B.

 

 

 

        CUMHURİYET  DÖNEMİNDE TÜRK MUSİKİSİ

 

 

İlim ve bilgi yuvaları muhakkak ki okullardır .  Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinde din eğitimi veren okulların yanı sıra musiki eğitimi verilen okullar da kapatılmış , mevcut olan radyolarda Türk Musikisi eserlerinin yayınlanması yasaklanmıştı .

 

Aradan çok uzun yıllar geçtikten sonra ancak 1974 yılında Türk Musikisi Konservatuarı açılabildi .

 

Merhum ses sanatkarı Yıldırım Gürses bu yaramıza parmak basıp der ki : “ Bizi Sulukule’ye düşüren zihniyet utansın . Türk müziğinin korunması devlet politikası olmalıdır . “

 

Yurdumuzda binin üzerinde radyo  ve  yüzlerce televizyon kanalı olmasına rağmen Türk Musikisine ayrılan süreler o kadar kısa ve yetersizdir .

 

 Devamlı pop müziği yayınını tenkit eden ses sanatkarı Recep Birgit “ Aynı parçaları belki on defa yayınlıyorlar . Fakat halk müziği de dahil Türk müziğine nedense itibar etmiyorlar . “

 

Türk musikisi 1928 yılında mevcut tek radyoda yasaklanmış , millet Arap radyolarını karıştırmaya başlayınca yasak sekiz ay sonra kaldırılmıştı . Aynı yıl Sarayburnu’ndaki bir konserden sonra Türk musikisi tamamen yasaklandı .

 

İki yıl önce Dar-ül Elhan’ın Türk Musikisi şubesi zaten kapatılmış , bir ses sanatkarının  okuldan yetişmesi imkanı kalmamıştı . 1974 Yılına kadar öz musikimiz okulsuz kaldı .

 

1934 Yılında Türk Musikisinin radyolardan çalınması tekrar yasaklanmıştı . Bu yayın yasağı da bir buçuk yıl sürdü .

 

Klasik Türk Musikisi yerine geçirilmek istenen müzik , hafif batı müziği , tangolar , yerli orkestralardı . Teşvik edilen müzik türü senfonik müzikti . Halk müziği motifleriyle Batı taklidi konçerto , rapsodi , senfoni besteleyen besteciler devletten teşvik gördü.

Cemal Reşit , Adnan Saygun , Necil Kazım , Ulvi Cemal Erkin bu dönemin adamlarıdır .

Yaptıkları müzik uyarlamalarını  halk benimsemedi , dinlemedi , başarısızlığa uğradılar . Fakat mali sıkıntı içinde bulunan devlet , yabancı müzik okul ve adamlarını devamlı korudu. Milyarlarca liralık bütçe , kostüm , dekor harcanmasına , yurt içi programlarına rağmen halk , bu konserlere ilgi göstermedi .

Türkiye genelinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Flarmoni Orkestrası konserlerinden birinde Bayburtluya sordular .” Konseri nasıl buldunuz Amca ; beğendiniz mi ? “ 

Adam bezgin ve yorgun  : “ Biz Moskof işgaline de uğramıştık ; Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi . “

 Ama bizler Bethoven ‘ın 9. senfonisi bitiminde ayağa kalkarak kollarını açıp “ İşte çağdaş Türkiye !” diye bağıran köylü cumhurbaşkanı da gördük .

Okullarımızda artık Türk Musikisi sanatkarları yetişiyor . TRT radyo ve televizyonları bu sanatçılara kucak açıyor .

 

Bir çok  televizyon ve radyodan umut kestik .

 

İyi ki TRT var .

( Cumhuriyet Döneminde Türk Musikisi başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 28.02.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.