UNUTULMAZ  SAZ  USTALARIMIZDAN

HASAN  BEYDİLİ 1945-1993

Ahmet AYAZ

 

 Ahmet AYAZ

Gaziantep Güneş Gazetesi  5-9-2023

……………………………………….

.

       Unutulmaz saz ustalarımızdan Hasan Beydili’ni, ölümünün 30 yılında, saygı ve rahmet ile anıyoruz.

       Hasan Beydili kardeşimizi ben 1965 tarihinde Üsteğmen Zülfikar Özgünergin (zafer Muzaferoğlu)nun Halkevi Halk korosunu yönetip, Gaziantep İl Radyosunda 15 Dakikalık ve 4 türkülük programlarından tanırım. Koroda çalanlar Hasan Beydili, Mükerrem Çelik, Mustafa  Çinkılıç, Fazıl Muhsinoğlu, Adil Kocaoğlangil diye anons, hala kulaklarımda. Bunların içinde nota bilen sadece Hasan Beydili idi. Ben öldüğü tarihte “Bir değer yitirdik” başlığı altında Rahmetli Fahri Anlaroğlunun yayımladığı haftalık  Hedef Gazetesine yazmıştım. Fakat şimdi yazdıklarımı bulamıyorum. O zamanlar internette yoktu. Ayrıca 2003 tarihinde hazırlamış  olduğum. ve Şahinbey Belediye Başkanımız Yaşar Ağyüz’ün yayımlamış olduğu, (Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar) adını taşıyan 234 sayfalık kitabımın 229 sayfasında  THM. koro şefi olarak, kendisine yer vermiştim.  Bu kitaptan Haşim Beydili dostumuza da  imzalı olarak takdim etmiştim. Haşim Beydili Gaziantep Tıp Fakültesi Hastanesinde yatarken, kitabı kendisine takdim ettiğimde “Ahmet Bey sana minnettarım” demişti. Ben kendisinin sazı eşliğinde koroda türkü de söylemiştim. Rahmetli Kardeşim Abuzer Ayaza da bir süre, son yıllarını yaşarken, nota ile saz öğretirken hayata veda etmişti. Mekanları cennet olsun. Beydili’nin sözleri kendisine  ait olan bir deyişinin ilk ve son kıtası hala aklımda. Fakat siyasi olduğu için buraya yazmıyorum. Hasan Beydili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bando Takımının şefi olarak da görev yaptı.

       Hasan Beydili, ilköğrenimini köyünde tamamladı. Aşıklık geleneğine ve şiire küçük yaşlarda ilgi duymaya başladı. Köylerine gelip giden aşıklar, dedeler aracılığıyla ve cemlerde kendini geliştirdi. Küçük yaşlarda bağlama çalmaya başladı. Önceleri usta malı ve Alevi-Bektaşi geleneğinde deyişler söyleyen Aşık Beydili, daha sonra kendi şiirlerini seslendirmeye yöneldi. Halil Birecikligil, Hasan Beydili`nin Gaziantep yöresinin en iyi bağlama sanatçılarından biri olduğunu ve 1965 li yıllarda Gaziantep bölge radyosunda Şerif Akbağ ile çeşitli defalar program yaptığını ve yerel tabir ile “Çok gıvrak” bağlama çaldığını ifade etmiştir. Baglamasıyla bir çok ün yapmış türkücüye eşlik etti. Zamanın bilinmiş bağlama ustaları arasında yer aldı. 4 çocuk sahibi oldu. Bunlardan ikisi müzisyen olarak hayatlarını sürdürmekte.

Değişik araştırmalarda yer alan şiirlerinde değişik konuları işleyen Beydili`nin deyişleri başka sanatçılar ve aşıklar tarafından da seslendirildi.

Saptanabilen yaklaşık 200 şiiri bulunan Beydili`nin birçok eseri de dağınık yaşamı nedeniyle kayıtlara geçirilmediğinden unutuldu.

Hasan Beydili, Gaziantep`te öldü ve Gaziantep Merkeze bağlı olan, Bostancık  köyünde 1993 yılında toprağa verildi.

( Hasan Beydili 1945-1993 başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 4.09.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.