KAÇAK ELEKTRİK ?
       

BANDIRMA KAYMAKAMLIĞI
TÜKETİCİ SORUNLARI İLÇE HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI’NA

ŞİKAYET EDEN : Ad. Soyad, Adres ve telefon

ŞİKAYET EDİLEN : Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.
Paşakonak Mah. Çamlık Sokak
Bandırma / Balıkesir
Telefon: 0.266.715 39 40 Faks: 0.266.715 39 41

ŞİKAYET KONUSU : Abonelik sözleşmesine aykırı olarak alınan kayıp kaçak bedeli.

OLAYLAR : Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından Kayıp Kaçak Bedeli altında abonelik sözleşmesine aykırı olarak bedel tahsil etmektedir. Oysaki kayıp ve kaçaklar, faturasını düzenli ödeyen dürüst vatandaşların elektrik kullanımından kaynaklanan bir sorun değildir. Kayıplar, santrallerin ürettiği elektriği konut ve işyerlerine ulaştıran şehir içi hatların eski ve bakımsız olmasından kaynaklanmaktadır. Kaçaklar ise parasını ödemeden, kaçak yollardan elektrik kullananların yarattığı bir sorundur. Dolayısıyla ikisi de dürüst vatandaşı hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Buna karşın her ay faturalara ekstra ücret eklenmesi, bir tür vergi salma, masallardaki Kırk Haramiler’in yol kesip haraç alması gibi bir uygulamadır.

Hukuki Sebep : Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Her türlü yasal mevzuat

Deliller : Elektrik Faturası, Har türlü yasal mevzuat ve diğer deliller,

Netice-i Talep : Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından haksız olarak tahsil edilen Kayıp Kaçak Bedelinin iptali ve geriye dönük ödemelerin iadesini saygılarımla arz ve talep ederim.(tarih)

 

DAVA DİLEKÇENİZ BUDUR...Kaçak elk bedelini ödemek mecburiyetinde değilsiniz...                   


 
 
 
 
 
 
 
 
Kaçan, kaçırılan elektrik te diyebiliriz ama Türkiye’de KAÇAK ELEKTRİK diye bir sorunun AKP İktidarında PATLAYARAK, müthiş bir artış trendine girdiğini görüyoruz. Bunun başlıca nedeni elbette ki eğitim, elbette ki vatandaşlarımızın devletin gelir adaletsizliğine başkaldırısı veya en doğrusu sosyal adalet ilkesinin yok edilmiş olması yüzündendir. Devletimizin yöneticileri KABOTAJ Kanununa rağmen, devletin otoritesini denizlerden çeken LİMAN Özeleştirmelerini yaparken, TELEKOM  satışıyla haberleşme tekelini elinden çıkarırırken, hatta TEKEL dediği hakimiyetini, ortaya bırakmışken,
 

 

KAÇAK ELEKTRİK, konusunda bizzat devletin, yürütme erkini elinde bulunduran  hükümetin bizzat sorumluluğu olmasına rağmen, bir kısım açlık-yoksulluk sınırındaki vatandaşlarımız, bir kısımda devletin kendilerine BEDAVA ELEKTRİK ve SU HASTANE gibi ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini düşünen hiç te azımsanmayacak bir kitle, ELEKTRİK-SU ihtiyaçlarını BAŞKALDIRI şeklinde kaçak kullanıyorlar.

KAÇAK ELEKTRİK kullanımının % 25 ler seviyesine çıktığını, Doğu ve Güneydoğu bölgemizde kaçak kullanımın % 80 seviyesinde olduğunu bilmem biliyor muydunuz?  Ve bu kaçak kullanım miktarı 3,5 milyar YTL ‘nin , hepimizin faturalarına yansıtıldığını ? Faturalarımızın 1/4'ünün doğudaki kaçak oranını kapatmaya gittiğini..?

Kaçak elektrik kullanımı yüzde 84’ e yükselmiş. Kaçakta, bazılarına göre Mardin % 72.7 lider, bazılarına göre MUŞ, bazılarına göre % 84 VAN. Mardin `i yüzde 69.8 ile Şanlıurfa takip ediyor. Yüzde 68.3 ile Diyarbakır, yüzde 67.9 ile Hakkari yer alıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi `ndeki illerde kaçak elektrik kullanım oranına bir göz gezdirecek olursak;   Ağrı : Yüzde 31.7, Bingöl : yüzde 41.2, Bitlis : yüzde 48.8, Diyarbakır : yüzde 68.9, Elazığ : yüzde 14.8, Erzurum : yüzde 27.7, Gaziantep : yüzde 24.7, Hakkari : yüzde 67.9, Hatay : yüzde 38.2, İçel : yüzde 31.9, Kars : yüzde 40.4, Malatya : yüzde 21.2, Mardin : yüzde 72.7, Muş : yüzde 57.7, Siirt : yüzde 43.8, Tunceli : yüzde 27.4, Şanlıurfa : yüzde 69.8, Van : yüzde 65.6, Aksaray : yüzde 39.1, Batman : yüzde 56.5, Şirnak : yüzde 59.6, Ardahan : yüzde 40.1, Iğdır : yüzde 37.3, Kilis : yüzde 32.5,

Bilecik, doğudaki pek çok vilayetten daha fakir bir vilayetimiz. Ama Bilecik örnek il konumunda ve Kaçak elektrik kullanımının % 4.6 ile en düşük olduğu vilayetimiz. Egede, karadenizde, iç anadoluda, hatta marmarada o kadar fakir yörelerimiz var ki, buralarda dahi kaçak oranı birhayli düşük. Ben, 1982 yılında ŞanlıURFA da öğretmendim. O tarihte Susurluk'un köylerinde elektriksiz köy vardı ama, Ceylanpınarın, Kızltepenin mezralarında elektrik vardı. Bilecik `i yüzde 7.9 ile Isparta , yüzde 8.7 ile İzmir , yüzde 8.2 ile Denizli takip ediyor. Ankara , İstanbul , Adana , Konya , Kocaeli , Bursa gibi büyükşehirler içinde İzmir-Ege kaçak kullanımda Avrupa ortalamasına yakın bir değeri yakalamış. İlginç değil mi ?

Bir çoğu özelleştirilen büyükşehirlerdeki elektrik dağıtım şirketlerinin kaçak elektrik kullanım oranları, güya özelleşme yapıldı ? vahim bir tabloyu ortaya koyuyor. Bizim ULUDAĞ ELEKTRİK, ULUDAĞ Elektrik’e bağlı vilayetler; BALIKESİR, BURSA, ÇANAKKALE, YALOVA. Kaçak olarak bildirdikleri rakam; %10.1 ?

TETAŞ diye bir kurum oluşturmuşlar ve özelleştirilen bölgeleri ikiye ayırmışlar. Kaçak elektrik kullanımı en az olan bölgelerdeki ; TOROSLAR EDAŞ, BAŞKENT EDAŞ, AKDENİZ EDAŞ, GEDİZ EDAŞ, ULUDAĞ EDAŞ, TRAKYA EDAŞ, AYEDAŞ, SAKARYA EDAŞ, OSMANGAZİ EDAŞ, BOĞAZİÇİ EDAŞ, MENDERES EDAŞ, 910.933.151 YTL’yi hariçten abonelerinden tahsil edecekler ve ; KAÇAK ELEKTRİK kullanan bölgelerdeki, DİCLE, VANGÖLÜ, ARAS, ÇORUH, FIRAT, ÇAMLIBEL, MERAM, GÖKSU, YEŞİLIRMAK EDAŞLARA aktaracaklar, DESTELEYECEKLER yani. Bunun adı, ULUSAL TARİFE, FİYAT EŞİTLEMESİ.! Bunun adı, Doğunun kaçak elektrik faturasının, BATIYA ödettirilmesi Ve bunun adı faşizmdir.

Ne demek yaa ? Siz, kullandığı enerjiyi %70 VERGİLENDİRİP faturasını ödettiğiniz, arada ödeyemeyen bu garip, bu fukara halktan nasılsa sesini çıkarmıyor deyip, yüklediğiniz haraç vergi yetmiyormuş gibi ; bir de KAÇAK ELEKTRİK KULLANAN DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU kaçak bedelini bu halktan, yani sizden yani bizden alacaksınız ? Lütfen faturalarınızı bir inceleyin, sizden kaç kalem adı altında kaç kalem para alıyorlar ? Haa, ödemiyor mu? Yasalar üstün güç imtiyazı vermiş size nasılsa, gidip keseceksiniz adamın elektriğini ve kesme bildirimini, tenezzül göstermeyip yere atacaksınız. Adama diyeceksiniz ki, sen şerefsizsin ! Seni adamdan saymıyorum ? Sen değil Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı, bir TEDAŞ Abonesi bile olamazsın, çizeceksiniz... Yuhhh yani !

Şu bilgilere bir göz atalım hep beraber ve düşünelim biraz. O, koalisyon diye beğenmediğimiz, MHP-DSP-ANAP 2002 döneminde;  kontrol edilen abone sayısı 242.392 imiş. Bu kontrollerden çıkan sonuç ise; kaçak abone 51.679 adet, kayıp enerji kaçak elektrik oranı ise % 25 imiş. Takibe maruz kalan icra dosyası sayısı ise; 11.195 adetmiş.

2005 AKP İktidarında kontrol edilen abone sayısı 1.088.727 adet (memur mu arttı acaba, bu ne katlama bu ne kontrol?) kaçak abone sayısı;  106.777 adet. Kayıp kaçak oranı ise, % 18 olarak gerçekleşmiş yani düşmüş ve ben de inandım tabii. Ama icra dosyalarında sayı 25.317 adet olmuş !

2008 yılındayız ve AKP’nin yönetimindeki kurumların yaptığı araştırmalara göre, kayıp kaçak elektrik oranı % 84 ???

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 20 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi öncesinde Türkiye'nin elektrikte kayıp - kaçak haritasını çıkarmış. Buna göre, kaçak elektriğin en fazla olduğu dağıtım bölgesi yüzde 64.3'lük kaçak oranıyla; Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlurfa, Batman ve Şırnak'a elektrik dağıtan Dicle bölgesi olmuş. Türkiye genelinde, dağıtılan elektriğin yüzde 17. 8'ine denk gelen 20 bin 181 gigawatt / saat (gwh) enerjinin kayıp - kaçak kapsamına girdiği belirlenmiş ?

RAKAMLARIN DİLE GÖRE; Devlet kaçak elektrikle başedemiyor! Madem kaçak elektrikle bu devlet bu hükümet baş edemiyor, ben demiyorum rakamlar öyle söylüyor, ya şartelleri tam indirin ve kaçak para vermeden kullananlar bunu kendisinde hak görenler karanlıkta kalsın, ya da;  o bölgedeki tahsilat idarelerini lağvedin, açık açık ilan da edin, lağvdan elde ettiğiniz tasarrufu elektrik bedeli ve bizim ödediklerimizi DOĞUNUN elektrik parası sayın, verin BEDAVA ELEKTRİĞİ DOĞUYA. Ve bizede duyurun bunu ve bizden alın parasını. Bizde, ne için ödeme yaptığımızı bilelim.

Ama Kuzey Irakta, her gün Mehmetlerimizi şehit eden PKK ve PERMERGE bile TÜRKİYEDEN aldığı bedava elektrikle aydınlanırken, bunu yapabilecek bir milli iktidar veya yürütme yoktur sanırım. Ama bu iktidar ki; yasalardan aldığı güçle (yasama zaten kendisidir) T.C.K. -203 – 53  gibi maddelere dayanarak, kaçak elektrik kullanan abonelerini, sayaçlarına dokunan abonelerini önce madden cezalandırabilmekte, ama bu yetmiyormuş gibi, bir de Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmaktadır. Diyor ki, benim o kesme kağıdını yere attığım adamdan saymadığım falanca abone, kaçak elektrik kullanıp devletin otoritesini zedelemiştir, lütfen gereken cezasını verin. Eh, savcılarda yasaları uygulayacak, hazırlar iddianamesini ve KAMU ADINA ceza mahkemesinde davasını açıverir bu kaçakçı ve gereksiz vatandaş hakkında davasını, ve neticede alırsınız cezanızı. Bu normal ? prosedür.

Ama BATIDAKİ vatandaşlara özgü gibi geliyor bana bu prosedür. Anayasaya da aykırı gibi geliyor. Çünkü, en çok kaçak elektrik kullanımının olduğu vilayetlerimizdeki o gereksiz ve sayılmayan vatandaşlar hakkında yapılan suç duyurusu ve uygulanan cezaların miktarını, adedini bilmiyoruz. Birileri çıksın, TEDAŞ-EDAŞ kurumlarının Türkiye çapındaki kaçak elektrik kullanan kişiler hakkında yaptıkları uygulamaları sayısal olarak ortaya döksün. Doğudan kaç trilyon alacakları olduğunu, batıya ne kadar yük yüklediklerini açıklasınlar. Atıyorum, rekor Mardin mi, Muş mu, Van mı, Diyarbakır mı? Orda kaç kişi için kaçak elektrik kullanmaktan ceza kesilmiş?, kaç kişi icraya verilmiş?, kaç kişi için savcılığa suç duyurusu yapılmış ?  En düşük kaçak olan Bilecik, Balıkesir’de kaç kişi bu yasanın muhatabı olmuş ? Kıyaslama yapalım. Bu sorularım, Anayasadaki bilgilenme hakkımdan dolayı sorabildiğim sorularımdır. Hani ANAYASA’da kanun önünde eşitlik, bilgilenme hakkı diye bazı maddeler var da... Hani ben, nasıl karanlıkta bırakılıyorsam ?  Nasıl elektriğim kesilince benim gibileri kurumda sıraya girmiş görünce yalnız değilim diye nasıl kendimi rahatlatıyorsam, verilecek cevaplar benim vicdanımı ve kamu vicdanını rahatlatacaksa, eğer bu yasalar ülkenin her yerinde herkese aynen uygulanıyorsa EYVALLAH !  diyeceğim.

En başta Bandırma UEDAŞ, sonra ULUDAĞ UEDAŞ, kaç kontrol yaptığını, kaç kaçak tespit ettiğini, kaçak oranını, kaç ceza faturası kestiğini, kaç suç duyurusu yaptığını, ve kaçak elektrik ve mühür bozma suçlarından kaç abonelerinin cezalandırıldığını, kaç adet icra takibi yaptıklarını  lütfen kamuoyuna açıklasınlar. Ben özellikle bu soruların cevabını buluncaya kadar, bu olayın takipçisi olacağım.

Ey, bir adet faturasını geciktirince karanlıkta kalan, TEDAŞTA kuyruğa giren, kocası evde olmadığı için, hastası olduğu için, öğrencisi olduğu için, parasız olduğu için TEDAŞ Yetkililerinin karşısında gözyaşı döken, ağlayan vatandaşlarım, sizin adınıza, kendi adıma doğudaki %84 kaçak kullanıp karşısında bırakın ceza yazmayı, o kaçakçı eve gidip sayaca dokunamayan, kesmeye hele asla cesaret edemeyen, bile bile buna göz yuman bir yönetimimiz var, ve kesmeye cezalandırmaya cesaret edemediği kişilerin bedelini bize ödeten, bizi uysal koyun yerine, kafesteki tavuk yerine koyan bir yönetim ve yönetim anlayışı var ve bu anlayış ve bu yönetim, Türkiye hukuk devleti ise;  bu halka bunun hesabını verecektir. Ama bugün, ama yarın ergeç verecektir ve Türkiye HUKUK DEVLETİDİR!<NOGAYTÜRK>

 

( Elektrik Kaçıyor Tutun... Kaçak Elektrik... başlıklı yazı NOGAYTÜRK tarafından 23.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.