1 Eşekler Ve Büvelekler
B.





İnsanlara aslan gibisin deyince kabarırlar , eşek deyince kızarlar . Halbuki her ikisi de hayvandır . Eşekler cefakar , faydalı , aslanlar yırtıcı , vahşi …

İnsanlara çok hizmet etmiş olan eşeklerin gözlerine dikkat edin ; çok anlamlı ve güzeldir . İnsanoğlu yine de eşeklere karşı tarih boyunca vefasız davranmıştır .

Üstüne ağır çuvalları yükler , bir de kendi biner . Her işini gördürür , oduna da gider , suya da . Kanaatkardır , kuru ekmek , karpuz kabuğu , ot , ne bulursa yetinir .

Genç bir subayken üzerimde iki üç görev olması beni hayli bunaltmıştı . Yaşlı deneyimli bir sivil memur vardı :
- Mehmet Amca .! Neden herkes bir görev bile yapmazken benim üzerimde iki üç görev var ?
- Semeri düzgün olana yükü çok vururlar .

Edremit’ten Diyarbakır’a atandım . Kısa zamanda bendeki cevheri fark edip sırtımdaki çuvalların sayısını artırdılar . Üzerimdeki dört görevden ikisinin alınmasını istirham ettiğim General , arkasına yaslanıp gülerek çözüm buluyordu :
- Sen yaparsın .. sen yaparsın .

Kıbrıs’a tayinimi çıkartıp canımı zor kurtarırken arkamdan benim yaptığım işlere tam dört subay tayin ediliyordu .
Hayatta ne çektiysem hep semerimin düzgünlüğünden çektim .

Eşekler Türk hukuk tarihine de geçmiştir . Bir zamanlar Gediz’de bir cinayet işlenir . Görgü şahidi, delil olmadığı için katili bulamazlar . Olay yerinde sadece öldürülen kişinin eşeği vardır .

Katil elini kolunu sallayıp şehirde dolaşırken bir gün , öldürdüğü kişinin eşeğiyle aniden karşılaşır . Eşek birden bire adamın üzerine saldırarak ısırıp , çifte atar . Eşeğinin uysallığından emin olan yeni sahibi bu anormalliği jandarma komutanına anlatır . Komutan saldırıya uğrayan köylüyü ,eşeği karakola getirtir . Adamı sekiz on köylünün arasına karıştırıp saf düzeninde bekletir . Askerler eşeği getirirler . Hayvan bu yabancı insanların arasında şüpheliyi bulup ısırmaya çalışır . Aynı denemeyi birkaç defa daha yaparlar . Her defasında aynı adama saldırır . Zanlıyı odaya alıp sorguladıklarında işlediği cinayeti ayrıntısına kadar anlatır . Kütahya Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği 15 yıl cezayı Yargıtay onaylar.

Bu uysal hayvanın zaman zaman tutan meşhur inadı ve bir de belalısı vardır . Büvelek veya Kör Arı denilen bu böcek eşeklerin korkulu rüyasıdır . Uçar , döner,vınıldar , kan emer . Eşekler bu böceğe karşı çok duyarlıdır . O uysal hayvan bir anda değişir , gözler açılır, burun delikleri halkalanır , soluklar hırıltıya döner . Sırtında ne varsa atarak adeta çıldırır .

Milletin uysallığını , sabrını,cefakarlığını görerek kötüye kullananlar , büvelek gibi davranmaya devam ederlerse seçim sandığının üstüne konduklarında bir fiske ile tarihe karışırlar .
( Eşekler Ve Büvelekler başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 15.06.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.