B.

 

 

FAZLA PARAN VAR MI ?

 

İki arkadaş çoktandır karşılaşmamışlardı  . Ahmet Bey ,kahveye gitmeyi sevmezdi ama müsait gördüğü esnaf arkadaşlarını da seyrek olmasına dikkat ederek ziyaret ederdi .

Hani ne demişler “ Seyrek git dostuna ; kalksın ayak üstüne “

İşte o hesap .

Kitapçı dostu çayları söyledikten sonra kızının başından geçen bir olayı anlatmaya başladı :

 “Benim kız annesiyle , bir fırından haşhaşlı ekmek alıp çıkmışlar .. O sırada önlerinde  yürümekte olan başka bir kıza , garip bir ihtiyar yaklaşmış .

-       Ekmeğe zam gelmiş kızım ; haberin var mı ?

-       Ha ;  evet !

 

Kız omuzlarını silkip yoluna devam etmiş . Bu manzaraya şahit olan kızım torbadaki haşhaşlı ekmeği çıkararak ihtiyara uzatmış “ Al dedeciğim ; akşama yersin !” İhtiyar ekmeği tereddütle alırken yine de sormuş “ Ama siz akşama ne yiyeceksiniz ? “

 

Ahmet Bey’in yüzünde bir gülümseme belirdi . Kırarmış kaşlarını kaldırdı :

“ Laf lafı açar ; ben de geçenlerde şehir meydanından geçerken çok yaşlı bir  adam , elindeki karton kutu kapağı içinde bir şeyler satıyordu . Aslında bu satış şekli dilenmenin en hüzünlü şeklidir ama insanlar bunun farkına bile varmazlar . Bu gizli fakirleri  seyyar satıcı sanırlar . İhtiyar önümüzde yürüyen bu kıza seslendi  “ Kızım , alır mısın ? “

Kız umursamadan yürümesine devam etti  . Aynen senin olay gibi . O sırada ben de elinden tuttuğum torunumla beraber yanlarından hızla geçmiş olduk . Sekiz on adım attıktan sonra ben geri dönünce torunum şaşırdı . Kutu kapağının içinde ciklet ve kağıt mendiller olan ihtiyarın yanına gidip iki paket ciklet aldım . Cikletleri yanımda yürüyen torunuma verip yolumuza devam ettik  .

Yedi yaşındaki o zeki çocuk , kara gözlerini gözlerime dikmiş “ Dede , biz bu cikletleri yardım olsun diye aldık değil mi ? “ “ Evet yavrum , bu ihtiyarın ihtiyacı var ama dilenmiyor .. “

Çaylar gelmiş , dükkana gelen birkaç müşteriyle de yardımcısı ilgilendiği için  iki dostun  muhabbeti bozulmamıştı .

 

“ İşte böyle arkadaşım , dedi . Geçenlerde bir yerde oturuyorduk , meczup bir kadından bahsettiler . Arkadaş diyor ki “ Kadın yanımıza geldiğinde her arkadaşa tek tek aynı soruyu soruyu sordu ‘ Fazla paran var mı ? ‘ Hepimiz afalladık, evet hiç kimsenin fazla parası yoktu ve kimsenin eli cebine gitmedi . Bu cevabı zor soruyu çok düşündüm . Sınavı kaybetmiştik , çünkü hepimizin az veya çok fazla parası vardı . Bütün mesele o parayı fazla yapabilmekti . Nasip meselesi ‘

 

 Müderris Cemal Bey’in kızı Hikmet Hanım anlatıyor babasını ;

 

 “ Soğuk bir kış günüydü . omzundaki sırığa asılı tablalarıyla bir seyyar satıcı “ Yoğurt kaymaaaak … Silivri kaymaaak ! “ diye bağırarak geçip gitti. Sokağımız yine kar ve soğuğun derin sessizliğine gömüldü . Kuşlar bile açlıktan kuru dallarda cıvıldaşıp duruyorlardı . Ben ev işlerine dalmıştım . Aradan ne kadar vakit geçti bilmiyorum . Yoğurtçunun sesini tekrar duydum . Babam içeriden seslenerek yoğurt almamı istiyordu .

-Ama babacığım , evde yoğurdumuz var .

- Olsun kızım ; sen yine al . Bu adamcağız birkaç saat önce bu yoldan yine geçmişti . Demek ki yoğurdunu satamamış . Akşama eve ekmek getirsin diye onun yolunu gözleyenler var . Sen yoğurdu verecek bir yer bulursun .

- Kime vereyim babacığım ?

- Komşulara ver !

Komşular dediği Balkan muhaciri kiracılarımızdı ve bir süredir onlardan kira da almıyordu . “

 

Emekli Ahmet Bey’in  kitapçı arkadaşı Hasan Basri Bey ,  gün görmüş güzel bir müslümandı  :

 

- Evet , Ahmet Bey , dedi . Cebimizde daima fazla para var , var ama o parayı fazla yapacak kalp açıklığına her zaman sahip olamıyoruz  dostum !

( Fazla Paran Var Mı başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 10.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.