ATA AKSU KİMDİR?

               Ahmet AYAZ


GAZİANTEP GÜNEŞ GAZTESİ

18 ARALIK 2013

 

       Yazımın başlığı olarak “Ata Aksu Kimdir” dedim. Gaziantep’imizin çok değerli  bu kültür ve siyaset adamını, yüz kişiden sorsam, acaba kaç kişi bilir. Facebook da Fahri Anlaroğlu  Ağabeyin resimlerine bakarken Rahmetli Vahittin Bozgeyik ile Ata Aksu birlikte gözüme çarptı. Burada bugünkü köşemde adı geçen zatı  muhteremden söz etmek istedim. Siz değerli okuyucularımla paylaşalım diyorum.

       1950 yılında doğan Ata Aksu, ilkokulu Gaziantep’te, ortaokulu TED Ankara Koleji’nde, liseyi de Gaziantep Lisesi’nde okudu

Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu; sonra da Kamu Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı.

Üniversite yıllarında aktif siyasetle uğraştı. Adalet Partisi Gençlik Kolları Genel İdare Kurulu üyeliği ve Genel Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu.

Aynı dönemde Adalet Partisi’nin yayın organı olan Hür Genç Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttü.

ATA AKSU 28 YAŞINDA GAZİANTEPSPOR BAŞKANI SEÇİLDİ

1976 yılında Gaziantepspor 2. Başkanı olarak spor camiasına ilk adımını attı.

1977-78 sezonunda ise 28 yaşında Gaziantepspor Kulüp Başkanı olarak Türkiye’de bir ilke imza attı ve Süper Lig’deki en genç başkan oldu.

Bu görevi aralıklı olarak iki dönem sürdürdü. 1983 yılında Anavatan Partisi İl Teşkilatı’nı kurdu ve Kurucu İl Başkanı oldu. Aynı yıl Gaziantep’ten 17. Dönem Milletvekili seçildi. Avrupa Parlementosu üyeliği ile TBMM İçişleri Komisyonu üyeliği görevlerinde bulundu.

Başbakan Turgut Özal tarafından özel olarak görevlendirilerek Türk sporunun tamamını 2.5 yıl süreyle yöneten en etkili isimlerden biri oldu.

1989 yılında ilk özerk Futbol Genel Kurulu’nun başkanlığını yaptı ve 6 defa bu onurlu görevi tekrarladı. İlk özerk TFF’de yönetici oldu.

Şenes Erzik’in başkanlığını yaptığı TFF’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendi. Bu dönemde; A Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası’na ilk defa katılma hakkı elde etti. Türkiye Futbol Federasyonu’nda Haluk Ulusoy başkanlığı zamanında iki dönem Başkan Vekilliği görevini üstlendi.

Bu süreçte; İcra Kurulu Başkanlığı, Naklen Yayınlar Kurulu Başkanlığı, Mali İşler Kurulu Başkanlığı ile Federasyon Sözcülüğü görevlerini de birlikte yürüttü.

Naklen yayın ihaleleri ilk defa televizyondan canlı yayınlanarak çift turlu ve açık artırmalı olarak şeffaf bir şekilde gerçekleşti.

Ata Aksu başkanlığında 3 defa yapılan bu ihaleler, ülkemizdeki bazı kamu kurumlarına da örnek oldu ve aynen uygulandı.

Bu büyük başarıların sonucu olarak da; Bülent Ecevit Hükümeti’nin teklifi ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in elinden Devlet Üstün Hizmet ödülü aldı.

       Şimdi sayın devlet yetkililerimizden soruyorum. Büyükşehir belediye Başkanımız başta olmak üzere. Gaziantep’in cadde ve sokaklarına, bulvarlarına haklı veya haksız yere bir çok kimselerin adı verildi. Acaba Gaziantep’in  öz evladı olan Ata Aksu’nun bir yere adı verildi mi? Soruyorum. Bu önemli isim karşımmdan gelse tanımam mümkün değil. Fakat  hizmetleri ile hafızamdan atamadığım bir isimdir. Geçmişte bir yere adı verilmesi için Yavuz Bülent Bakileri de yazmıştım.  Dil Bilimcisi Dr. Mehmet Hengirmen  gibi isimleri geleceğe taşımamız gerekir diye düşünüyorum. Dilerim bu yazımı ilgililer okuya.

       Gelecek sohbet yazımda buluşmak dileği ile hoşça ve dostça kalınız diyorum. Mutluluk dolu günler sizin olsun.

( Ata Aksu Kimdir başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 18.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.