok şey anlatan derinlik, tadı, rengi, ışığı olan anlamlı ve çağrışım zenginliği olan kelimeler, insanı kuşatan bir ahenk, kalıcılık ve zamana dayanıklılık, aklımızı ve yüreğimizi besleyen bediî tefekkür, his yoğunluğu, ses güzelliği, dillendirilen doğru ve haklı düşünceler ve müzikalite varsa, o metin şiirdir.

 

Yoksa şiir değildir.

 

Eğer az önce sıraladığımız özellikler serbest ölçüyle yazılan bir şiirde varsa o güzel yazılmış bir serbest bir şiirdir. Hece ölçüsüyle yazılmış bir şiirde varsa adı geçen özellikler, o şiir güzel bir hece çalışması olmuş demektir. Yok eğer aruz ölçüsüyle yazılmış bir şiir, şiirin tek tek saydığımız özellikleri barındırıyorsa aruzla yazılmış güzel bir şiir demektir.

 

Elbette hece ile yazılan şiirler, kendi bünyelerinde kafiye, redif ve durak kuralına da uyacak, aruzla yazılan şiirler, hangi aruz kalıbına göre yazıldıysa o hususta noksansız bütün kurallar uygun olacaktır.

 

Bunların dışında şiirin sıraladığımız özelliklerini taşımayan, bünyesinde barındırmayan metinlerin serbest, hece ve aruz ölçüsüyle yazılması o metni şiir kılmaz.

 

Olaya böyle baktığınız da serbest ölçüyle yazılmış birçok kaliteli şiire de, hece ölçüsüyle yazılmış birçok güzel şiire de, aruz ölçüsüyle yazılmış birçok gerçek anlamda şiire de yüzlerce örnek bulursunuz…

 

Aynı şekilde serbest veya hece yazıldığı halde şiir sayılmayan, aruzla yazıldığı halde beğenilmeyen birçok şiir bulmak da mümkündür sanıyorum.

 

Saygılarımla…

 

 

Fikri HAKLI

 

 

( Şiir başlıklı yazı Fikri HAKLI tarafından 25.05.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.