Biliyorsunuz bir süre önce Moskova’ya gitmiştim.Oradayken bir arkadaşım telefon etti ve nerede olduğumu sordu ,bende yurtdışında olduğumu söyledim.İşte o an içimde birşeyler kıpırdandı ve yüreğim burkuldu. Allahım yurt kelimesi ne kadar kapsamlı , ne kadar manalı bir şeydi .
Hele birde yurt dışı dediğim zaman ,dışı kelimesi kendimi öksüz gibi hissetmeme sebep oldu bir an…Sanki ana kucağımdan ,evimin sıcağından dışarıda , soğukta karların üstünde titreyen bir çocuk nasılsa, işte öyle üşümüş, kimsesiz kalmışım gibi geldi bir an..
Sonra ,Yurt….. kelime anlamı neydi ,bir düşündüm şöyle…Evet yurt ,halkın üzerinde yaşadığı ,kültürünü oluşturduğu toprak parçası, vatan, doğup büyüdüğü yer, memleket, diyar….vs Çok göreceli ,kapsamlı ve derin anlamlar taşıyordu. Moskova’ya indiğim zaman onların dilini bilmiyordum, harfleri bizden çok farklıydı, şöyle etrafıma baktım ,işte o zaman okuma yazma bilmeyen insanların nasıl olduklarını anladım. İnsan kendini herşeye yabancı ,gideceği yolu bulamayacak kadar aciz hissediyordu. Önceki yıllarda çekilen türk filimlerinde ,Almanya’da çalışan insanlarımız yurda döndükleri zaman sınırdan geçtiklerinde eğilir toprağı öperlerdi. O zamanlar bana çok anlamsız , saçma gelen bir hareketti bu yaptıkları.Ama şimdi onları çok iyi anlıyordum..Gerçekten insan yurdundan ayrı olduğu zaman vatanının kıymetini anlıyordu .Vatan sevgisi özlemi bir başka duyguydu, işte onun için ana ve vatan gibi iki kutsal kelimeyi birlikte kullanıp anavatan demişlerdi atalarımız, askerlerimiz yurdumuzu korumak onu başkalarına yar etmemek için canlarını vermişti tarih boyunca…Halada can vermekte Mehmetçiklerimiz bu uğurda seve seve, kutsal vatan topraklarımız için, vermeyede devam edecekler yaşamımızın son gününe kadar..
İşte sevgili okurlarım…insan birşeyin kıymetini uzak kalmayınca yada kaybetmeyince anlayamıyor,onun için bazı şeyleri kaybetmeden ,elimizden kaçırmadan değerlerini bilelim.
Sonra ah vah etmek onları geri getirmeyecektir.Zamanı geçipte elimizden kaçırdığımızda o değerler daha büyük ve ulaşılmaz gelecektir bizlere..Bir yurt kelimesi bile söylediğimiz an sadece dört harften oluşan bi şey gibi gelirken, derinlere indiğimizde bizler için nasıl anlamlar taşıyor gördük bu yazımda…Yurt işte bu kadar derin bu kadar önemli anlamlarla yüklü…
Sizlere ,yurdumuzdan ,anavatanımızdan ayrı kalmayacağınız, kendinizi öksüz hissetmeyeceğiniz, dostluk içinde ,hoşgörüyle yaşayacağınız güzel günler diliyorum..Hoş kalın ,hoşçakalın….Saygılarımla…

Sakine Bahadır
12-03-2009


( Yurt, Yurdum, Vatanım. başlıklı yazı SakineBAHADIR tarafından 2.10.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.