Evlilik ve nasihatler - 1

Bekâr bir arkadaş ile beraber akşam çay muhabbeti sırasında şu soruyu sordu bana;

“Zahid abi evlenecek bir gence 3 nasihatte bulunacak olsan neler söylerdin?” dedi.

Aklıma kendi evliliğim ve bu sırada gelişen olaylar geldi. Evlenmeden önce okuduğum evlilik ve mahremiyetleri konulu kitapları da göz önünde bulundurarak birçok tavsiyeleri söylemek üzeriydim. Sadece 3 nasihatte kendisine cevap vereceğim için bazı maddeleri eledim.

Sorusuna verdiğim ilk cevabım şu oldu:

1)   Eşler arasında en az bir derecelik bir üstünlük olmalı. Bu üstünlük erkeğe ait olmalı. Sorumluluğa sahip olan 1 derece üstündür. Bu üstünlükler ters olursa bir takım sorunlar çıkabilir. Mesela;

İlim yönünden, 4 yıllık okumuş bir genç kızla, lise mezunu bir delikanlının evlenmesindeki sorunlar gibi.

Maddi yönden, kayınpederinin malvarlığından dolayı onuruna dokunup ezilen genç bir delikanlı gibi.

Kültürel yönden, Anadolu’nun diyarlarından saf ve temiz kalpli bir ailenin, İstanbul kültürünü almış bir aileden genç bir kızı istemesi gibi.

Verdiğim örneklerde, kurulan ailenin bozulacağına veya huzur olmayacağına dair bir kesinlik yok. Ama yaşadıklarım bir tecrübe oluşturdu bende…

 

2)   Eşin (Hanımın) çalışmaması. Zoraki durumlar haricinde eşin ev hanımı olması gerekir. Anne, çocuklarının İslam terbiyesini ve kültürel yönden gelişimini anne karnından itibaren vermeli. Evin içinde sultan olduğunu bilmeli ve kocası eve geldiği zaman kocanın üzerindeki yorgunluk, stres bir anda gitmeli.

Orta sınıf ailelerde tek maaş yetmiyor. Eşin çalışması maddi yönden aileye bir katkı sağlıyor olabilir ama getirisi olduğu gibi götürüsü de var bu işin. Eşin çalışması boşanmanın bir kıvılcımı olmakta ve bu yüzden tavsiye etmem arkadaşlarıma çalışan bir eş sahibi olmalarını. (Bir önceki yazımda bu konuya temas etmiştim)

 

3)   Evlilik şartnamesi oluşturulmalı. Kitaplardan okudum ve arkadaşlarımın evlilik hayatından izlenimlerim bende evliliğin resmini oluşturdu. A4 kâğıdına İslam’da Evlilik kurallarını maddeler halinde yazdım, eşime okumasını ve benden istediklerini altı çizili olarak bildirmesini istedim. Bende kendisinden istediklerimi ona bildirdim. İsteklerimizin birçoğu uyuştu ve evlenmemizde en etkin hamle bu oldu. Yazılan şartname kaybedilmemeli.

Benim tavsiyelerim farklı diyen arkadaşlarımdan nasihatlerini alabilirim. Ama 3 tane olsun.  [email protected]

( 3 Nasihat - 1 başlıklı yazı onur-alp-dem tarafından 10/11/2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.