Yapboz Tahtası mı?

Bu nasıl iş anlamak mümkün değil, adı üzerinde Milli Eğitim diye, yani zırt pırt değiştirilecek bir konu değil. Milli konular da bin düşünüp bir uygulamak gerekmez mi? Ancak ne yazık ki eğitim sistemi uygulanan eğitim politikalarıyla yapboz tahtası oldu.

Hadi iktidar değişse bir nebze anlaşılır ki, eğitime bakış açıları farklıdır ve farklı çözüm üretmektedirler denebilir. Aslında sistemleri oturmuş vizyonları netleşmiş ülkelerde bunlarda olmaz, ama bizim demokrasideki konumumuz emeklemekle sürüp gitmektedir, bir düşüp bir kalkıyoruz. Ancak sekiz yıldır aynı iktidar olmasına rağmen yapboz tahtası gibi veya bir reklam vardı biz bu işi hep yapıyoruz diye, evet biz eğitim politikamızda yapboz işini ne yazık ki hep yapıyoruz ve olan ülkenin geleceğine oluyor, olan çocuklarımıza oluyor.

Eğitim bilimcilerden bir şeyler sorulmuyor mu danışılmıyor mu bilmiyorum. Ben yaptım odluyla mı bu işler yapılıyor. Periyodik Eğitim şuralarında ne görüşülüyor ne konuşuluyor, sonuç da alınan karaların bir anlamı yoksa millet pazarda görsün diye de şura toplanmaması gerekir diye düşünüyorum.

Seviye Belirleme sınavı (SBS) kaldırılıyor, 6 ve 7. sınıflar girmeyeceklermiş bir daha SBS' ye, 8. sınıflar bir defa daha gireceklermiş. Düz liseler, Meslek okullarına ve Anadolu Liselerine dönüştürülecekmiş. Anadolu Liselerini misyonundan uzaklaştırırsanız düz liseler Anadolu Lisesi olmaz ama Anadolu liseleri düz lise konumuna düşmüş olur, değişen bir şey olmadıktan sonra adını ister Anadolu lisesi koyun, ister düz lise deyin ne fark eder. Bana bir şeyi hatırlattı, bir ara seçim dönemiydi, iktidar milletvekili adayı mavi tren getireceğini vaat etmişti ve seçildi, mavi treni de getirdi şehre, ancak kara tren maviye boyatıldı. Mavi tren diye getirildi.

Anadolu liselerinin eski adı Maarif kolejleriydi, biz lisede okurken maarif kolejlerinin ayrı bir özendiriciliği ve ayrı bir konumu vardı, önce adını değiştirdiler, Anadolu lisesi oldu, şimdi de düz liselerin adını değiştirip Anadolu lisesi yapacaklar. Eğitim kalitesini yükseltin de adını ne koyarsanız koyun, tenekeye ne kadar altın suyuna batırırsanız batırın, altın olmaz, ama dışı kalaylı olur, altın görünümü kazanır, temennim kalitenin yükseltilmesi ve ülkenin geleceğinin yapbozlarla değil dört başı mamur, üzerinde kafa yorulmuş, dünyayı ölçeğinde eğitim politikalarının yürürlüğe konmasıdır.
Daha üç yıl önceydi SBS sisteminin yürürlüğe girmesi, üç yıl sonra ne oldu ki vazgeçildi, iktidar değişmedi, değişen sadece aynı partinin bir başka milletvekilinin Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturması. Şimdi sormak istiyorum Eski Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik'in uygulattığı SBS sistemi ile yanlış bir sistem mi uyguladı ki vazgeçildi, eğer böyleyse Sayın Hüseyin Çelik'in bir daha bakan olmaması gerekir, eğitim gibi önemli bir konuda yanlışlara imza atmanın da bir müeyyidesi olması gerekir diye düşünüyorum.
Eğitim politikaları süreklilik ister, uzun vadeli uygulama ister, öyle yapboz şeklinde üç yılda bir değişirse vay geleceğimize, vay çocuklarımızın haline.

Saygı ve Selamlarımla
 

( Yapboz Tahtası Mı? başlıklı yazı SinanKARAKAŞ tarafından 1.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.