Hükümet on iki eylül nedeniyle, her ne nedenle olursa olsun üniversiteden ayrılan, atılan, okuyamayanların, mağduriyetlerinin önlenmesi için, bir öğrenci affı çıkarmak için kolları sıvadı.
Yapılan bu çalışma ilk ...etapta bakıldığında, mağdur olanların haklarının iadesi anlamına geliyor. Sanırım bu konuda daha önce de böyle bir çalışma yapılmıştı ve gecikmiş de olsa, hakları yenen insanlar, o çalışmalardan yaralanmışlardı.
Aradan geçen zaman yaklaşık otuz yıl, buna rağmen halen mağduriyetleri giderilmemiş olanlar için iyi bir fırsat. Nereden bakarsanız bakınız mağdur olun insanların yaşları elliyi geçmiştir. Ancak bundan yararlanabilecek insan sayısı genel mağdur insanların sayısına oranlarsanız, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda, buna rağmen güzel bir çalışma.
Ama asıl yapılması gereken, asıl mağdurların, bunların sayısı az değildir. On iki Eylül yönetiminin ve daha sonra gelen yönetimlerin mağdur ettiği insanlardır. Kim mi bunlar, bunlar güvenlik soruşturması ile hak ettikleri hakları ellerinden gasp edilen insanlardır.
Eğer gerçek anlamda mağduriyetleri önleme çalışması yapılmak isteniyorsa, aslı astarı olmayan sudan sebeplerle, fişlemelerle hakları ellerinden alınan bu mağdurların da mağduriyetlerinin en kısa zaman dilimi içinde önlenmesi gerekir. Çünkü bu insanların ömürleri tükenmek üzere, nereden bakarsanız bakınız yaşları 50”yi aşmış insanlardır bu mağdurlar.
1402”likler diye anılan, On İki Eylül yönetimiyle işleri ellerinden alınan insanların zamanla hakları iade edilmiş ve mağduriyetleri her şeye rağmen önlenmiştir.
Ancak görevleri hak ettikleri halde güvenlik soruşturması nedeniyle göreve başlatılmayan insanların mağduriyetleri devam etmektedir.
Madem ülke bir demokratikleşme sürecine girmiş, madem bir zulüm dönemiyle hesaplaşılıyor ve o dönemde mağdur olan insanların mağduriyetleri psikolojik de olsa önlenmek isteniyorsa, söz konusu insanların da bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
O dönemde öğrenci olup da fişlenmemek mümkün değildi. Hele bir de üniversite de okuyorsanız fişlenmeniz için yeterliydi. Hiçbir şey olmasa bile gözün üstünde kaşın var gibi sudan bahanelerle soruşturması bozuk çıkan insanlar mağdur edildiler.
Eğer hükümet gerçek anlamda mağduriyetleri önlemek istiyorsa, kazanılmış hakları güvenlik soruşturmasıyla ellerinden alınan, yaşı ellileri aşmış olan insanların mağduriyetlerini önlesin diyorum. Çünkü onların içlerinde bir ukde olarak kalmıştır. Birçoğu acımasız hayat karşısında ekmeğe muhtaç olmuşlar. Okuyup bitirdikleri branşlarla hiç ilgisi olmayan işlerde çalışmışlar.
Hükümetin seçim öncesi eli aflara değmişken(Vergi affı gibi) bir de bu affı gündemine almasını bekliyor mağdurlar. Yoksa KPSS sınav sonucu olmayanı işe alamayız mı diyecekler. Bunları işe alırsak mali düzen dengesi bozulur mu diyecekler, bilemiyorum.
Ancak af edilen vergi borçları da mali düzen dengesini bozduğu gibi, günün de vergisini ödeyenlere de haksızlık yapıldığını bilsinler.

( Gerçek Mağduriyetler Önlensin başlıklı yazı SinanKARAKAŞ tarafından 24.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.